JIM KELLER - SPARK & FLAME

Album Review

Album: 
JIM KELLER - SPARK & FLAME
Artist: 
Jim Keller
Record Label: 
Continental Record Services
Style: 
Americana
Date: 
11/11/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JIM KELLER - SPARK & FLAME
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jim Keller is een Amerikaanse muzikant, producer, manager, uitgever en componist, wiens werk in de muziekbusiness meer dan 40 jaar omspant. Keller's muziekcarrière begon in de late jaren '70, toen hij en zanger Tommy Heath in de omgeving van San Francisco begonnen te spelen met achtergrondmuzikanten onder de naam Tommy Tutone. In 1979 hadden Tommy en Jim een ​​deal gesloten met Columbia Records. Het debuutalbum van de band ' Tommy Tutone', opgenomen met bassist Terry Nails en drummer Micky Shine, leverde drie singles op, waaronder 'Angel Say No', dat piekte op nummer 38 in de Billboard Hot 100 hitlijsten. Terwijl de band aan hun tweede LP begon, benaderde Keller, Heath met een nummer dat hij had geschreven met voormalig Clover frontman Alex Call, over het nummer van een meisje op de badkamermuur. ln 1982 stond '867-5309f/Jenny' zevenentwintig weken op nummer vier in de Billboard-hitlijsten. Decennia later blijft het een van de grote powerpopklassiekers van die tijd. Na 'National Emotion', het derde album van de band gingen Keller en Heath elk hun eigen weg. Keller stopte met optreden en opnemen in 1994, niet lang nadat hij begon te werken in de uitgeverij van Philip Glass. In 1999 richtte Keller St. Rose Music op als een uitgeverij en managementbedrijf voor vrienden en relaties. De selectie van het bedrijf groeide met Tom Waits, Rufus Wainwright, Ravi Shankar en Nico Muhly. ln 2005, na een onderbreking van tien jaar, begon Keller weer met het schrijven van liedjes en optredens. Sindsdien heeft hij vier solo albums opgenomen, namelijk 'Sunshine In My Pocket' (2009), 'Soul Candy'(2011), 'Heaven Con Wait', (2014) en 'By No Meons' (2021). Kellers nieuwe plaat, ‘Spark & ​​Flame’ (2022), wijkt af van de uitgeklede intimiteit van zijn recente solowerk. De basistracks zijn live opgenomen in een studio in New York. Vervolgens bouwde Adam Minkoff, een componist en multi instrumentalist, de nummers op met Keller, gelaagd met blazers, keyboards, achtergrondzang en gitaaroverdubs. De nummers zwellen op en trekken terug en glinsteren als golven onder Kellers grindige baritonstem.
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het knappe 'Falling Down'. Meteen valt de prachtige baritonstem van Jim Keller op. 'Falling Down' begint met een akoestische gitaarintro van Jim. Eenmaal het slagwerk van Yuval Lion zijn intrede doet is het nummer helemaal vertrokken. Met Abby Ahmad, Adam Minkoff, Akie Bermiss, Amy Helm, Billy Harvey, Connor Kennedy, David Luther, Elizabeth Ziman, Gabby Sherba, Kevin Bents, Lee Falco, Will Bryant, Zach Djanikian beschikt Keller over een groot koor en die laten zich meteen positief opmerken door hun prachtige backing vocals. De sound van het monotone en donkere 'Tower Of Love' , wordt bepaald door het knappe percussiewerk van drummer Tony Mason en melloton geluiden van Adam Minkoff. De ingetogen koperblazers versterken de donkere sfeer. Er komt wat meer tempo in de muziek van Jim Keller met de vloeiende titeltrack 'Spark & Flame'. Gitaristen Jim Keller en Adam Minkoff smukken het nummer op met heerlijk snarenwerk en de uitstekende harmonieën tussen Jim Keller en zijn uitgebreid koor tillen deze titeltrack naar een hoger niveau. Adam Minkoff schittert niet alleen op de gitaar, hij is het gehele nummer ook uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op de toetsen. Misschien niet zo uitdrukkelijk aanwezig, maar toch speciaal is Alex Sopp op zijn bas fluit.
 
 
 
 
 
 
 
 
 Wie houdt van mooie ballades gaat zeker een paar maal luisteren naar 'Magic', een nummer dat gemaakt is voor de rustgevende, baritonstem van Jim Keller. Hij vertelt zijn verhaal dan ook op een ongelooflijk mooie wijze. De prachtige gitaarsolo is van gastgitarist Gerry Leonard. Het uitgebreide koor heeft een grote inbreng in ''Til The Water Drinks My Bone'. Ze doen veel meer dan alleen maar de stem van Jim Keller aanvullen. De uitstekende meerstemmige gezangen en de prachtige harmonieuze gezangen maken van deze ''Til The Water Drinks My Bones' een topper. Gitaristen Jim Keller en Adam Minkoff voorzien het nummer andermaal van knap snarenwerk. Todd Caldwell neemt het orgelwerk voor zijn rekening en Jim Keller vertelt zijn verhaal andermaal op een prachtige en gevoelvolle wijze. De bariton gitaar klinkt erg mooi in het vloeiende en poppy getinte 'Learning To Crawl'. Het catchy refrein en het mooie pianospel van Marco Benevento geven het nummer nog meer glans. 
 
 
 
 
 
 
 
'Coming Back' is een vloeiend akoestisch nummer, met in het instrumentaal gedeelte uitstekend blaaswerk van Rachel Drehmann op de French horn. Ook in 'Fight The Fight' blijven blazers aanwezig met Kirk Knuffke op de cornet en Rick Parker op de trombone. Na een paar songs zonder slagwerk, mag Yuval Lion weer achter zijn drumkit plaatsnemen en hij is dadelijk heel bepalend. Lee Falco  fleurt  de sound van 'When You're A Rock' op met zijn marimba. Jim Keller sluit zijn nieuwe album af met twee emotionele ballades, namelijk 'Blue Horizon' en het ingetogen 'Even Angels Have To Fall'.  In beide songs schittert Jim met zijn stem en zijn knap giaarwerk.'Spark & Fklame' van Jim Keller is een aangenaam album om naar te luisteren. (7/10)
 
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Falling Down
02. Tower Of Love
03. Spark & Flame
04. Magic
05. 'Til The Water Drinks My Bones
06. Bells Of Notre Dame
07. Learning To Crawl
08. Coming Back
09. Fight The Fight
10. When You're A Rock
11. Blue Horizon
12. Even Angels Have To Fall
 
 
Jim Keller: Zang, akoestische en elektrische twaalfsnarige gitaren, bariton gitaar
Adam Minkoff: Elektrische en  synthesizer bas, akoestische en elektrische twaalfsnarige gitaren, Leslie + Weissenborn slide gitaar, mandoline, Wurlitzer, elektrische piano, Celesta, Reed, Farfisa + church Hammond orgel, clavinet, mellotron, vibrafoon, timpani, drums, cymbalen, percussie, mondharmonica en backing vocals
Akie Bermiss (12): Reed orgel
Alex Sopp (3): bas fluit
Geoff Countryman (9): bariton + tenor saxofoon
Gerry Leonard (4): elektrische gitaar solo
Kevin Bents (5): Wurlitzer elektrische piano, piano
Kirk Knuffke (9): cornet
Lee Falco (10): marimba
Marco Benevento (7): piano
Rachel Drehmann (6,8): French horn
Rick Parker (6,9): trombone
Todd Caldwell (6,7): Hammond orgel
Tony Mason (2): drums, percussie
Tony Scherr (11): slide gitaar solo
Yuval Lion (1,4,6,9, 10,11): drums, percussie 
Abby Ahmad, Adam Minkoff, Akie Bermiss, Amy Helm, Billy Harvey, Connor Kennedy, David Luther, Elizabeth Ziman, Gabby Sherba, Kevin Bents, Lee Falco, Will Bryant, Zach Djanikian (1,3-5,9,11): koor