JIM KAHR - BACK TO THE ROOTS

Album Review

Album: 
JIM KAHR - BACK TO THE ROOTS
Artist: 
Jim Kahr
Record Label: 
Alessa Records
Style: 
Blues, Chicago Blues
Date: 
03/06/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JIM KAHR - BACK TO THE ROOTS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jim Kahr werd in 1952 in Chicago geboren, groeide er op en raakte al op zeer jonge leeftijd geïnteresseerd in de blues. De thuisstad van de elektrische bluesmuziek zat vol met bluesclubs, straatbands en vele radiostations draaiden deze muziek. Deze zeer emotionele gitaarklanken drongen diep in zijn ziel door en veroverden hem. Op zestienjarige leeftijd kon hij al geld verdienen in de clubs van de stad. De eerste invloeden kwamen van Wes Montgomery, Otis Rush, Junior Wells, Albert King, Magic Sam en ook de Britse bluesinvasie van de jaren 1960 verbreedde zijn horizon voor blues en rock. Jim ontmoette Junior Wells in een gettobar in South Chicago en Junior hielp hem zijn podiumprésence te verbeteren. Daarna werkte Jim Kahr in de huisband Slam Hammer, waarmee hij Buddy Guy en andere bekende bluesmuzikanten ondersteunde. Hij nam een album op met Freddie King en Jimmy Rogers in Hollywood in 1973 voordat hij lid werd van het legendarische Bobby 'Blue' Bland Orchestra. Opnieuw in Hollywood nam Jim een album op met John Lee Hooker, die hij ook door Europa begeleidde in Hooker's beroemde Coast-To-Coast Blues Band. Als songwriter ontwikkelde Jim Kahr zijn eigen kenmerkende stijl. Hij bracht verschillende succesvolle albums uit op verschillende Europese labels, zijn album 'Incredibly live' werd bekroond met de Duitse Record Critics' Prize voor het beste bluesalbum in 1994. Ondertussen heeft Jim Kahr al een aantal albums opgenomen, waaronder het uitstekende 'Find My Way Home' uit 2018. Voor zijn nieuwe album trok Jim Kahr naar de Ardent Studios in Memphis, TN, waar hij onder leiding van producer Jim Gaines het album 'Back To The Roots' opnam. Er staan veertien nummers op het album, waarvan Jim Kahr er dertien schreef.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het lekker groovende 'Big City Struggle'. Met Steve Poots op drums en Dave Smith op bas heeft Jim Kahr een goede ritmesectie. Kahr bezit een goede stem en zingt het nummer op een relaxte wijze. Ernest Williamson is het hele nummer uitdrukkelijk en uitstekend op het Hammond orgel en in het instrumentale gedeelte haalt Jim Kahr uit met een mooie solo op de gitaar. Met die solo begeleidt hij 'Big Struggle City' ook naar het einde. 'Hurtin' In The Morning' is een prachtige bluesballade. Er klinkt heel wat weemoed in de stem van  Jim Kahr. De uitstekende soulvolle stemmen van de backing zangeressen Jackie Johnson en Reba Russell maken het vocale gedeelte helemaal af. De gevoelvolle snarensolo van Jim is het perfecte verlengstuk van zijn stem. In 'With Somebody' zingt Jim hoe belangrijk het is om de juiste persoon te hebben om je leven mee te delen. Het vloeiende 'Wonderin' Why' heeft een mooie akoestische intro. Toetsenist Ernest Williamson kruidt het nummer met sfeervolle geluiden van zijn keyboards. Met een vlammende snarenintro trekt Jim Kahr de stomende Chicago bluesrocker 'Better Days Are Comin'' op gang. Drummer Steve Potts en bassist Dave Smith zorgen voor de stuwende groove en Williamson draagt de melodie met zijn warme Hammond klanken. Met snedig en vlijmscherp gitaarwerk zet Jim Kahr zijn positieve boodschap nog wat kracht bij. 
 
 
 
 
 
De soulvolle slowblues 'Got To Be A Way' is zeker één van de hoogtepunten op dit uitstekende album. Alles klopt hier perfect en Jim Kahr laat andermaal horen dat hij veel gevoel en emotie kan overbrengen met zijn fantastisch gitaarwerk. De opwindende jungle drumbeat van Steve Potts bepaalt de sfeer en het ritme van 'Keepin' It Hot'. De gitaar van Jim Kahr en de basgitaar van Dave Smith houden hier ook nog een knap gesprek met elkaar. In de machtige slowblues 'Listen To The Message' is een hoofdrol weggelegd voor saxofonist Andrew Love. Het gehele nummer blaast hij zijn heerlijke sax klanken in het nummer en met een prachtige solo bekroont hij zijn knappe instrumentale prestatie. Ook het fijne en subtiele toetsenwerk van Ernest Williamson is heel belangrijk voor de sfeer van 'Listen To The Message'. Het wordt funky met 'Landin' On You'. Met een knappe funky baslijn zorgt Dave Smith voor de funky groove en Williamson schittert met wervelend toetsenwerk op het Hammond. Met knap Wah Wah gestuurd gitaarwerk begeleidt Jim 'Landin' On You' naar zijn einde. 
 
 
 
 
 
'Like The Way You Do' is een lekker groovend en catchy liefdeslied. 'Chicago My Town' is een swingende blues shuffle, met heerlijk mondharmonicawerk van Ron Sorin. Ian Fullwood komt met zijn weemoedige saxofoonklanken de trieste liefdesballade 'Broken Man' verrijken. Het album wordt afgesloten met het lekker groovende 'Breakin' Up Somebody's Home', een cover van Albert King, die door Al Jackson en Timothy Matthews werd geschreven. Het is een meer dan negen minuten durende bonustrack, die opgenomen werd tijdens een concert in Bremen. De band bestond tijdens dat concert uit zanger/gitarist Jim Kahr, toetsenist Alex Logel, bassist Willy Wagner en drummer Denis Bildstein. 'Back To The Roots' van Jim Kahr is een meer dan uitstekend album. Jim heeft een goede stem en is een begaafd gitarist. Hij kruidt zijn sterke nummers met pittige riffs en zijn solo's zijn steeds in functie van het nummer. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Big City Struggle
02. Hurtin' In The Morning
03. With Somebody
04. Wonderin' Why
05. Better Days Are Comin'
06. Got To Be A Way
07. Keepin' It Hot
08. Listen To The Message
09. Landin' On You
10. Nothin' To Lose
11. Like The Way You Do
12. Chicago My Town
13. Broken Man
14. Breakin' Up Somebody's Home
 
 
Jim Kahr - Gitaar en zang
Steve Potts - Drums
Dave Smith - Bas
Ernest Williamson - Hammond orgel en keyboards
Andrew Love - Saxofoon
Reba Russell - Backing vocals
Jackie Johnson - Backing vocals