JOE KROWN - TRIBUTE

Album Review

Album: 
JOE KROWN - TRIBUTE
Artist: 
Joe Krown
Record Label: 
Sledgehammer Blues
Style: 
Mix van verschillende New Orleans piano en Hammond stijlen
Date: 
12/04/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JOE KROWN - TRIBUTE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pianist en Hammond B3 speler Joe Krown komt uit New Orleans. Hij is een door Hammond gesponsorde toetsenist en maakt al lang deel uit van de Hammond familie. Joe speelt sinds 2001 elk jaar het New Orleans Jazz And Heritage Festival en sinds 1998 elk jaar het French Quarter Festival. Hij is twee keer genomineerd en won in 2000 een New Orleans Big Easy Award in de categorie Blues. Zijn trio met Johnny Sansone & John Fohl won in 2004 een New Orleans Big Easy Award in de categorie Blues. Zijn Hammond orgeltrio met de legendarische Louisiana gitarist Walter Wolfman Washington won in 2009 een New Orleans Big Easy Award in de Blues Categorie en in 2009 een Offbeat Award voor Best R&B/Funk Album. In april 2014 werd Joe Krown geëerd met een Piano Legacy Award,uitgereikt door het New Orleans Jazz Orchestra. In juni 2017 trad Joe toe tot de Kenny Wayne Shepherd Band als fulltime piano/organist. In 2018 bundelde Joe Krown zijn krachten met mondharmonica grootheid Jason Ricci. Samen met Doug Belote op drums vormden ze  het Ricci Krown Trio. Hun debuutalbum 'City Country City' verscheen op 22 oktober 2021 bij Gulf Coast Records. Ze zijn momenteel een vaste waarde in de locale clubs en op de festivals van New Orleans. Joe's meest recente release 'Tribute' werd uitgebracht in april 2023. Het is zijn eerste solo album in meer dan tien jaar. 'Tribute' is een New Orleans piano aangedreven album. Joe kreeg voor dit album wat hulp van enkele van zijn vrienden, waaronder: Noah Hunt (Kenny Wayne Shepherd Band), Ivan Neville, Walter Wolfman Washington, Leo Nocentelli, Joe Sublett (Phantom Blues Band), Jason Ricci en meer. Volgens Krown is 'Tribute' een eerbetoon aan de muziek en de mensen die hem beïnvloed hebben en de mensen in zijn leven, waar hij afscheid van heeft moeten nemen.
 
 
 
 
 
 
Er staan elf nummers op het album, waarvan acht instrumentale. Allen Toussaint schreef drie nummers voor dit album, waaronder de funky opener 'All Of It', met in de hoofdrollen toetsenist Joe Krown en gitarist Leo Nocentelli van de originele New Orleans supergroep The Meters. De eerste levert een fantastische piano solo af en de tweede etaleert met grote klasse zijn instrumentale vaardigheden tijdens zijn gitaarsolo. De ritmesectie, met bassist Mark Brooks en drummer Doug Belote, zorgen voor de knappe funky groove. Een ander Allen Toussaint nummer is de toetsen gedreven ballade 'With You In Mind'. Noah Hunt, zanger van de Kenny Wayne Sheperd Band, zingt het nummer met veel gevoel en emotie. De ingetogen piano en Hammond solo van Joe Krown past als gegoten in deze emotionele, meer dan vijf minuten durende ballade. Joe Krown trekt met een piano intro de  Allen Toussaint klassieker 'Southern Nights' op gang. Joe Krown maakt er met zijn uitstekend New Orleans pianowerk  een heel mooie instrumentale versie van. 
 
 
 
 
 
 
 
'Such A Night' en 'Dorothy' werden geschreven door Malcolm Rebennack, beter bekend als Dr. John. 'Such A Night' staat op het zesde album 'In The Right Place' van Dr. John en Martin Scorsese maakte het wereldberoemd door het op te nemen in zijn concertfilm 'The Last Waltz' van The Band. Ivan Neville zingt dit NOLA nummer met veel klasse en Joe Krown schittert andermaal op de piano. In het instrumentale piano nummer 'Dorothy' blijft Joe Krown terecht, vrij dicht bij de originele versie van Dr. John. Het swingende 'Classified', dat geschreven werd door James Caroll Booker, is een instrumentale song met een grootse Joe Krown achter de piano. Joe Krown drukt met fantastisch piano en wervelend Hammond B3 werk zijn stempel op 'Feel So Bad' dat geschreven werd door Sam Hopkins, beter bekend als Lightnin' Hopkins. Gastmuzikant Walter Wolf Washinton neemt de zang en het gitaarwerk voor zijn rekening. Voor de Big Jay McNeely cover 'Something On Your Mind' gaat Joe Krown terug naar 1957. Joe maakt er een instrumentale cover van die hij zelf kruidt met zijn heerlijk pianospel. Special guests mondharmonicaspeler Jason Ricci en saxofonist Joe Sublett geven het nummer een extra touch. 
 
 
 
 
 
 
 
Er blijven nog drie songs over om te bespreken en dat zijn 'Ode To Mr. Davis', 'Tribute To Fess' en 'Gumbo Boogie'. Het zijn originele, instrumentale nummers die Joe Krown voor dit album schreef. 'Ode To Mr.Davis' is een mix van jazz en NOLA, met in de hoofdrollen de saxofoon van Joe Sublett en de piano en het Hammond B3 van Joe Krown. Drummer Doug Belote en percussionist Michael Skinkus zijn heel bepalend voor de sound en het ritme in het Mardi Gras begeesterende 'Ode To Fess'. Het album wordt afgesloten met 'Gumbo Boogie'. Het is een feestje dat alleen in rock'n roll stijl kan. Joe Krown schittert andermaal achter de toetsen van zijn piano en Hammond B3 orgel. Op 'Tribute' toont Joe Krown de verschillende stijlen van New Orleans piano, een eerbetoon aan de geluiden van Professor Longhair, Allen Toussaint, Dr. John en James Booker. Voor de liefhebbers van dit soort muziek is 'Tribute' van Joe Krown het neusje van de zalm en een must have album. (8/10)
 
 
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. All of It [Allen Toussaint]
02. Such a Night [Malcom Rebennack]
03. Classified [James Carroll Booker]
04. With You in Mind [Allen Toussaint]
05. Ode to Mr. Davis (Joe Krown)
06. Tribute to Fess (Joe Krown)
07. Dorothy [Malcom Rebennack]
08. Feel So Bad [Sam Hopkins]
09. Something on Your Mind [Jay McNeely]
10. Southern Nights [Allen Toussaint]
11. Gumbo Boogie (Joe Krown)
 
 
 
Joe Krown: Piano (all tracks), Hammond B-3 (1,4,5,8,11)
Mark Brooks: Bas, upright bas
Doug Belote: Drums
John Fohl: Gitaar (2,3)
Jack Miele: Gitaar (2,10)
Michael Skinkus: Percussie (6)
Kassie Netherland: Backing vocals (2)
 
Special Guests
Ivan Neville: Zang (2)
Noah Hunt: Zang (4)
Walter Wolfman Washington: Gitaar en zang (8)
Leo Nocentelli: Gitaar (1)
Jason Ricci: Mondharmonica (9)
Joe Sublett: Saxofoon (5,9)