JAVA|WEBSTER - JAVA|WEBSTER + concertdata

Album Review

Album: 
JAVA|WEBSTER - JAVA|WEBSTER + concertdata
Artist: 
Erwin Java en Sean Webster
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock, Bluesy ballades
Date: 
24/01/2024
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JAVA|WEBSTER - JAVA|WEBSTER + concertdata
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Java I Webster is de naam voor het nieuwe gezamenlijke schrijfproject van Erwin Java en Sean Webster. Al geruime tijd sieren deze vurige duellerende gitaristen de podia door heel Nederland. Gitarist Erwin Java (1956) heeft een waanzinnige staat van dienst. Hij maakte deel uit van onder andere White Honey, Herman Brood's Wild Romance, King of the World en maar liefst 25 jaar van Cuby & the Blizzards. Vanaf 2015 tot en met 2022 was hij daarnaast ook de rode draad in de theatervoorstellingen van Johan Derksen. Java is in zijn lange loopbaan regelmatig op de Nederlandse TV te zien en te zien geweest. De uit Sheffield afkomstige vocalist/gitarist Sean Webster (1976) is gezegend met een karakteristieke rauwe stem en heeft een patent op melodieus, bluesy gitaarspel. Hij heeft in zijn loopbaan zowel in Europa als in de VS getourd. Zo verscheen hij onder meer op televisie in Austin (Texas) en deed hij diverse live sessies voor de BBC Radio 2. In Nederland verscheen hij ( met Erwin Java's Travel Party) regelmatig in de TV show Veronica Inside. Sean was finalist in de talentenshow 'We Want More' (2021) en finalist in de talentenshow 'Talent Scouts' (2023). Nu brengen ze samen het album 'Java | Webster' uit. Er staan tien originele, door Java en Webster geschreven nummers op het album. Ze zijn beide ook producer van het album. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het album 'Java| Webster' opent met de vloeiende, maar stevige bluesrocker 'Fire On My Wheels'. Drummer Marcel Wolthof en bassist Guus Strijbosch zorgen voor een pompende groove. Met zijn krachtige, rauwe stem geeft Sean dit knap nummer nog meer power. Bas Mulder schittert met uitstekend toetsenwerk op het orgel en Sean op zijn Gibson Les Paul en Java op zijn Fender Stratocaster zorgen voor de mooie gitaarvullingen en de erg knappe solo. 'Fire On My Wheels' is een uitstekend nummer om een album mee te openen. Het tempo vertraagt voor de bluesy ballade 'Coming Home To The Blues'. Sean zingt het nummer met veel gevoel en passie en de mooie backing vocals maken het vocale gedeelte helemaal af. Ook hier zijn de Gibson Les Paul van Sean en de Fender Stratocaster van Erwin heel bepalend voor de sound van het nummer. Met het melodieuze 'Desert Ground' en 'Get Out Of Town' blijven Java en Webster in de stijl van 'Coming Home To The Blues'. Bas Mulder draagt de melodie van deze tragere nummers met zijn warme orgelklanken en Sean en Erwin voorzien de nummers van machtige, gevoelvolle solo's op hun sixstring.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De twee mooiste trage nummers zijn volgens mij de slowblues 'Hey Woman' en het soulvolle 'World Stood Still'. Sean zingt beide nummers met veel gevoel. De diepe baslijn van Guus is het kloppend hart van beide nummers en Bas is in beide nummers weer uitstekend en en uitdrukkelijk aanwezig op het Hammond. Toch zijn het Sean en Erwin die zich andermaal in de spotlights spelen met gevoelvol solo snarenwerk op hun sixstring. Vooral in 'World Stood Still', waarin ze beurtelings het voortouw nemen is het met volle teugengenieten van hun instrumentale virtuositeit. Met zijn doorleefde stem brengt Sean op een knappe wijze het tijdloze 'Take Your Time'. In de swingende, autobiografische  bluesshuffle 'Websters Playground' kijkt Webster terug naar zijn verleden. Hij vertelt hoe hij zijn jeugdjaren beleefde in Sheffield en hoe hij zijn muzikale carrière begon. Het toetsen gedreven 'Out Of My Mind' is een ander hoogtepunt op dit album. Natuurlijk ontbreekt hier ook geen knappe gitaarsolo. Met een stomende basintro trekt Guus Strijbosch de verschroeiende rocker 'Road Goes On Forever'. Het heeft een sterk refrein en de gitaristen kruiden het nummer met splijtend en vlijmscherp gitaarwerk. Ook nog leuk is de stomende, instrumentale hidden track op het album.
 
 
 
 
 
 
 
 
Erwin Java en Sean Webster zijn twee fantastische gitaristen die elkaar op het juiste moment gevonden hebben. Dat het klikt tussen die twee hoor je dadelijk op het album 'Java | Webster'. Ze vullen elkaar goed aan en de tien songs die ze samen schreven bewijzen dat ze erg goede songwriters zijn. 'Java | Webster' is een prima album. Wie Erwin en Sean live aan het werk wil zien kan dat op 11 mei op de Rhyhtm & Blues Night in Groningen, op 12 mei in Café De Amer in Amen, op 22 mei in Het Paard in Den Haag, op 24 mei in Dordrecht, op 26 mei in De Fermerie in Deventer, op 24 augustug op het Culemborgs Bluesfestival in Culemborg en op 30 augustus in De Bosuil in Weert. (8/10)
 
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
01. Fire On My Wheels
02. Coming Home To The Blues
03. Desert Ground
04. Get Out Of Town
05. Hey Woman
06. World Stood Still
07. Take Your Time
08. Websters Playground
09. Out Of My Mind
10. Road Goes On Forever
 
 
 
Sean Webster op zang en gitaar
Erwin Java op gitaar
Bas Mulder op keyboards
Marcel Wolthof op drums 
Guus Strijbosch op basgitaar