THE JELLY JAM - PROFIT

Album Review

Album: 
THE JELLY JAM - PROFIT
Artist: 
The Jelly Jam
Record Label: 
Provogue/ Mascot Label
Style: 
Progressieve Rock
Date: 
27/05/2016
Reviewed by: 
Tom Coppers

The Jelly Jam – Profit

 

 

The Jelly Jam is een supergroep in de progressieve rock met Ty Tabor van King’s  X op zang en gitaar, Rod Morgenstein van Winger op drums en John Myung van Dream Theater als bassist. The Jelly Jam bestaat als sinds 2002 en begon als een zij-project van bovenstaande heren. Ondertussen is de band succesvol en is het al lang geen zij-projectje meer. Dit jaar is het ook de eerste keer dat The Jelly Jam op tournee gaat. En hopelijk passeren ze voor de fans ook in België.

Als ik aan progressieve hardrock denk moet ik meestal denken aan veel te lange en gecompliceerde nummers. Gelukkig is dat bij The Jelly Jam niet van toepassing. Enkel het eerste nummer ‘Care’ gaat over de vijf minuten en het album is verrassend toegankelijk. Dat komt mede door de uitstekende stem én gitaarspel van Ty Tabor. Ik kende de man eigenlijk niet echt, maar dit is toch een ontdekking voor mij. The Jelly Jam is ook meer dan alleen progressieve rock. In zowat elk nummer breken ze uit dat hokje. Zo heeft ‘Stain On The Sun’ een heel erg grungy sfeer. En elders op het album  hoor je stukjes blues, jazz, fusion en wat hardrock.

Derde nummer op het album ‘Water’ is een meesterwerkje, punt! Of je nu houdt van deze muziek of niet, je hoort in dit nummer dat we te maken hebben met drie supermuzikanten. Alles klopt gewoon.

‘Stop’ is hierna een beduidend minder sterk nummer. Net iets te veel een dertien in een dozijn alt-rocknummer. ‘Perfect Lines (Flyin’) jaagt het niveau gelukkig weer snel de hoogte in. Het nummer wordt voor een groot deel gedragen door het heerlijke basgeluid van Myung. Ook de piano werkt erg goed in dit nummer. ‘Mr Man’ is mijn persoonlijke favoriet op ‘Profit’. Weer een nummer dat heel wat raakvlakken met grunge heeft. De riffs zouden ook zomaar van pakweg Alice In Chains kunnen geweest zijn. Het instrumentale ‘Permanent Hold’ had dan weer niet gehoeven voor mij. En ook ‘Fallen’ kan me niet helemaal bekoren. Gelukkig sluiten ze af met ‘Strong Belief’, een nummer dat de hele tijd twijfelt tussen een cleane poprocksong en een duister progrocknummer. Een mooie afsluiter van een meer dan degelijk album. Voor mensen die hun muziek niet zo nodig in één hokje willen duwen. Als je houdt van Yes overgoten met een grunge saus en afgewerkt met een vleugje jazz en blues dan gaat ‘Profit’ van The Jelly Jam helemaal uw ding zijn. Ikzelf hou het bij een goed album door drie topmuzikanten.

 

70/100

 

1. Care

2. Stain On The Sun

3. Water

4. Stop

5. Perfect Lines (Flyin')

6. Mr. Man

7. Memphis

8. Ghost Town

9. Heaven

10. Permanent Hold

11. Fallen

12. Strong Belief