JOHN MCDONOUGH - CAN YOU SEE ME NOW

Album Review

Album: 
JOHN MCDONOUGH - CAN YOU SEE ME NOW
Artist: 
John McDonough
Record Label: 
McDonough Records
Style: 
Singer/songwriter
Date: 
15/06/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JOHN MCDONOUGH - CAN YOU SEE ME NOW
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
John McDonough is een Amerikaanse singer/songwriter uit Austin, Texas. Johns akoestische gitaarwerk, gepassioneerde zang en persoonlijke teksten resulteren in een modern singer/songwriter/popgeluid dat zelden wordt gehoord. De afgelopen tweeëntwintig jaar heeft John in en rond Austin gespeeld en zeven albums met originele muziek uitgebracht. Acht jaar geleden besloot hij te stoppen met zijn werk als psychotherapeut en zich volledig op de muziek te storten. In die tijd heeft hij vier nieuwe CD's geschreven en opgenomen, meer dan 400 optredens gespeeld en als solo artiest op tien grote muziekfestivals opgetreden. Zijn vorige twee releases, 'Dreams and Imagination' en 'Surrounding Colors', ontvingen beide geweldige recensies en airplay in heel Europa en de Verenigde Staten. Beide albums brachten zes opeenvolgende maanden door op de Americana Music Association Record Chart in de Verenigde Staten. 2019 wordt een opwindend jaar voor John, want hij blijft optreden in heel Texas en tourt door de Verenigde Staten en Europa ter ondersteuning van zijn nieuwe album 'Can You See Me Now', dat op 15 juni verscheen. Er staan tien originele, door John geschreven nummers op het album. John is samen met Kevin Butler producer van het album.
 
 
 
 
 
 
John McDonough opent het nieuwe album met de semi akoestische titeltrack 'Can You See Me Now', die begint met alleen de stem en de akoestische gitaar van John. In het tweede gedeelte komen de drums van Kevin Butler en de bas van Steve Bernal het nummer instrumentaal versterken. Vanaf dat moment vermengen ook de sterke stemmen van de backing zangeressen, Jolie Goodnight en Cody Rathmelt, zich met de stem van John McDonough. De ballade 'The Hills Of Tennessee' ligt qua stijl in het verlengde van de titeltrack. John beschikt over een warme en gevoelvolle stem en hij weet het nummer met veel passie te brengen. Ook hier zijn de andere bandleden niet het gehele nummer aanwezig en vormen de akoestische gitaar en de stem van John het voornaamste bestanddeel van het nummer. Het aantrekkelijke refrein is instrumentaal rijker. Het meer dan vijf minuten durende 'She Brings Salvation', is een prachtige ingetogen ballade die met veel gevoel en emotie gezongen wordt door de warme stem van McDonough. Toetsenist Cole Gramling slaagt er in om op een geweldige wijze zijn warme orgelklanken in de sound van 'She Brings Salvation' te weven. 'Beg For Forgiveness' is een akoestische smeekbede om vergeving, met alleen de stem en de akoestische gitaar van John. Het is pas in de lange outro dat Niamh Lahy het nummer op een prachtige wijze instrumentaal komt versterken op haar viola. We krijgen een heel ander geluid in het aantrekkelijke 'Sing Out', waarin vanaf het begin tot het einde de volledige band aanwezig is. 'Sing Out' is een mix van pop, rock en Americana, dat gedragen wordt door de warme orgelklanken van Cole Gramling.
 
 
 
 
 
 
De wondermooie ballade 'Maybe It's You Who Needs To Leave' heeft een knap en meeslepend refrein en wordt gekleurd door een fraaie orgel solo van Cole Gramling. Met de ballade 'I Waited For You' gaat John McDonough terug naar het stramien waarmee hij het album begon, namelijk een begin met alleen zijn stem en akoestische gitaar en pas in de tweede helft de andere instrumenten en rijke backing vocals. Ook in 'I Waited For You' lijkt deze formule te werken. Vooral het tweede rijkere gedeelte van het nummer is mooi en boeiend. Dat John McDonough een warme stem heeft waarmee hij iedereen kan raken horen we in de ballade 'My Back Turned Towards The Dead'. De Amerikaanse troubadour sluit zijn album af met het prachtige 'I Could Use Some Faith', waarin hij zichzelf weer begeleidt met knap vingerwerk op de akoestische gitaar. De samenzang met de zangeressen Jolie Goodnight en Cody Rathmell maken het vocale gedeelte helemaal af. John McDonough is een uitstekende singer/songwriter met een prachtige warme stem en dat laat hij op zijn nieuwe album ook horen. 'Can You see Me Now' is een uitstekend luisteralbum, om s'avonds in je luie zetel naar te luisteren. (7/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Can You See Me Now
02. The Hills Of Tennessee
03. She Brings Salvation
04. Beg For Forgiveness
05. Sing Out
06. Maybe It’s You Who Needs To Leave
07. I Waited For You
08. My Back Turned Towards The Dead
09. I Can’t Be Found
10. I Could Use Some Faith
 
 
 
John McDonough – zang, akoestische gitaar
Kevin Butler – drums, elektrische gitaar
Cody Rathmell – backing vocals
Jolie Goodnight – backing vocals
Cole Gramling – piano, orgel, keyboards
Steve Bernal – bas
Niamh Fahy – viola