JOANNA CONNOR – BEST OF ME

Album Review

Album: 
JOANNA CONNOR – BEST OF ME
Artist: 
Joanna Connor
Record Label: 
Gulf Coast Records
Style: 
Bluesrock, Funky bluesrock
Date: 
09/06/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JOANNA CONNOR – BEST OF ME
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Joanna Connor werd geboren op 31 augustus 1962 in Brooklyn, New York. Deze Amerikaanse blues zangeres/ songwriter en gitaarvirtuoos groeide op bij haar moeder in Worcester, Massachusetts. Ze leerde de blues en jazz muziek kennen door de enorme platen collectie van haar moeder, die de jonge Joanne ook meenam naar concerten van Taj Mahal, Bonnie Raitt, Ry Cooder en Buddy Guy. Connor kreeg haar eerste gitaar toen ze zeven jaar was en op zestien begon ze te zingen bij lokale bands in Worcester. In 1984 verhuisde ze naar Chicago, Illinois en werd ze aangetrokken door de Chicago blues scene, waar ze James Cotton, Junior Wells en Buddy Guy leerde kennen. Korte tijd later werd ze door Dion Payton gevraagd om mee te doen met zijn 43rd Street Blues Band. In 1987 was Joanna klaar om haar eigen band op te richten. Haar eerste album 'Believe It' verscheen in 1989 bij Blind Pig Records. Dit album haalde Joanna uit de clubs in Chicago en ze kreeg de kans om te touren in gans de USA, Canada en Europa. Er volgden nog verschillende albums op verschillende labels. De voornaamste waren het live album 'Living On The Road' uit 1993, 'Slidetime' uit 1998 en 'Nothing But The Blues' uit 2001. Daarna tekende Joanna bij het label M.C. Records. Haar eerste release voor dat label was 'The Joanna Connor Band' uit 2002, en het was een poging om een meer mainstream publiek te bereiken. Daarna volgde nog 'Mercury Blues' uit 2003 en daarna was het een tijdje stil rond Joanna. Tot in 2010 het erg sterke live album 'Live 24, Live At Kingston Mines' verscheen. Dertien jaar na haar laatste studio release bracht Joanna in 2016 met 'Six String Stories', een waardige opvolger voor haar laatste studio album 'Mercury Blues'. Daarna  moesten de fans niet zo lang meer wachten want in 2019 verscheen 'Rise' en in 2021 '4801 South Indiana Avenue'. Na die twee schitterende albums is er nu 'Best Of Me', met daarop elf nummers, waarvan er tien door Joanna en Shaun Calloway werden geschreven. Ze schreven elk twee nummers en de zes andere schreven ze samen.
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent na een fantastische en enthousiaste aankonding voor Joanna Connor. Even later trekt de Amerikaanse met een slide intro het energieke en heel dansbare 'House Rules' op gang. Het is een mix van funk en soul, waarin de Grooveline Horns, met trompettist Fernando Castillo, saxofonisten Carlos Sosa en Eric Demmer en trombonespeler Raul Vallejo, heel het nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig zijn. Met een machtige saxofoonsolo zet Eric Demmer de blazersectie nog wat meer in de spotlights. Met een knappe funky baslijn zorgt bassist Shaun Calloway voor de funky groove en Joanne schittert met vet en splijtend slide werk op haar sixstring. Stergitarist Josh Smith die ook het gitaarwerk voor zijn rekening nam in de opener 'House Rules' komt met zijn prachtige gitaar intro en dito solowerk, nadrukkelijker aan bod in het rhythm and blues nummer 'Pain And Pleasure'. Joanne heeft een erg goede stem en ze weet het nummer met veel gevoel en overtuiging te brengen. Na de geweldige snarensolo neemt Joanne erg knap over met snedig en scheurend slidewerk. Drummer Jason Roc Edwards en bassist Shaun Calloway zorgen voor de heerlijke groove. Joanne's mooie stem komt helemaal tot haar recht in de soulvolle en emotionele titeltrack 'Best Of Me'. De blazers zijn weer weelderig aanwezig. 'Best Of Me' kent een heel mooie opbouw en groeit langzaam maar zeker naar een hoogtepunt. Joanna laat andermaal horen dat ze een topper is in het spelen van de slidegitaar.  
 
 
 
 
 
 
Als je het lijstje gitaristen bekijkt die aan dit album meewerken weet je meteen dat Joanna veel erkenning en respect krijgt van de mannelijke gitaristen. Top gitaristen Josh Smith, Joe Bonamassa, Mike Zito en Gary Hoey leveren allemaal een bijdrage op Joanna's nieuwe album 'Best Of Me'. Vloeiende countryrock krijgen we in het heel aantrekkelijke 'Highway Child'. Met energiek slagwerk bepaalt drummer Jason Edwards het tempo en Joe Bonamassa haalt op een fantastische wijze uit met priemend en vingervlug gitaarwerk. Dat Joanna ook zonder haar bottleneck een verdomd goede gitariste is hoor je in de emotionele ballade 'I Lost You', een brief aan haar nu volwassen zoon. Joanne schreef het nummer en zingt het met veel gevoel en emotie. Calloway's bas en Edwards' drums zijn de drijvende kracht van 'Two Of A Kind', een mix van soul, funk en blues. Curtis Moore levert schitterend werk af op het orgel en de blazers blazen de juiste dosis soul in het nummer. Ook hier is het weer genieten van het schitterend snarenwerk van Joanna op haar sixstring. Het liefdeslied 'All I Want Is You' is een vloeiend en radiovriendelijk nummer.  Met energiek en opwindend slagwerk begint drummer David Abbruzzese aan een verschroeiende versie van de klassieker 'Mercury Blues'. Het is een cover van K.C. Douglas uit 1949 met zinderend slidewerk van Joanna Connor en opwindend pianowerk van Dan Souvigny. Mike Zito is gitarist van dienst in 'Shadow Lover', een nummer over een gefrustreerde liefdesrelatie.
 
 
 
 
 
'Greatest Of These' is een door Joanna Connor geschreven ontroerende ballade, waarin ze kijkt op de schrijnende gebeurtenissen, waaronder oorlogen, haat, geweld,  die momenteel de wereld overheersen. Ze bidt en hoopt op positieve veranderingen. Haar prachtig treurig slidewerk past perfect in het nummer en versterkt de sfeer van verdriet en onbegrip nog. Fans van schreeuwende en scheurende gitaren moeten zeker de afsluitende, zinderende bluesrocker 'Shine On' beluisteren. Niet alleen Joanna haalt fors en snedig uit op de gitaar, maar ook Gary Hoey. Het gitaarwerk tussen deze twee gitaarvirtuozen levert vuurwerk op. Tel daar bovenop ook nog de fantastische mondharmonicasolo van niemand minder dan Jason Ricci  en je weet dat 'Shine On' een waar genot voor het oor wordt. 'Shine One' is één van de hoogtepunten op dit meer dan uitstekende album. De laatste noot sterft voor je het goed en wel beseft. Met 'Best Of Me' heeft Joanna Connor weer een prachtig album gemaakt. Het is haar eerste bij Gulf Coast Records. Een aanrader. (8,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. House Rules – by Shaun Calloway
02. Pain and Pleasure – by Shaun Calloway and Joanna Connor
03. Best of Me – by Shaun Calloway
04. Highway Child – by Shaun Calloway and Joanna Connor
05. I Lost You – by Joanna Connor
06. Two of a Kind – by Shaun Calloway and Joanna Connor
07. All I Want Is You – by Shaun Calloway and Joanna Connor
08. Mercury Blues – by Robert Geddins and KC Douglas
09. Shadow Lover – by Shaun Calloway and Joanna Connor
10. Greatest of These – by Joanna Connor
11. Shine On – by Shaun Calloway and Joanna Connor
 
 
 
 
Joanna Connor – Guitar & Vocals
Shaun Gotti Calloway – Bass
Jason J Roc Edwards – Drums & Background Vocals
Dan Souvigny – Rhythm Guitar & Keys on Mercury Blues, The Greatest of These, I Lost You
Curtis Moore Jr – Organ, Wurlitzer, Synthesizer on all tracks
Grooveline Horns: Fernando Castillo – Trumpet & Flugelhorn; Carlos Sosa – Saxophones Flute; Raul Vallejo – Trombone on House Rules, Best of Me, Two of A Kind
Eric Demmer – Saxophone Solos – House Rules
Frank Pellegrino – Emcee
 
Featured Artists
Joe Bonamassa: Guitar – Highway Child
Josh Smith: Guitar – Pain and Pleasure, House Rules
Gary Hoey: Guitar & Background Vocals – Shine On
Jason Ricci: Harmonica – Shine On
Mike Zito: Guitar – Shadow Lover
David Abbruzzese: Drums – Mercury Blues