JO HARMAN - FOUND A PLACE (EXTENDED EDITION)

Album Review

Album: 
JO HARMAN - FOUND A PLACE (EXTENDED EDITION)
Artist: 
Jo Harman
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Singer/songwriter
Date: 
16/03/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JO HARMAN - FOUND A PLACE (EXTENDED EDITION)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jo Harman is een Britse zangeres en songwriter die geboren werd op 21 september 1987 in Luton en opgroeide in het Devon dorp Lustleigh. Later vertrok ze naar Londen om uitvoerende kunst te gaan studeren. Na de dood van haar vader ging Jo studeren aan het Brighton Institute Of Modern Music in Brighton. Nadat Jo in 2011 in eigen beheer 'Live At Hideaway' had uitgebracht, verscheen in 2013 het studioalbum 'Dirt On My Tongue'. Het nummer 'Sweet Man Moses', dat Jo schreef voor haar vader werd genomineerd voor beste song op de Britse Blues Awards in 2012. Een jaar later werd 'Worthy Of Love' op diezelfde Britse Blues Awards genomineerd als beste song van 2013 en ze werd eveneens genomineerd voor beste zangeres. In 2014 won ze de Award als beste zangeres op de Britse Blues Awards en was zij samen met haar bandleden genomineerd voor zeven Awards. Haar optreden op het Bluesfest in de Royal Albert Hall werd door de BBC opgenomen en uitgebracht als live album. In 2015 verscheen het dubbele album 'Found A Place' en in februari 2017 verscheen 'People We Become'. 'When We Were Young', de eerste single uit dat laatste album kreeg heel wat airplay op BBC radio. De producer van 'People We Become' is Fred Mollin, bekend van zijn werk met Billy Joel, Carly Simon, Linda Ronstadt, Lucinda Williams en Johnny Mathis. In maart 2019 verschijnt 'Found A Place, Extended Edition', met daarop tien songs die al eerder opgenomen zijn door de Britse zangeres en die hier en daar wat opgefrist zijn. De gevoelvolle prachtige stem van Jo en haar ingetogen en subliem pianospel vormen de hoofdbestanddelen van dit album
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de prachtige ballade 'Worthy Of Love', uit Jo's eerste studioalbum 'Dirt On My Tongue', dat in 2013 genomineerd werd voor beste song van het jaar. Het orgel is hier iets meer aanwezig en Jo heeft het nummer een meer country touch gegeven. Het is een versie die zeker kan bekoren en de prachtige stem van Jo weet het nummer weer op een heel gevoelvolle wijze te brengen. Zes van de nummers op het nieuwe album zijn terug te vinden op het album 'Found A Place' en de beklijvende ballade 'Cloudy' is één van die nummers. In dit trage, door de piano gedreven nummer trekt Jo haar vocale registers helemaal open en dan kan je niets anders doen dan luisteren naar die prachtige, gevoelvolle stem van haar. 'Cloudy' is een cover van de Average White Band, die het nummer in 1976 als single uitbrachten. De Britse zangeres blijft zich begeleiden op de piano in de ballade 'Changing Of The Guard'. De meer dan zeven minuten durende ballade 'Lend Me Your Love' weet Jo met zoveel gevoel en emotie te zingen, dat elke seconde boeiend blijft. In 1960 scoorden The Shirelles een wereldhit met het door Gerry Goffin en Carole King geschreven 'Will You Still Love Me Tomorrow'. Deze klassieker is al ontelbaar keren gecoverd, maar ik heb nog nooit zo'n beklijvende en emotievolle versie gehoord als deze van Jo Harman. Ze heeft er een ballade van gemaakt en weet met haar stem en pianospel haar stempel te drukken op dit nummer.
 
 
 
 
 
 
In de titeltrack 'Found A Place' vormen de uitstekende strijkers samen met de piano de voornaamste begeleiding van Jo's stem. Haar geweldige vocale prestatie in de Cat Stevens cover 'Father And Son' zal vele luisteraars weten te raken. In 'Sideways' horen we Chris Newland op gitaar en Melvin Duffy op dobro. Ook in de Foy Vance cover  'Two Shades Of Hope' weet Jo Harman weer een overtuigende en emotievolle zangprestatie te leveren. De blazers zijn een uitstekende en heerlijke aanvulling op haar stem en de piano. Voor het afsluitende 'I Can Let Go Now' komen de uitstekende strijkers nogmaals in actie. Het is een ballade die in het verlengde ligt van de vorige nummers. 'Found A Place Extended Edition' is geen album om uit de bol te gaan of om in de auto naar te luisteren. Dit album met allemaal trage songs beluister je het best wanneer het stil is en je alleen bent en je rustig in je zetel ligt met een glaasje wijn. Dan kan je optimaal genieten van de prachtige stem en de wondermooie teksten van deze Britse zangeres. Wie nog vlug is kan deze fantastische zangeres nog live aan het werk zien, want nu zaterdag 16 februari staat ze op het podium van Theater De Huiskamer in Weert. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom