JOE LOUIS WALKER - EVERYBODY WANTS A PIECE

Album Review

Album: 
JOE LOUIS WALKER - EVERYBODY WANTS A PIECE
Artist: 
Joe Louis Walker
Record Label: 
Provogue/ Mascot label
Style: 
Bluesrock
Date: 
09/10/2015
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JOE LOUIS WALKER - EVERYBODY WANTS A PIECE
 
 
 
 
Joe Louis Walker werd geboren in San Francisco op 25 december 1949 in een heel muzikale familie, temidden van vroege invloeden van T Bone Walker, BB King, Pete johnson en Amos Milburn. Kerstekind Joe Louis begon op veertien jarige leeftijd gitaar te spelen en op zijn zestiende was hij al een bekendheid in de muziekscene rond de Bay Area in San Francisco. Momenteel geniet Joe Louis Walker over de hele wereld faam als muzikant, gitarist, songwriter en producer. Sinds zijn debuut album 'Cold Is The Night' uit 1986 is Joe Louis steeds nadrukkelijk aanwezig geweest in het Rhythm & Blues wereld. Walker heeft ondertussen al vier maal de Blues Music Award gewonnen. Met zijn nieuwste album 'Everyone Wants A Piece' is JLW aan een jubileum uitgave toe, want dit is het vijfentwintigste album van deze heel energieke muzikant. 'Everyone Wants A Piece' werd opgenomen in de befaamde Chop Shop studio aan de oost kust in de buurt van Philadelphia. Paul Nelson is de producer van het album en is ook gast gitarist op deze cd. Paul Nelson is geen onbekende want hij won al een grammy Award als gitarist en als producer, en was vroeger gitarist bij Johnny Winter. We gaan de elf nummers op 'Everybody Wants A Piece' even onder de loep nemen.
 
Het album begint met de explosieve titel song 'Everybody Wants A Piece'. In dit uptempo nummer vinden we  heel veel passie en volledige overgave. De splijtende gitaar riffs van Walker , maar ook zinderende riffs van toetsenist Phillip Young, raken je meteen. Deze bluesrocker met een snuifje funk is een geweldige opener. Het is geen toevals treffer want met 'Do I Love Her' gaat JLW dezelfde weg op als de indrukwekkende opener, alleen krijgen we er hier nog een heel knappe surplus bij van Walker die erg sterk uithaalt op de bluesharp. De ritme sectie met Lenny Bradford op de bas en Byron Cage op drums is dominant aanwezig en zorgen er voor dat zowel de frontman, als Phillip zich kunnen uitleven in hun min of meer vrije rol. Van deze rauwe gutsende muziek kan men nooit genoeg krijgen. Spijtig gaat JLW daarna met 'Buzz On You' de rock'n roll weg op. Gelukkig, kunnen de mooie backings en het knappe vingerspel op de toetsen nog bekoren. Het ritme wordt trager en melancholiser in 'Black On Blue'. We onthouden in ieder geval de mooie bas intro en de weergaloze manier waarop Joe Louis Walker met zijn gitaar het gevoel van het liefdesverdriet weergeeft. In 'Witchcraft' scheurt en jankt de gitaar van Walker dat het een lust is. Voeg bij deze mix van voodoo blues, funk en soul, nog de bezwerende stemmen van Joe Louis en zijn backing zangeressen en je krijgt een prachtig resultaat.
 
Het kippenvel moment komt van het instrumentale 'Gospel Blues'. Het nummer wordt gedragen door de prachtige warme orgel klanken van Phillip Young, maar het is toch Joe Louis Walker zelf die alle aandacht naar zich toezuigt door zijn magistraal gitaarwerk. Je wordt van minder stil. Alleen dit bijna zes minuten durend nummer maakt 'Everybody Wants A Piece' al de moeite waard. JLW gaat ver terug in de tijd met 'Wade In The Water'. Deze oorspronkelijke negro spiritual gospel werd een instrumentale hit voor het Ramsey Lewis trio in 1966. Walker blaast deze gospel nieuw leven in door er soul en funk doorheen te mixen. Buddy's Guy cover 'Man Of Many Words' is één van de mindere nummers op dit uitstekende album. De stuwende shuffle 'Young Girls Blues', met bijbehorende klasse piano riffs en een JLW die nog eens geweldig uithaalt op de gitaar, daar wordt je gewoonweg blij en goedgezind van. Joe Louis Walker heeft met zijn vijfentwintigste album 'Everybody Wants A Piece' een geweldig album op de markt gebracht. Dit album zal zonder twijfel in menig eindejaarslijstje te vinden zijn. (8,5/10)
 
Walter Vanheuckelom
 
1. Everybody Wants A Piece
2. Do I Love Her
3. Buzz On You
4. Black & Blue
5. Witchcraft
6. One Sunny Day
7. Gospel Blues
8. Wade In The Water
9. Man Of Many Words
10. Young Girls Blues
11. 35 Years Old