JIMI BARBIANI BAND - BOOGIE DOWN THE ROAD LIVE!

Album Review

Album: 
JIMI BARBIANI BAND - BOOGIE DOWN THE ROAD LIVE!
Artist: 
Jimi Barbiani Band
Record Label: 
Grooveyard Records
Style: 
Bluesrock
Date: 
23/11/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JIMI BARBIANI BAND - BOOGIE DOWN THE ROAD LIVE!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jimi Barbiani Band is het recentste project van Jimi Barbiani. Deze Italiaanse gitarist is één van de beste blues rock slide gitaristen in Europa. Hij maakte naam als gitarist van de band W.I.N.D.. Met zijn nieuwe band is hij nu aan zijn derde album toe. In 2010 verscheen het debuutalbum 'Back On The Tracks', dat in Europa redelijk succes kende. Als promotie van die cd deed Jimi met succes een uitgebreide Europese tour. De Jimi Barbiani Band is een alchemie aan invloeden van artiesten als Jimi Hendrix, Joe Bonamassa, Jeff Beck en Gov't Mule. In de zomer van 2014 verscheen het uitstekende album 'Blue Slide', waaraan verschillende gastmuzikanten, zoals Johnny Neel, Piero Pattay, Cameron Williams, Allessandro Scolz en Gianni Massarutto hun medewerking verleenden. Maar de instrumentale sterkte van de Jimi Barbiani Band komt het beste tot uiting tijdens de live optredens. Het explosieve geluid en de intensiteit waarbij het klasse power trio zich ten volle kan uitleven en dat dikwijls uitmondt in een lange jam naar de meest gepassioneerde bluesrock kenmerkt eigenlijk de Jimi Barbiani Band. Jimi is net als zijn naamgenoot en voorbeeld Jimi Hendrix een linkshandige gitarist, die speelt vanuit zijn ziel. Hij speelt altijd vanuit het gevoel en instinct en dat combineert hij met zijn technische bekwaamheid. Vanuit de fanbase was al lang vraag naar een live album en met 'Boogie Down The Road Live!' is dat album er eindelijk ook gekomen. Het album werd opgenomen tijdens een concert in het Castle Of Udine in Italië op 21 januari 2017. Er staan tien songs op het album en het werd gemixt en gemastered door Luca Moreale en Jimi Barbiani.
 
 
 
 
 
 
 
Er staan vier eigen nummers en zes covers op 'Boogie Down The Road Live!'. De covers worden niet klakkeloos achterna gespeeld, maar krijgen allen een Jimi Barbiani jasje aangemeten. Met drummer Gianluca Zavan en bassist Daniele Vicario heeft Jimi een enorm sterke ritme sectie naast hem, die hem toelaat om zich volledig uit te leven op de zes snaren van zijn gitaar en dan is de Italiaanse gitaar virtuoos op zijn best. Daniele Vicario is niet alleen bassist, want in 'La Grange' en 'Look On Yonder Wall' neemt hij ook het vocale gedeelte voor zijn rekening. Op een vijftal nummers komt Pietro Taucher dit energieke trio versterken op de toetsen en op het laatste nummer 'Boogie Man' is het Nicholas Zampa die de toetsen voor zijn rekening neemt. In het Castle Of Udine openen Jim, Daniele en Gianluca hun concert stomend met de John Lee Hooker cover 'Boogie Chillen'. De versie van Jimy is veel energieker dan de originele versie. Dadelijk laat de Italiaanse slide koning zien en horen wat hij allemaal kan, eenmaal de bottleneck rond zijn vinger zit. Het resultaat is verschroeiend en vet slide werk, waarvan je tenen gaan krullen van genot. Bassist Daniele Vicario en drummer Gianluca Zavan zorgen voor een wervelende en verwoestende groove waarop het slide werk van hun frontman volledig tot zijn recht komt. Na deze geweldige start wordt de voet even van het gaspedaal gehaald voor de bluesrock ballade 'Lookin' For The Thruth'. In dit eigen nummer van Jimi Barbiani is het genieten van het erg knappe samenspel en de instrumentale virtuositeit van Jimi op gitaar en Pietro Taucher op het keyboard. Met het instrumentale 'Sad Soul' blijven Jimi en zijn jongens de weg van de slowblues bewandelen. Het is een nummer dat zo op een album van Carlos Santana kan. Jimi weet in deze warme soulvolle blues song weer heel intens en gevoelvol de snaren van zijn gitaar te beroeren met de bottleneck en bewijst zo nogmaals waarom hij tot één van de beste slide gitaristen van Europa behoort.
 
 
 
 
 
 
Daarna wordt het gaspedaal volledig ingedrukt voor de verwoestende Texas rocker 'La Grange', een cover van ZZ Top. Met een paar uitgelezen stops weet het trio deze bluesrocker nog boeiender te maken. De ritme sectie met Gianluca Zavan op drums en Daniele Vicario op bas leven zich volledig uit en zorgen voor een verschroeiende groove. In deze door Daniele gezongen Texas rocker etaleert frontman Jimi Barbiani dat hij over erg snelle vingers beschikt en dat resulteert in vlijmscherp en spetterend hoogstaand snarenwerk. De instrumentale love song 'Cause We've Ended As Lovers' werd geschreven door Stevie Wonder, maar onsterfelijk gemaakt door Jeff Beck, één van Jimi's favoriete gitaristen. In deze meer dan zeven minuten durende instrumentale ballade is het weer genieten van het gevoelvolle gitaar werk van de Italiaanse gitaar virtuoos. Ik ben er zeker van dat ik niet de enige zal zijn die kippenvel krijgt van dit erg intense en knappe snarenwerk.  Ook in de lange versie van 'Hey Joe', van de legendarische gitaargod Jimi Hendrix, weet Barbiani te imponeren op zijn six string. Jimi Barbiani is net als zijn idool Hendrix een linkshandige gitarist, maar dat is voor beide heren nooit een hinderpaal geweest om te kunnen uitgroeien tot de grote gitaristen die ze geworden zijn. Het zelf geschreven, instrumentale 'Ten O'Clock Train' is misschien wel het beste nummer op dit schitterende album. 'Ten O'Clock Train' begint traag met een fenomenale Jimy op slide, hij is de trein aan het klaarmaken om te vertrekken. Eenmaal zijn kompanen op het podium beginnen mee te spelen trekt de trein zich op gang voor een verschroeiende rit. De stoomfluit gaat en de trein versnelt en versnelt en dit wordt door het trio op een onweerstaanbare wijze weergegeven. Gianluca Zavan op drums en Daniele Vicario op bas zijn de temperamentvolle ritme sectie die met veel klasse voor een verwoestende groove zorgt, waarop geweldenaar Jimi Barbiani met onweerstaanbaar slide werk de kers op de taart plaatst.
 
 
 
 
 
 
 
De band is nu op volle toeren en gaat op dat verschroeiende ritme verder met de Freddie King cover 'Going Down', waarin Jimi Barbiani zijn gitaar weer lekker vet laat gieren en huilen en waarin drummer Gianluca Zavan met zwaar, maar perfect stuwend slagwerk indruk maakt. De Jimy Barbiani Band gaat op dit verschrikkelijk hoog niveau verder met de klassieker 'Look On Younder Wall' van Elmore James. Gov't Mule heeft ook een erg knappe versie van dit nummer en het is in die richting dat Jimy, Daniele en Gianluca hun versie brengen. Pietro Taucher is uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op de toetsen en Barbiani etaleert nogmaals zijn grote klasse als slide gitarist. Afsluiten doet deze sterke band met 'Boogie Man', een nummer dat Jimi samen met Fabio Drusin schreef. In deze aanstekelige boogie Texas rocker haalt toetsenist Nicholas Zampa uit met wervelend toetsenwerk. Ook in dit aanstekelige laatste nummer weet Jimy Barbiani weer te overtuigen met spetterend snarenwerk. Het album 'Boogie Down The Road Live!' is een aanrader en a must have van iedere bluesrock liefhebber. Jimy Barbiani Band is een ijzersterk power trio met klasse muzikanten en de frontman is één van de beste gitaristen en een slide specialist. Er is nog meer goed nieuws, zeker voor de fans in Nederland want om dit album te promoten komt Jimy Barbiani voor drie concerten naar Nederland. Op 16 februari is hij te gast in Café Tom Tom in Heythuizen, op 17 februari in De Taverne te Bergen en op 18 februari in de Bluesclub XXL in Wageningen. Hopelijk zien we deze gitaarvirtuoos binnenkort ook in België. (9/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Jimi Barbiani: guitar, vocals (1,2,6,8,10)
Daniele Vicario: bass; vocals (4,9)
Gianluca Zavan: drums
& Add. musicians:
Pietro Taucher: keys (2,5,6,9)
Nicholas Zampa: keys (10)
 
 
 
01. Boogie Chillen [JL Hooker & Bernard Bessman]
02. Looking For the Truth (Jimi Barbiani)
03. Sad Soul (Jimi Barbiani)
04. La Grange [Billy Gibson, Dusty Hill & Frank Beard]
05. Cause We’ve Ended As Lovers [Stevie Wonder]
06. Hey Joe [Billy Roberts]
07. Ten O’Clock Train (Jimi Barbiani)
08. Going Down [Don Nix]
09. Look On Yonder Wall [Elmore James & Marshall Sehorn]
10. Boogie Man  – Music/Lyrics by Jimi Barbiani & Fabio Drusin*