JOE HENRY – THRUM

Album Review

Album: 
JOE HENRY – THRUM
Artist: 
Joe Henry
Record Label: 
E.A.R. Music
Date: 
27/10/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JOE HENRY – THRUM
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Joe Henry werd geboren als Joseph Lee Henry op twee december 1960 in Charlotte, North Carolina en hij is een Amerikaans singer/songwriter, gitarist en producer. Hij heeft veertien studio albums uitgebracht en meerdere opnames gemaakt voor andere artiesten, waaronder drie Grammy Award-winnende albums. In 1985 verhuisde Henry naar Brooklyn, NY en begon daar op te treden in lokale clubs. Zijn eerste album 'Talk Of Heaven' verscheen in 1986 en het leverde hem een platencontract op bij A&M Records. Met zijn derde album 'Shuffletown' dat in 1990 verscheen verschoof Joe Henry zijn muzikale richting naar alt country. In 2014 bracht Henry zijn dertiende album 'Invisible Hour' uit, dat werd opgenomen in zijn LA home studio The Garfield House. Het tijdschrift Paste beschreef het album als volgt: Elf onmogelijk mooie songs en het meesterwerk van Joe Henry. In 2016 nam Joe nog een album op samen met Billy Brag en op 27 oktober van dit jaar verscheen 'Thrum', een album met elf songs.
 
 
 
 
 
 
De elf songs werden door Ryan Freeland live opgenomen in vier sessies, met een vijfkoppige band. De overwegend akoestische instrumentale klanken weven zich rond de sombere, melancholische stem van Joe Henry. David Piltch op bas, Jay Bellerose op drums, Jon Smith  op akoestische gitaar, Patrick Warren op keyboards en zoon Levon Henry op saxofoon en houtblazers bespelen de voornaamste instrumenten op het album. Op het album horen we ook nog een strijkers kwartet en Asa Brosius op de pedal steel gitaar, maar zij zijn minder uitdrukkelijk aanwezig op 'Thrum'. Het knappe slagwerk van Jay Bellerose is zeer bepalend in 'Dark Is Light Enough', één van de mooiste nummers op het album. Het subtiele, maar erg mooie toetsenwerk van Patrick Warren geeft dit donkere nummer toch nog wat helderheid. Er steekt heel wat nostalgie in 'Blood Of The Forgotten Song', waarin de piano van Patrick en het blaaswerk van Levon de sound van het nummer met veel gevoel inkleuren.
 
 
 
 
 
 
Zoon Levon Henry is uitstekend en nadrukkelijk aanwezig op de saxofoon tijdens 'The Glorius Dead', dat gaat over een begrafenisstoet. Net als Leonard Cohen heeft Joe Henry de stem en het gevoel om dit soort nummers op een weergaloze wijze te zingen. De dwingende drums bepalen de groove van 'River Floor'. Levon Henry op saxofoon en Patrick Warren op toetsen bewijzen nogmaals hun klasse met virtuoos blaas en vingerwerk. In het afsluitende 'Keep Us In Song' komt het strijkers kwartet de sound nog verrijken. 'Thrum' is een nogal monotoon album, maar voor wie houdt van de melancholische stem van Joe Henry, die verhalen vertelt kan dit album een waar luistergenot betekenen. De rustige songs worden op een uitstekende wijze instrumentaal begeleidt door prima muzikanten. (6/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
Climb (3:42)
Believer (4:34)
Dark Is Light Enough (5:45)
Blood of the Forgotten Song (6:22)
World of This Room (5:23)
The Glorious Dead (4:42)
Hungry (5:37)
Quicksilver (4:11)
River Floor (4:34)
Now and Never (6:11)
Keep Us in Song (4:26)