JESSE WALDMAN - MANSION FULL OF GHOSTS

Album Review

Album: 
JESSE WALDMAN - MANSION FULL OF GHOSTS
Artist: 
Jesse Waldman
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Folkblues
Date: 
24/03/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JESSE WALDMAN - MANSION FULL OF GHOSTS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Een van Jesse Waldman's meest gekoesterde bezittingen is een cassette van zijn oma, die het Jiddische volkslied Papirosen zingt voor zijn moeder. Een overblijfsel, zoals de verlaten gitaar die in de kelder van zijn ouders werd ontdekt, doen terugdenken aan de rock'n roll dromen van Jesse die heel Canada wilde veroveren. Een reis langs het land leidde hem naar de bergen, de oceaan en van daaruit recht in de armen van Vancouver's Commercial Drive-muziekscène. Dit is nu al meer dan twintig jaar zijn thuis. De West Coast met zijn weelderige beelden blijft voor Jesse de ideale inspiratie voor sublieme melodieën. Zijn muzikale invloeden komen van blues en folk pioniers zoals Townes Van Zandt, Taj Mahal, and Neil Young. Jesse heeft getourd in Canada, in het westen van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Hij trad op overal waar hij kon, van kleine lokale pubs, theaters en op grote festivals, waaronder Vancouver's Folk and International Jazz Fest. 'Mansion Full of Ghosts' is het solo-debuut van Jesse en het is een verkenning van de grote dualiteit van de stad, een achtergrond van schoonheid die door een felle onderbuik wordt weerspiegeld. Het album bevat zestien songs, die allemaal door Jesse Waldman geschreven zijn.
 
 
 
 
 
Het minste wat je kan zeggen is dat Jesse Waldman, erg veel tijd en energie gestoken heeft in het maken van zijn debuutalbum ' Mansion Full Of Ghosts', want hij werkte er maar liefst vier jaar aan. Dat de muzikant het erg naar zijn zin heeft in Vancouver hoor je in de akoestische folk opener 'Hope In Shadows', waarin Jesse de Downtown Eastside van Vancouver protretteert. 'Good Company' is een harmonieus nummer, waarin Marc L'Esperance met zijn heerlijke mondharmonica de sound van het nummer bepaalt. De stemmen van Jesse en backing zangeres Megan Alford zorgen voor harmonieuze hemelse gezangen. De boodschap van 'Good Company' is je te omringen met mensen die je naar een hoger niveau kunnen tillen. In 'Hummingbird' steelt Jesse de show met de pedal steel gitaar. Het sobere duet 'EastVan Blues' van Jesse en Mark L'Esperance is instrumentaal beperkt met alleen de gitaar en de Rhodes klanken van Jesse. In het klagerige 'Wild Balloon' vinden we invloeden van Paul Simon terug. Ook het stemtimbre van Jesse ligt in de nabijheid van die van Paul Simon. Mark L'Esperance op mondharmonica en fingerpickin Waldman op gitaar zijn de enige muzikanten in het mooie 'Small Talk'. Dit duo zorgt er ook voor dat het bittere country getint duet 'Hard Livin'', één van de beste nummers op het album is. Jesse neemt de gitaar en de piano voor zijn rekening en Marc de drums, de mondharmonica en de basgitaar. Dit duet is tevens een eerbetoon aan Monte, die mondharmonica speelde op twee tracks van het album en overleed tijdens de afwerking van het album. Marc L'Esperance is een verdomd goede multi instrumentalist en dat bewijst hij nogmaals met de
ebow op zijn Gibson J45 tijdens 'Keep A Light In The Dark'.
 
 
 
 
 
Marc op mondharmonica en Jesse met de resonator zingen met hun tweetjes het verhaal van 'Lorraine'. Het gevoelige 'Other Side Of Town' is één van de songs waarop we de overleden Monte op de mondharmonica horen. Jesse Waldman met de betoverende Lapsteel gitaar, Tom Heuckendorff op de piano en Michael Rush op de double bass zijn de andere bepalende instrumenten die de sound helpen inkleuren. De mondharmonica van Monte en de pedal steel gitaar van Tom Hammel versterken het trieste gevoel nog meer tijdens 'Lonesome City'. Marc L'Esperance is weergaloos met de ebow op de Gibson J45 tijdens Ashes', een duet van Jesse en Megan Alford. Misschien kan je Jesse Waldman en Marc L'Esperance wel de moderne Simon & Garfunkel noemen. In 'The Rest Of My Days' doen deze troubadours het ook alleen met de gitaar, mondharmonica en hun geweldig harmonieuze samenzang. Het album 'Mansion Full Of Ghosts' wordt afgesloten met 'Another Lost Soul', een bijna Tulsa sound shuffle. Jesse Waldman heeft met zijn debuutalbum 'Mansion Full Of Ghosts' een erg verzorgd album afgeleverd. De erg goede stem van Jesse in harmonieuze samenzang met deze van Beth Southwell,Megan Alford en Marc L'esperance zorgen voor een uitstekende vocale prestatie. Voor de liefhebbers van folk/blues muziek is dit rustgevende album zeker een aanrader. (7/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Tracks:
01 Hope In The Shadows
02 Good Company
03 Hummingbird
04 East Van Blues
05 Wild Balloon
06 Small Talk
07 Hard Livin'
08 Keep a Light on in The Dark
09 Lorraine
10 Other Side Of Town
11 Ballerina From The East Coast
12 Lonesome City
13 Ashes
14 Raincity Blues
15 The Rest Of My Days
16 Another Lost Soul
 
 
Album Line-up:
Jesse Waldman: guitar, vocals, lap steel (1,3,6,10,13), Rhodes (1,4), piano (7), resonator (9)
Marc L’Esperance: (add.) drums (1-3,6-8,13,16), vocals (1-2,4,6-13,15-16), harmonica (2-3,5,7,9,13,15-16), bass (2-3,7,13), guitar (3), J45 (6,8,14), ebow (8;14)
Michael Rush: double bass (1,10,16), bass (6,8,12)
Michael Simpsonelli: drums (1,6,10,12)
Beth Southwell: vocals (1,6,10,12)
Megan Alford: vocals (2-3,6,8,14)
Tom Heuckendorf: piano (6,8,10,12-13)
Monte: harmonica (10,12)
Tom Hammel: pedal steel (11-12)