JASON RICCI & THE BAD KIND - APPROVED BY SNAKES

Album Review

Album: 
JASON RICCI & THE BAD KIND - APPROVED BY SNAKES
Artist: 
Jason Ricci & The Bad Kind
Record Label: 
Ellersoul Records
Style: 
Funk, Blues
Date: 
16/06/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JASON RICCI & THE BAD KIND - APPROVED BY SNAKES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jason Ricci is een Amerikaans zanger en mondharmonicaspeler, die geboren werd op 3 februari 1974 in Portland, Maine. Op veertienjarige leeftijd speelde Jason al in plaatselijke punkbands. Eerst als zanger, maar hij wilde ook een instrument bespelen en dat werd de mondharmonica. In het begin luisterde en bestudeerde Jason vooral de technieken van Howard Levy. Later kwam daar ook Little Walter, Paul Butterfield, Adam Gussow en Pat Ramsey bij. In 1995 verhuisde Jason van Portland naar Memphis, waar hij even later de Sonny Boy Blues Society wedstrijd won. Nog in datzelfde jaar nam Jason Ricci zijn eerste album op. Muzikaal ging het hem voor de wind, maar hij raakte verslaafd aan drugs en belandde in de gevangenis. In 1999 won Ricci de Mars National Harmonica contest en begon hij te spelen bij Keith Brown en het muziekblad Blues Acces Magazine besteedde twee bladzijden aan Ricci. Adam Gussow plaatste Jason in de top tien van de beste mondharmonicaspelers aller tijden. In 2002 richtte Jason zijn eigen band op, namelijk Jason Ricci & New Blood. In 2005 ontving hij de Muddy Waters Most Promising New Blues Artist Award. In 2007 tekende Jason een contract bij Electo Groove label en datzelfde jaar verscheen 'Rocket Number 9'. Twee jaar later was er het schitterende album 'Done With the Devil'. Het album kende overal veel succes en viel overal in de prijzen, zowel als band als individueel kreeg Jason Ricci & New Blood de waardering die ze verdienden. Zo won Ricci The Blues Music Award als beste mondharmonicaspeler in 2010. Ook door zijn werk bij andere artiesten viel Ricci in de prijzen. Denk maar aan het album 'Step Back' van Johnny Winter dat in 2015 de Grammy Award voor Best Blues Album Of The Year 2015 won. Jason leverde daar een uitstekende bijdrage op het nummer 'My Babe'. In februari 2015 begon Jason Ricci aan een nieuwe Nationale tournee met een nieuwe band, namelijk Jason Ricci & The Bad Kind. In 2015 verscheen ook het album 'Dirty Memory', een samenwerking van Ricci met JJ Appleton. Verleden jaar maakte Jason Ricci & The Bad Kind ook een grote Europese tournee, waarmee hij ook het festival Swing Wespelaar aandeed. De mensen die erbij waren zullen dit waanzinnig optreden vast nog herinneren. Een paar weken terug, op 16 juni verscheen het nieuwe album 'Approved By Snakes' bij het Eller Soul Label. Er staan elf songs op het album en het werd opgenomen in de Montrose Studio in Richmond, VA.
 
 
 
 
 
 
 
Jason Ricci is altijd al een specialleke geweest en hij kleurt graag buiten de lijnen. Dat is ook de sterkte van deze geweldige muzikant, die tevens één van de beste mondharmonicaspelers van zijn generatie is. Het eerste wat opvalt aan het album is de sticker 'Warning, Explicit Lyrics'. In het puriteinse USA worden sommige nummers niet gedraaid, maar in Europa zijn we meer gewoon. Het album opent met 'My True Love Is A Dope Whore', meteen een kanjer van een song die meer dan acht minuten lang duurt en die elke seconde weet te bekoren. Het dreigende en onheilspellende werk van bassist Andy Kurz vormt de basis op deze door Jason gesproken song. Wanneer Jason op de bluesharp en Sammy Hotchkiss op gitaar beginnen aan hun fenomenale virtuoze uitspattingen is het hek helemaal van de dam. Het wordt een muzikaal feestje met een mix van donkere blues en funk. Jason heeft natuurlijk al veel waters doorzwommen en weet heel goed over wat hij zingt. Hij kent dat wereldje van heroïne en andere drugs door en door en dat zal ook wel de reden zijn dat hij dit nummer zo overtuigend kan brengen. Deze opener is het beste nummer op dit uitstekende album. Dit wil niet zeggen dat de andere tien songs van mindere kwaliteit zijn, integendeel het album 'Approved By Snakes' blijft het ganse album een erg hoog niveau aanhouden. Luister maar eens naar het funky 'Something Just Arrived', dat het verhaal vertelt over een nieuwe drug. Het werd geschreven door bassist Andy Kurz en gitarist Sammy Hotchkiss en een indrukwekkende Jason Ricci zet de kers op de taart met onwaarschijnlijk fenomenaal blaas en zuigwerk op zijn harp. Met het tragere 'Demon Lover' gaat Ricci terug de donkere en sinistere weg op. Met het aanstekelige 'My Mom's Gonna Yell At You' gaat Jason de meer toegankelijke weg op. Dit nummer zal zeker voor vuurwerk zorgen en luidkeels meegezongen worden tijdens de concerten. In deze heel dansbare bluesrocker pakt Ricci weer uit met hemels werk op de bluesharp.
 
 
 
 
 
 
 
Met 'Broken Toy' keert Jason Ricci terug naar zijn memorabele en BMA genomineerde album 'Done With The Devil' uit 2009. Hij maakt er een lang uitgesponnen medley van met 'I Fink U Freaky' dat hij er in verweeft. Onzeker van zijn seksualiteit en welke zijn plaats is in de samenleving, dat zijn de vragen van Jason in deze heel persoonlijke 'Broken Toy'. Groovy muziek waarin we nogmaals kunnen horen hoe complementair de gitaren van John Lisi en Sam Hotchkiss zijn met de mondharmonica van frontman Ricci. The Bad Kind is ongetwijfeld de beste band die Jason ooit gehad heeft. De eerste van de twee covers op het album is 'Listen Here', dat door tenor saxofonist Eddie Harris werd geschreven en voor het eerst in 1967 werd opgenomen. Jason Ricci & The Bad Kind maken er een heel eigen funky versie van, waarin alle jongens van de band solo het beste van zichzelf mogen geven en deze klasse muzikanten halen alles uit de kast en daar kunnen wij als muziekliefhebbers alleen maar blij om zijn. De tweede cover is 'Terrors Of Nightlife' van de Heavy metal rocker Dax Riggs. Ook deze cover weet Jason Ricci helemaal naar zijn hand te zetten. In deze pakkende ballade met een erg knappe en snedige gitaar solo krijgt Ricci vocaal steun van Jenny Langer. Beide gitaristen komen weer uitvoerig aan bod in 'I Got Cleaned Up', waarin Andy Kurz ons vergast op een lekkere en knappe baslijn. Dat Jason Ricci één van de bluesharpspelers van zijn generatie is bewijst hij nogmaals in het zelf geschreven funky nummer 'I'm Too Strong For You' en in 'Disconnect', dat door John Lisi is geschreven. De liefhebbers van de bluesharp kunnen hun hart ophalen met dit magistrale blaas en zuigwerk van The Mooncat, zoals Jason dikwijls wordt genoemd. Ook het sterk gitaarwerk dat van de linker naar de rechterbox loopt en terug is mooi om te horen. Het album wordt afgesloten met het funky '515', waarin drummer Adam Baumol en bassist Andy Kurz voor de laatste maal zorgen voor een opwindende groove. Het samenspel tussen de bluesharp van Jason en de gitaren van John en Sammy kleuren het nummer weer op een prachtige wijze in. 'Approved By Snakes' van Jason Ricci & The Bad Kind is een opmerkelijk en uitstekend album, met een mix van aanstekelijke funk en moderne blues. (9/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
Tracks:
01. My True Love Is A Dope Whore
02. Something Just Arrived
03. Demon Lover
04. My Mom’s Gonna Yell At You
05. Broken Toy / I Fink U Freaky
06. Listen Here
07. Terrors Of Nightlife
08. Got Cleaned Up
09. I’m Too Strong For You
10. Disconnect
11. 515
 
 
musicians:
Jason Ricci : Zang en bluesharp
Adam Baumol ; Drums
Andy Kurz : Bas
John Lisi : Gitaar
Sammy Hotchkiss : Gitaar