JAY JESSE JOHNSON - MAN ON A MISSION

Album Review

Album: 
JAY JESSE JOHNSON - MAN ON A MISSION
Artist: 
Jay Jesse Johnson
Record Label: 
Grooveyard Records
Style: 
Bluesrock
Date: 
11/03/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JAY JESSE JOHNSON - MAN ON A MISSION
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jay Jesse Johnson werd geboren op het platteland van Indiana. Samen met zijn broers begon hij rond de leeftijd van tien gitaar te spelen. Onder invloed van de oude blues meesters en de vroege rock'n roll idolen begon Jay zijn eigen stijl op de gitaar te ontwikkelen. Zijn muzikale carrière wisselde voortdurend van richting. Hij speelde in heel wat bekende en minder bekende bands en deelde het podium met heel wat bekende namen zoals Robin Trower, Johnny Winter, Pat Travers, Black Sabbath, Foghat, Jefferson Starship en Fabulous Thunderbirds, om er maar enkele te noemen. In 2006 verscheen zijn debuut solo album 'Strange Imagination'. Het beste album was ongetwijfeld het derde album 'Play That Damn Guitar' uit 2009. Eigenlijk een must have voor alle gitaar fans. Later verschenen ook nog 'Run With The Wolf' (2012), het uitstekende 'Set The blues On Fire' (2015) en 'Down The Hard Road' (2017). 'Man On A Mission', dat in maart 2022 verscheen, is al het zevende studioalbum van Jay Jesse Johnson. Er staan tien originele, door Jay Jesse Johnson geschreven nummers op het album. Net als het vorige album 'Down The Hard Road' werd 'Man On A Mission' opgenomen In de Cotton Run Studios in Hamilton, Ohio.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de stevige, stomende rocker 'Got To Burn'. Met energiek en dwingend slagwerk bepaalt drummer Jeff Donaldson het ritme. Bassist Reed Bogart zorgt met een beukende baslijn voor de stevige rock groove. Met scheurend en opwindend snarenwerk op zijn sixstring zet Jay Jesse Johnson zijn woorden nog wat kracht bij. 'Got To Burn' is een sterke opener. Jay Jesse Johnson blijft stevig verder rocken tijdens 'Livin' On Rock N' Roll', waarin hij zingt dat rock n' roll in zijn hart en zijn geest zit en dat rock n' roll zijn manier van leven is. Ook hier weer etaleert Jay Jesse zijn grote klasse als gitarist met waanzinnig en vlijmscherp solowerk. Jay Jesse Johnson blijft imponeren met verschroeiende, gitaar gedreven rock nummers. De titeltrack 'Man On A Mission' is een geweldige song met een stevige en beukende ritmesectie en vlijmscherp en splijtend gitaarwerk. Voor je het weet ben je het refrein aan het meezingen en aan het headbangen. Top nummer. In de Southern rocker 'Good As Gone' spelen de gitaar en de vingers van Jay Jesse Johnson andermaal een hoofdrol. De gitaarliefhebbers zullen weer in hun nopjes zijn met het scheurend en zinderend snarenwerk van de Amerikaanse gitaarvirtuoos.
 
 
 
 
 
 
'No Disguise' is een meer dan zeven minuten durende, epische power ballade, waarin Jay Jesse laat horen dat hij ook sterk uit de hoek kan komen in meer emotionele en gevoelvolle nummers. Nu de batterijen terug opgeladen zijn krijgen we weer vlijmscherp en opwindend snarenwerk in de stomende rocker 'Whatever You Want'. Ook bassist Reed Bogart laat zich weer positief opmerken met een uitstekende baslijn. In de zware, swampy bluesrocker 'One Day At A Time' laat Jay Jesse Johnson horen dat hij ook het werk met de bottleneck volledig beheerst. Jay Jesse Johnson blijft imponeren op zijn gitaar in het schitterende 'Tearin' Down The Walls', waarin zijn gitaarwerk herinneringen oproept aan bluesrock legende Jimi Hendrix. Een sterke steeds weerkerende riff is de basis voor de stomende rocker 'Rock The Blues'. Toetsenist Lee Evans is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig en Jay Jesse Johnson haalt nogmaals fenomenaal uit op zijn sixstring. In de harmonieuze instrumentale afsluiter 'Beyond The Horizon' speelt Jay Jesse Johnson zelf alle instrumenten. In dit meer dan vier minuten durend nummer krijgt Johnson al de tijd en ruimte om zijn klasse op de gitaar nogmaals te etaleren en dat doet hij op fantastische wijze. 'Man On A Motion' van Jesse Jay Johnson is een schitterend bluesrock album, waarin de gitaar van Jay Jesse Johnson centraal staat. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Got To Burn
02. Livin' On Rock N' Roll
03. Man On A Mission
04. Good As Gone
05. No Disguise
06. Whatever You Want
07. One Day At A Time
08. Tearin' Down The Walls
09. Rock The Blues
10. Beyond The Horizon
 
Jay Jesse Johnson (guitar, vocals, bass, keyboards, all instruments – #10)
Lee Evans (keyboards – #4,7,8,9)
Reed Bogart (bass – #1,3,4,5,7,8,9)
Ed Corvo (bass – #6)
Jeff Donaldson (drums – #1,3,5,7,8,9)
Joe Clooney (drums – #2)
Lonnie Buckley (drums – #4)
BJ Zampa (drums – #6)