JOHN MCDONOUGH - SECOND CHANCES

Album Review

Album: 
JOHN MCDONOUGH - SECOND CHANCES
Artist: 
John McDonough
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Akoestische country, Americana, countryrock, pop
Date: 
17/03/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JOHN MCDONOUGH - SECOND CHANCES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
John McDonough is een Amerikaanse singer/songwriter uit Austin, Texas. Johns akoestische gitaarwerk, gepassioneerde zang en persoonlijke teksten resulteren in een modern singer/songwriter/popgeluid dat zelden wordt gehoord. De afgelopen vijfentwintig jaar heeft John in en rond Austin gespeeld en acht albums met originele muziek uitgebracht. Negen jaar geleden besloot hij te stoppen met zijn werk als psychotherapeut om zich volledig op de muziek te storten. In die tijd heeft hij vijf nieuwe CD's geschreven en opgenomen, honderden optredens gespeeld en trad hij als solo artiest op meer dan tien grote muziekfestivals op. Zijn vorige drie releases, 'Dreams and Imagination', 'Surrounding Colors' en 'Can You See Me Now' ontvingen geweldige recensies en airplay in heel Europa en de Verenigde Staten. De drie albums brachten zes opeenvolgende maanden door op de Americana Music Association Record Chart in de Verenigde Staten. 2020 bracht enkele onverwachte veranderingen met zich mee voor John McDonough. Door de pandemie was reizen beperkt en door de lockdown had hij ook geen optredens. John gebruikte de vrijgekomen tijd om aan zijn gitaarvaardigheden te werken en een akoestische cd op te nemen met de naam 'Second Chances'. 'Second Chances' bestaat uit zijn favoriete nummers uit 'Dreams and Imagination' (2014) en 'Surrounding Colors' (2016), en verschijnt op 17 maart 2021. Hij besloot ook om naar Chicago te verhuizen om dichter bij zijn familie te zijn en te profiteren van de nieuwe muziekmogelijkheden in het gebied. John is van plan om in 2021 door de Verenigde Staten en Europa te toeren, terwijl hij nieuwe muziek blijft schrijven voor zijn volgende release.
 
 
 
 
 
 
Geen nieuwe songs op 'Second Chances', wel mooie akoestische bewerkingen van John's favoriete liedjes uit de albums 'Dreams and Imagination' (2014) en 'Surrounding Colors' (2016). Het album opent met 'The Place  I Belong'. Het is een country rock song, waarin McDonough verwijst naar de vliegtuigcrash van John Denver. Het sublieme samenspel tussen de akoestische gitaren van McDonough en Kris Farrow vormt de enige begeleiding voor de prachtige stem van John McDonough. 'Tonight's The Night' begint met de volgende woorden: De nacht dat alles veranderde. In dit lied vertelt John het verhaal van de Stone Wall rellen in juni 1969. De politie viel toen met veel geweld binnen in de homobar Stone Wall Inn in Greenwich Village. Deze avond was heel belangrijk voor de rechten van de homo en lesbische gemeenschap. Ook tweede stem Cody Rathmell levert een heel sterke vocale prestatie. De cello van Steve Bernal en de viool van Niamh Fahy bepalen de sfeer van het nummer. De liefdesballade 'Your Love Sets Me Free' heeft een prachtige tekst. Die woorden in combinatie met de sublieme samenzang van John en Cody Rathmell zullen zeker heel wat luisteraars weten te raken. De sobere, maar uitstekende instrumentale begeleiding van de akoestische gitaren en de strijkers zijn meer dan voldoende om van dit liefdeslied een prachtig nummer te maken.
 
 
 
 
 
 
Na drie songs uit het album 'Surrounding Colours' krijgen we met 'I Wish I Could Fly' het eerste nummer uit 'Dreams and Imagination'. Het nummer kent verscheidene ritme en sfeer wisselingen en heeft een sterk en heel aantrekkelijk refrein. John McDonough heeft een grote passie voor geschiedenis. Dat is ook de reden dat er met 'Nowhere To Run' en 'Save A Life' twee songs over de tweede wereldoorlog op het album te vinden zijn. In de zeer emotioneel beladen ballade 'Nowhere To Run' zingt John over de jodenvervolging tijdens de holocaust en de massavernietiging in de gaskamers van de concentratiekampen. In het lied haalt John ook de sterke overlevingsdrang van deze mensen aan. De cello benadrukt de trieste en donkere sfeer. 'Save A Life' heeft iets meer tempo, maar het onderwerp blijft hetzelfde. 'I'm Home' en 'Give Me One More Day To Say Goodbye' zijn prachtige luisterliedjes, waarin John McDonough nogmaals laat horen dat hij over een heel goede stem beschikt en dat hij een uitstekend verhalen verteller is. 'I'm Home' is op dit akoestische album wel trager en meer ingetogen dan in de originele versie, maar het past wel goed bij deze akoestische versie.
 
 
 
 
 
 
McDonough sluit zijn akoestische album op een fantastische wijze af met de twee beste songs op het album. 'Planes Fly Too Low' en 'You Don't Know This' komen beiden uit het schitterende album 'Dreams And Imagination'. In 'Planes Fly Too Low' is de akoestische gitaar weer een lust voor het oor. In het sterk en heel aantrekkelijk refrein komen de strijkers de sound versterken. De afsluiter 'You Don't Know This' schreef John speciaal voor zijn nichtje. Met heel veel gevoel en emotie in zijn stem zingt John hoe graag hij zijn nichtje wel ziet en hoeveel zij voor hem betekent. Hij vertelt haar ook dat hij er altijd voor haar zal zijn als zij hem nodig heeft. De uitstekende strijkers maken het instrumentale gedeelte van het emotionele 'You Don't Know This' helemaal af. 'Second Chances' van John McDonough is een uitstekend luisteralbum van een sterke verhalen verteller met een mooie stem. Ideaal album om te beluisteren als je relax in je zetel zit. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
The Place Where I Belong (3:20)
Tonight’s The Night (3:25)
Your Love Sets Me Free (2:28)
I Wish I Could Fly (3:14)
Nowhere Else To Run (4:34)
I’m Home (3:42)
Give Me One More Day To Say Goddbye (2:55)
Save A Life (2:36)
Planes Fly Too Low (3:05)
You Don’t Know This (4:24)
 
 
John McDonough: Zang en akoestische gitaar
Kris Farrow: Akoestische gitaar
Cody Rathmell: Backing vocals
Steve Bernal: Cello
Niamh Fahy: Viool en altviool