JEFF FINLIN - SOUL ON THE LINE

Album Review

Album: 
JEFF FINLIN - SOUL ON THE LINE
Artist: 
Jeff Finlin
Record Label: 
Continental Record Services
Style: 
Americana, Folk
Date: 
24/06/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JEFF FINLIN - SOUL ON THE LINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jeff Finlin werd geboren in Cleveland, Ohio, als kleinzoon van Ierse spoorwegarbeiders. Jeff  is een fascinerende en bijzondere artiest met de expressionistische ziel van een misplaatste beatdichter. Finlin is één van Amerika's meest productieve en originele singer/songwriters. Hij  heeft al dertien albums uitgebracht, drie prozaboeken geschreven en twee boeken over yoga en herstel geschreven. Hij is vooral bekend van het nummer 'Sugar Blue' uit de film 'Elizabethtown' van Cameron Crowe. Zijn nieuwste album 'Soul Of The Line', dat op 24 juni 2022 verscheen, is een archetypische duik in de tekenen van onze tijd. Deze muzikale novelle baant zich spiritueel, emotioneel, politiek en ecologisch een weg door onze huidige tijdgeest om ons lot te onderzoeken alsof het met liefde in de sterren is geschreven. Er staan tien originele, door Jeff Finlin geschreven nummers op 'Soul On The Line'. Finlin zegt zelf het volgende over het album: Ik denk gewoon dat het iets was dat gezegd moest worden in deze extreme en schrijnende tijden waarin we momenteel leven. Alles aan ons bestaan ​​lijkt op het spel te staan. 
 
 
 
 
 
Het album opent met de aantrekkelijke titeltrack 'Soul On The Line', een mix van rock, folk en Americana. Als je de muziek van Tom Petty en Bruce Springsteen in een blender zou gooien en blenden dan krijg je songs als 'Soul On The Line'. In dit nummer vraagt Jeff zich af hoe een persoon reageert die voorbij een plaats komt waar een misdaad plaatsvond reageert. Jeff is misschien niet de beste zanger, maar hij bezit wel een indringende stem die zijn boodschap duidelijk en geloofwaardig overbrengt. Brian Keller is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig op zijn koperblazers. 
 
 
 
 
 
 
Drummer Jeff Finlin bepaalt met strak en dwingend slagwerk het ritme van 'Wondering What Went Wrong', weer een nummer waarin Jeff Finlin zichzelf vragen stelt en nadenkt over wat er fout is gegaan. De drumbeat en de percussie van Jeff zijn heel belangrijk in 'Bardo Time'. Er komt wat meer tempo in de muziek van Jeff Finlin met het vloeiende 'The Great Divide', waarin we prachtig accordeon en pianowerk horen van Brian Keller en Jeff Finlin. In 'Turn This Cadillac Around' vertelt Jeff op een mooie en poëtische wijze over mooie herinneringen aan een liefje. In het venijnige en bitsige protestlied 'Misery Man' haalt Finlin vernietigend uit naar een vroegere leider van zijn land. Er moet geen tekening bij gemaakt worden om te weten dat hij daarmee president Donald Trump bedoelt. 
 
 
 
 
 
Met Joe McMahan, Eben Grace en Eric Straumanis zijn er drie gitaristen aanwezig op het album. Ze zijn er niet om ellenlange solo's te spelen, maar zijn in elke song wel uitdrukkelijk en bepalend aanwezig. Ze verrijken de sound en bepalen de sfeer van de song. Een goed voorbeeld daarvan is het melancholische 'Tennessee Rain', waarin zowel heerlijk gitaarwerk als prachtig slidewerk aanwezig is. Ook in 'Round In The Circle', 'Written In The Stars' en het afsluitende 'Hearts On High' weet Jeff Finlin zijn sterkte als poëet en songwriter in de verf te zetten. 'Soul On The Line' van Jeff Finlin is een aangenaam luisteralbum. (7/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Soul On The Line
02. Wondering What Went Wrong
03. Bardo Time
04. The Great Divide
05. Turn This Cadillac Around
06. Misery Man
07. Tennessee Rain
08. Round In The Circle
09. Written In the Stars
10. Hearts On High
 
 
 
Jeff Finlin - Drums, electric and acoustic guitars, vocals, percussion, piano
Taylor Tessler - Bass
Joe V. Mcmahan - Electric guitars
Eben Grace - Electric guitars
Eric Straumanis - Electric guitars
Brian Keller - Horns, accordion