JD SIMO - MIND CONTROL

Album Review

Album: 
JD SIMO - MIND CONTROL
Artist: 
JD Simo
Record Label: 
Crows Feet Records
Style: 
Psychedelische Rock en Bluesrock
Date: 
05/11/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JD SIMO - MIND CONTROL
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 JD Simo werd geboren in 1965 en groeide op in Chicago, Illinois en kwam als kind al vlug in aanraking met de blues muziek omdat hij vaak luisterde naar de Chess Records collectie die zijn oudere zus vaak speelde. JD begon met gitaar spelen toen hij vijf was en nog op jonge leeftijd vroeg hij aan zijn moeder om hem mee te nemen naar het verlaten gebouw van Chess Records op South Michigan Avenue. Tegen de tijd dat JD achttien jaar was woonde de familie Simo in Arizona en speelde JD al in clubs en op festivals met zijn eigen combo Dirty Pool, waarmee Simo een eerste EP uitbracht. Nadat hij stopte met school ging JD volop voor de muziek. In 2002 verscheen het album 'One Night Stand', dat in 2004 een opvolger kreeg met 'The Other Side Of Me' en nog een jaar later met 'JD Simo Live'. Daarna brak Simo met Dirty Pool en verhuisde hij naar Nashville, waar hij naam maakte als gitarist van de Don Kelly Band. In 2010 besloot JD om een eigen band op te richten en hij vond met bassist Frank Swart en drummer Adam Abrashoff, twee ervaren muzikanten die met hem in zee gingen. De nieuwe band kreeg de naam Simo en hun titelloze debuutalbum verscheen in 2011. In 2015 verscheen de live EP 'Love Volume 1', met vier nummers die opgenomen waren in de Mercy Lounge in Nashville. Nog in 2015 verliet bassist Frank Swart de band, hij werd vervangen door Elad Shapiro. Simo tekende dat jaar een contract bij Provogue/Mascot Label. Ondertussen had Simo al heel wat naambekendheid gekregen via de bluescruise van Joe Bonamassa en als voorprogramma van de Europese tournee van Walter Trout. Bij Provogue Records verschenen met 'Let Love Show The Way' (2016) en 'Rise & Shine' (2017) twee fantastische albums. Op 19 maart 2019 verscheen bij Crows Feet Records 'Off At 11' en het eerste dat opviel was dat de groepsnaam Simo vervangen was door JD Simo. Het was dus het eerste solo album van deze weergaloze gitarist en songwriter. In augustus 2020 verscheen bij hetzelfde platenlabel de titelloze opvolger van JD Simo en nu is er 'Mind Control' met daarop tien nummers, waarvan er negen geschreven werden door de drie bandleden, namelijk JD Simo, Adam Bednarik en Adam Abrashoff.
 
 
 
 
 
 
'Mind Control' is JD Simo's derde solo album in minder dan drie jaar tijd. Het nieuwe album werd opgenomen in de thuisstudio van Simo en het toont de groei van JD Simo als songwriter en muzikant. Met de combinatie van complex gitaarwerk en een inzichtelijke lyrische vaardigheid probeert Simo om een ​​emotionele en tot nadenken stemmende ervaring te creëren. JD zelf zegt hierover het volgende: ''Mijn vrienden en ik waren tijdens de lockdown echt geobsedeerd door Afrobeat en North Mississippi trance dingen. Dus veel Fela, Tony Allen en Junior Kimbrough, maar ook Fred McDowell, Jessie Mae Hemphill, CeDell Davis en R.L. Burnside. De mix van al die verschillende invloeden doordringt echt een groot deel van het album''. Dat hoor je ook meteen in de meer dan zes minuten durende opener 'Go Away Satan'. Met een opwindende en opdwepende drumbeat trekt drummer Adam Abrashoff het nummer op gang. De beukende baslijn van Adam Bednarik is het kloppende hart van 'Go Away Satan' en gitaarvirtuoos JD Simo strooit gretig rond met complexe en psychedelische gitaar riffs. Het instrumentale gedeelte lijkt op een geweldige jam, waarin de drie muzikanten zich volledig in uitleven. Vooral JD Simo imponeert met een grootse solo op zijn sixstring. Het is of Simo op een hypnotiserende wijze de duivel probeert te verjagen. 
 
 
 
 
 
 
Dat hypnotiserende geluid vinden we ook terug in het prachtige 'I'm In Love', een nummer met een stuiterend ritme. Een grootste ritmesectie, met drummer Adam Abrashoff en bassist Adam Bednarik, leveren weer een machtige groove af, waarop gitaarvirtuoos JD Simo zijn fantastische bluesy gitaar riffs weer kwistig kan rond strooien. Top nummer. Met 'Let Go' wordt het nog iets rauwer. De snijdende slide gitaar van Simo gaat door merg en been, terwijl de fantastische ritmesectie het nummer bij elkaar houdt. 'Know It All' was het eerste nummer van dit album dat op single verscheen. Er zit heel wat echo op de knappe, steeds weerkerende gitaar riff van Simo. Het dromerige 'Know It All' is een mix van psychedelische blues en trance. Naar het einde toe haalt JD Simo op een fantastische wijze uit op zijn sixstring, met als resultaat een geweldige psychedelische gitaar solo, die bij de gitaarliefhebbers zeker in de smaak zal vallen. Dat Simo met drummer Adam Abrashoff en bassist Adam Bednarik een geweldige ritmesectie heeft hoorden we al in de vorige nummers en ook in 'Want What I Don't Have' etaleren deze twee klasbakken nogmaals hun grote instrumentale klasse. Het gitaarwerk van Simo is weer van sublieme kwaliteit Soms lijkt hij met zijn gitaarklanken af te dwalen van het nummer, maar op het juiste moment weet Simo dat dan weer om te buigen zodat het geheel als gegoten in het nummer past. Tekstueel worden er veel zinnen herhaald, waardoor Simo tracht om een soort van trance  te creëren. 
 
 
 
 
 
 
Een ander meesterwerk is het psychedelische 'That's When you Know That You're Down', een nummer dat ook al op single verscheen. De drie muzikanten lijken hier allen een ander nummer te spelen en toch slagen de drie muzikanten er in om het te laten klinken als een fantastische song. Er zit zware distortion op de grungy gitaarklanken die JD uit zijn sixstring tovert tijdens 'Fucked Up'. De duivel is weer van de patrij is het zwaar rockende 'Devil Is Always Watchin''. De sterke, steeds weerkerende rifff is heel bepalend voor de sound van 'Devil Is Always Watchin''. Met een zware basintro trekt bassist Adam Bednarik 'People Pleaser' op gang. Het is een psychedelisch nummer waarin Simo weer heel het nummer gretig rondstrooit met erg knappe gitaar riffs en klanken. Het album wordt afgesloten met 'Recovery', dat wat ritme en stijl betreft in het verlengde ligt van zijn voorganger 'People Pleaser'. 'Mind Control', het nieuwe album van JD Simo is weer een uitstekend album geworden. Ook deze keer heeft JD Simo durven experimenteren met de muziek die hij maakt. Met drummer Adam Abrashoff en bassist Adam Bednarik heeft hij bovendien twee gelijkgestemde zielen en geniale muzikanten aan zijn zijde. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01  Go Away Satan
02  I’m In Love
03  Let Go
04  Know It All
05  Want What I Don’t Have
06  That’s When You Know That You’re Down
07  Fucked Up
08  Devil Is Always Watchin’
09  People Pleaser
10  Recovery
 
JD Simo – vocals, guitars
Adam Bednarik – bass
Adam Abrashoff – drums, percussion