JIMBO MATHUS - BAND OF STORMS

Album Review

Album: 
JIMBO MATHUS - BAND OF STORMS
Artist: 
Jimbo Mathus
Record Label: 
Fat Possum Records
Style: 
Blues
Date: 
06/05/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JIMBO MATHUS - BAND OF STORMS
 
 
 
Jimbo Mathus werd geboren als James H. Mathis Jr. in augustus 1967 in Oxford, Mississippi, in de Verenigde Staten. Hij raakte bekend als mede oprichter van de swing revival band Squirrel Nut Zippers. Na het uiteenvallen van deze band ging Jimbo op zoek naar een vruchtbare carrière als gitarist, songwriter en producer en wilde hij zijn eigen stempel drukken in de muziek die hij speelde, namelijk revved blues en roots muziek. Jimbo maakte samen met Zippers violist Andrew Bird nog het album 'Bowl Of Fire' en in 1997 besloot hij om samen met Zippers bassist Stu Cole, producer Mike Napolitano en pianist Greg Bell een nieuwe band te vormen, onder de naam Knockdown Society. Met hen nam hij het album 'Play Songs For Rosetta' op, een verzameling van songs van bluesman Charley Patton. De opbrengst ging volledig naar Charley's dochter Rosetta en haar familie. In 2001 ging Jimbo met zijn muziek weer een andere richting uit met de release van 'National Antiseptic', een eerbetoon aan de elektrische juke joint swamp muziek van het diepe Zuiden. In datzelfde jaar verleende Mathus zijn medewerking aan het Buddy Guy album 'Sweet Tea'. Daarna volgden nog een paar elektrische blues albums zoals 'Stop And Let The Devil Ride' in 2003 en 'Knockdown South' in 2005. Jimbo besloot terug te keren naar de akoestische roots van de Mississippi blues en het eerste resultaat verscheen in 2006 met' Old Scool Hot Wings'. Met de regelmaat van een klok verscheen er een album van Mathus en 'White Buffalo' uit 2013 was zeker één van de hoogtepunten. In 2014 bracht Jimbo samen met zijn Tri State Coalition band, 'Dark Night Of The Soul' uit en in datzelfde jaar leverde hij een grote bijdrage aan het Ian Siegal album 'Picnic Sessions'. In 2015 verscheen 'The Blue Healer' en dit jaar is er dan het akoestische live album 'Wayward Sons', dat hij samen met Ian Siegal opnam in Nederland. Begin mei verscheen 'Band Of Storms' en dat album ligt hier voor me. Er staan negen nummers op, die allemaal door Jimbo Mathus geschreven zijn, in eentje kreeg hij hulp van zijn overleden vriend Robert Earl Reed.
 
Het album opent met het opwindende 'Gringo Man', een country/rock nummer met een sterke blazerssectie met Jim Spake op saxofoon en Stu Cole op trompet. De erg goede stem van Jimbo werkt aanstekelijk en geeft je dadelijk een blij gevoel. Zijn gitaar riffs zijn misschien niet de opwindendste maar ze passen wel perfect in de song en staan ook ten dienste van het nummer. Aan de grijns in zijn stem te horen heeft Jimbo Mathus heeft veel plezier in de New Orleans blues song 'Can't Get Much Higher'. Het heerlijke toetsenwerk bepaalt de sound en de pittige solo fleurt het gehele nummer op. Met heel veel passie zingt Jimbo 'Let's Play With Fire', dat aan Johnny Cash doet denken. De beklijvende en dramatische ballade 'Stop Your Crying' is één van de toppers op deze 'Band Of Storms'. Het nummer start rustig met een akoestische intro, maar de muziek kent naar het einde toe een geweldige zwelling. De geweldige en emotionele samenzang met de backing vocals bezorgen je kippenvel. Dat Jimbo Mathus kan rocken, bewijst hij in 'Massive Confusion'. Dit zou zo op een album van Bruce Springsteen kunnen staan. Erg sterk en strak slagwerk zorgt voor de basis in deze opwindende rock rollercoaster. Mijn grote favoriet is het country/folk nummer 'Wayward Wind'. De heerlijke steelgitaar, de mandoline en het Keltische geluid vormen samen één magistraal geheel en neem daar de klagende, schurende stem van Jimbo bij en je komt tot dit meesterlijke resultaat. Met de ballade 'Slow Down Sun' keert Mathus naar de swampy Delta blues. Een sobere maar heel doeltreffende begeleiding begeleidt dit nummer. Het begint al heerlijk met de dobro intro en het wordt steeds maar beter dankzij de akoestische gitaar riffjes en de uitmuntende percussie. Jimbo zet de kers op de taart met zijn jammerende en klagende stem. Het album sluit af met 'Catahoula', een mix van bluegrass en folk. De troubadour schittert hier opnieuw met zijn stem en zijn mandoline. Het zou muziek kunnen zijn van een eeuw geleden, maar dat is het niet. Integendeel 'Catahoule' is een nieuw en erg levendig nummer dat een erg aanstekelig ritme heeft en dat door het enthousiasme van Jimbo Mathus nog een geweldige surplus krijgt.
 
Jimbo Mathus heeft met 'Band Of Storms' een uitstekend album op de markt gebracht. De cd is heel gevarieerd en Jim Mathus zijn stem en enthousiasme nemen je zeker mee op Jimbo's reis door de verschillende genres van muziek. Het album zit vol met wisselende stemmingen, maar steeds is er die warmte die zo kenmerkend is aan de roots muziek van Jimbo Mathus. Jimbo is momenteel samen met die andere troubadour Ian Siegal bezig aan een Europese tour. Nu zaterdag 4 juni staan beide heren op het podium van het Blues Open Festival in Geldrop. (8/10)
 
Walter Vanheuckelom
 
 
CD Track List
1.Gringo Man
2.Can't Krijg veel hoger
3.Let's Play With Fire
4.Stop Uw Huilen
5.Massive Verwarring
6.Wayward Wind
7.Slow omlaag Zon
8.Keep It Together
9.Catahoula