JEFF DALE & THE SOUTH WOODLAWNERS - BLOOD RED MOON

Album Review

Album: 
JEFF DALE & THE SOUTH WOODLAWNERS - BLOOD RED MOON
Artist: 
Jeff Dale & The South Woodlawners
Record Label: 
Pro Sho Bidness
Style: 
Blues, Chicago blues, Jazzy blues
Date: 
19/08/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JEFF DALE & THE SOUTH WOODLAWNERS - BLOOD RED MOON
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Voordat hij zich kon scheren, werd Jeff al blootgesteld aan de bluesmuziek en live optredens van Hound Dog Taylor, Muddy Waters, Howlin' Wolf, Koko Taylor en nog veel meer Chicago blues muziek en artiesten. Je voelde de blues in de buurt waar ik opgroeide zei Jeff Dale. Jeffs blues afkomst omvat onder andere legendarische artiesten zoals Lowell Fulson, Pee Wee Crayton en Etta James. Hij heeft verhalen en advies verzameld tijdens zijn reizen door de wereld van de blues, in het gezelschap van Muddy Waters, B.B. King, Willie Dixon, Albert King en Clifton Chenier. Jeff raakte ook bevriend met wijlen David 'Honeyboy' Edwards, de laatste van de originele Delta bluesmannen, en had het grote geluk om hem te vergezellen op vele locaties, waaronder het Grammy Museum in Los Angeles. Na het uitbrengen van twee albums met origineel materiaal in de jaren tachtig, vond Jeff zichzelf in 2009 opnieuw uit met The South Woodlawners. Het resulterende album 'Blues From The Southside Of My Soul' werd beoordeeld als luidruchtige, luide, ondeugende en gemene blues in South Side Chicago stijl. Met elk album dat later verscheen groeide de fanbase van Jeff Dale. 'Blues Room' uit 2011 verzamelde internationale lovende recensies en kreeg heel wat airplay op de radio. Het opmerkelijk nummer 'Stumblin' was te zien in de populaire FX show 'Justified'. Het album 'Good Music' uit 2014 volgde. In 2016 was Jeff producer van de dvd/cd 'I'm Gonna Tell You Somethin’That I Know', de laatst opgenomen show van David 'Honeyboy' Edwards. De film ging in première op het Clarksdale Mississippi Film Festival en op het Chicago International Music and Movie Festival. Het project won de Living Blues Beste Blues DVD van het jaar Award 2017 en werd over de hele wereld geprezen als een onschatbare, historische schat. Op 'The Southside Lives', een bluesalbum uit 2017 speelde Handy Award Winnaar mondharmonicaspeler Jeff Stone mee. Dit album oogstte veel lof in de pers en kreeg een Independent Blues Award nominatie. Na meer dan veertig jaar optreden en schrijven van originele rootsmuziek, brachten Jeff Dale And The South Woodlawners een paar maanden geleden hun nieuwste album 'Blues Power' uit. Dit album straalt zijn moeizame begin aan de zuidkant van Chicago en zijn veerkracht door moeilijke tijden en zijn welverdiende gevoel voor humor uit. Het album bevat gastoptredens van een Rock and Roll Hall Famer, jazz en klassieke muzikanten en een intergenerationele combinatie van blues en rockmuzikanten. Er staan elf originele, door Jeff Dale geschreven songs op 'Blues Power'. Nu is er 'Blue Red Moon', met daarop elf originele, door Jeff Dale geschreven songs.
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de vette Chicago bluesshuffle 'You made Your Own Bed', waarin Jeff zingt over iemand die constant slechte keuzes maakt, maar steeds anderen hiervoor de schuld geeft. Drummer Brian Lara en bassist Aaron Barnes zorgen voor de lekkere groove, waarop Jeff Dale gretig kan rondstrooien met vette slide riffs. Mondharmonicaspeler Glen Doll geeft 'You Made Your Own Bed' nog een extra touch met een knappe solo. Zangeres Elizabeth Hangan geeft de perfecte vocale ondersteunig aan frontman Jeff Dale. Met een knappe intro van Aaron Barnes wordt 'Cicero' ingezet.  Het is een jazzy getinte, soulvolle slowblues, waarin Jeff zingt over zijn gevoelens voor 'Cicero', een stad aan de Zuidkant van Chicago. Derek Phillips is het gehele nummer uitdrukkelijk aanwezig met warme orgelklanken en Jeff Dale schittert met een gevoelvolle gitaarsolo. Verder is het genieten van het prachtige saxofoonwerk van Steve Sax en het ingetogen mondharmonicawerk van Glen Doll. In de titeltrack 'Blood Red Moon' is een hoofdrol weggelegd voor de ritmesectie. Brian Lara schittert op drums en percussie en ook Aaron Barnes speelt weer een fantastische baslijn in dit traag groovend nummer. Dane Little bepaalt met zijn cello de sfeer van het nummer en zijn knappe sonore solo is een lust voor het oor. Ook hier levert de vocale bijdrage van backing zangeres Elizabeth Hangan een grote meerwaarde op. 
 
 
 
 
 
 
Er zit een vleugje Howlin' Wolf in de beat van 'At The Wolf's Door' en op het einde hoor je de wolf zelfs huilen. Het is een Chicago blues nummer met een vintage sound. Het heeft een opwindende drumbeat en een pittig  groovende baslijn. Glen Doll op mondharmonica, Derek Phillips op keyboards en gitarist Jon Siembada kleuren het nummer met opwindende en uitstekende riffs. 'Autumn Blues' is een mix van blues met een vleugje jazz. In plaats van te zingen, vertelt Jeff zijn verhaal over de herfst blues. Steve Sax is op een mooie, ingetogen wijze in heel het nummer aanwezig met zijn saxofoon. Daarna gaat het tempo fors de hoogte in met de schitterende Chicago bluesshuffle 'She Wouldn't Leave Chicago'. Instrumentaal spelen Derek Phillips, met speels en levendig pianowerk, en Glen Doll, met gruizig mondharmonicawerk, zich in dit heel dansbare nummer in de kijker. In het zwoele 'The Dirty Jacks' zingt Jeff over de effecten die dit drankje kan hebben op een relatie. Steve Sax op saxofoon en Aaron Barnes op de Lapsteel gitaar zijn hier de instrumentale smaakmakers. Derek Phillips draagt met zijn warme orgelklanken de melodie van het bluesy 'That Ain't Love'. Glen Doll kleurt het gehele nummer met zijn gruizige mondharmonica riffs. Dat Elizabeth Hangan een prachtige stem bezit, die ze bovendien heel goed weet te gebruiken horen we andermaal in 'That Ain't Love'. 
 
 
 
 
 
 
Je wordt dadelijk blij en wil meteen meedansen met het te korte (2 min 12sec) en heel aanstekelijke 'Trouble Know Where I Live'. We horen een heel sterke, swingende band met een sterke Aaron Barnes op bas, Derek Phillips met swingend pianowerk, een meesterlijke Glen Doll op mondharmonica en een knappe Steve Sax op saxofoon. 'Push Comes To Shove' is een swampy blues nummer met Chicago invloeden. De stemmen van Jeff Dale en zangeres Elizabeth Hangan vormen een sterk contrast. Ook hier krijgen we weer uitstekend saxofoon werk van Steve Sax, gruizig mondharmonicawerk van Glen Doll en knap snarenwerk van gitarist Jon Siembieda. Het album wordt afgesloten met 'Things 'll Get Worse', een nummer met een opwindende rhythm and blues beat. Drummer Brian Lara, met strak slagwerk, en Aaron Barnes, met een beukende baslijn, zorgen voor die opwindende groove. Verder wordt het nummer gekruidt met knappe gitaar riffs en heerlijk mondharmonica werk. Jeff Dale kiest met 'Blood Red Moon' misschien wel voor een andere muzikale richting dan in zijn vorige albums, maar ook met de muziek van 'Blood Red Moon' zullen Jeff Dale & The South Woodlawners heel wat muziekliefhebbers kunnen bekoren. Elf sterke nummers, een sterke band en een uitstekende backingzangeres maken van 'Blood Red Moon' een uitstekend album. (8/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. You Made Your Own Bed
02. Cicero
03. Blood Red Moon
04. At The Wolf’s Door
05. Autumn Blues
06. She Wouldn’t Leave Chicago
07. The Dirty Jacks
08. That Ain’t Love
09. Trouble Know Where I Live
10. Push Comes To Shove
11. Things’ll Get Worse
 
 
Jeff Dale: Zang, gitaar, slide gitaar en citar gitaar
Aaron Barnes: Bas en Lapsteel op 7
Glen Doll: Mondharmonica 
Brian Lara: Drums en percussie
Derek Phillips: Keyboards
Jon Siembieda: Gitaar
Steve Sax: Alt en tenor saxofoon
Dane Little: Cello
Elizabeth Hangan: Backing vocals