JASON RICCI AND JOE KROWN - CITY COUNTRY CITY

Album Review

Album: 
JASON RICCI AND JOE KROWN - CITY COUNTRY CITY
Artist: 
Jason Ricci And Joe Krown
Record Label: 
Gulf Coast Records
Style: 
Blues, funk, Jazz
Date: 
22/10/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JASON RICCI AND JOE KROWN - CITY COUNTRY CITY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jason Ricci is een Amerikaans zanger en mondharmonicaspeler, die geboren werd op 3 februari 1974 in Portland, Maine. Op veertienjarige leeftijd speelde Jason al in plaatselijke punkbands. Eerst als zanger, maar hij wilde ook een instrument bespelen en dat werd de mondharmonica. In het begin luisterde en bestudeerde Jason vooral de technieken van Howard Levy. Later kwam daar ook Little Walter, Paul Butterfield, Adam Gussow en Pat Ramsey bij. In 1995 verhuisde Jason van Portland naar Memphis, waar hij even later de Sonny Boy Blues Society wedstrijd won. Nog in datzelfde jaar nam Jason Ricci zijn eerste album op. Muzikaal ging het hem voor de wind, maar hij raakte verslaafd aan drugs en belandde in de gevangenis. In 1999 won Ricci de Mars National Harmonica contest en begon hij te spelen bij Keith Brown en het muziekblad Blues Acces Magazine besteedde twee bladzijden aan Ricci. Adam Gussow plaatste Jason in de top tien van de beste mondharmonicaspelers aller tijden. In 2002 richtte Jason zijn eigen band op, namelijk Jason Ricci & New Blood. In 2005 ontving hij de Muddy Waters Most Promising New Blues Artist Award. In 2007 tekende Jason een contract bij Electo Groove label en datzelfde jaar verscheen 'Rocket Number 9'. Twee jaar later was er het schitterende album 'Done With the Devil'. Het album kende overal veel succes en viel overal in de prijzen, zowel als band als individueel kreeg Jason Ricci & New Blood de waardering die ze verdienden. Zo won Ricci The Blues Music Award als beste mondharmonicaspeler in 2010. Ook door zijn werk bij andere artiesten viel Ricci in de prijzen. Denk maar aan het album 'Step Back' van Johnny Winter dat in 2015 de Grammy Award voor Best Blues Album Of The Year 2015 won. Jason leverde daar een uitstekende bijdrage op het nummer 'My Babe'. In februari 2015 begon Jason Ricci aan een nieuwe Nationale tournee met een nieuwe band, namelijk Jason Ricci & The Bad Kind. In 2015 verscheen ook het album 'Dirty Memory', een samenwerking van Ricci met JJ Appleton. In 2016 maakte Jason Ricci & The Bad Kind ook een grote Europese tournee, waarmee hij ook het festival Swing Wespelaar aandeed. De mensen die erbij waren zullen dit waanzinnig optreden vast nog herinneren. In 2017 verscheen het album 'Approved By Snakes'  en in 2019 'My Chops Are Rolling!!'.  
 
 
 
 
 
 
Pianist en Hammond B3 speler Joe Krown komt uit New Orleans. Hij is een door Hammond gesponsorde toetsenist en maakt al lang deel uit van de Hammond familie. Joe speelt sinds 2001 elk jaar het New Orleans Jazz And Heritage Festival en sinds 1998 elk jaar het French Quarter Festival. Hij is twee keer genomineerd en won in 2000 een New Orleans Big Easy Award in de categorie Blues. Zijn trio met Johnny Sansone & John Fohl won in 2004 een New Orleans Big Easy Award in de categorie Blues. Zijn Hammond orgeltrio met de legendarische louisiana gitarist Walter Wolfman Washington won in 2009 een New Orleans Big Easy Award in de Blues Categorie en in 2009 een Offbeat Award voor Best R&B/Funk Album. In april 2014 werd Joe Krown geëerd met een Piano Legacy Award,uitgereikt door het New Orleans Jazz Orchestra. In juni 2017 trad Joe toe tot de Kenny Wayne Shepherd Band als fulltime piano/organist. In 2018 bundelde Joe Krown zijn krachten met mondharmonica grootheid Jason Ricci. Samen met Doug Belote op drums vormen ze  het Ricci Krown Trio. Hun debuutalbum 'City Country City' verscheen op 22 oktober 2021 bij Gulf Coast Records. Ze zijn momenteel een vaste waarde in de locale clubs en op de festivals van New Orleans. In de toekomst willen ze ook de rest van de USA en bij uitbreiding de hele wereld veroveren met hun muziek.  'City Country City' bevat twaalf songs, waarvan er zeven instrumentaal zijn. Jason schreef drie nummers voor het album en Joe Krown één. 'It Starts With Me' schreven ze samen.
 
 
 
 
 
 
De oudere muziekliefhebbers onder ons herkennen ongetwijfeld de instrumentale titeltrack 'City Country City'. Het is een verkorte cover van de meer dan dertien minuten durende originele versie van War uit 1972. In het begint heeft de versie van Ricci en Krown een rumba getint ritme. Dat rumba ritme wordt soms helemaal omgegooid en dan komt de song terecht in een soort fusion van funk, soul en jazz. Met strak en opwindend slagwerk bepaalt drummer Doug Belote het tempo van 'City Country City' en Joe Krown laat zijn Hammond geluiden op gepaste tijden lekker aanzwellen. Er zijn geen blazers aanwezig in deze versie. Die zijn vervangen door het geluid van de mondharmonica. Met Jason Ricci heb je natuurlijk één van de beste mondharmonicaspelers van zijn generatie in je rangen en dat laat hij ook onmiddelijk horen. Ricci's harp klinkt warm en melodieus, maar bij momenten haalt de mondharmonicavirtuoos ook ruig uit. Het enige nummer dat Joe Krown schreef is de instrumentale blues shuffle 'Down 'N Dirty'. Hier verdelen beide heren de uitgebreide solo partijen. Eerst mag Joe Krown zijn klasse etaleren met wervelend toetsenwerk op het Hammond B3. Even later neemt Jason Ricci op grandioze wijze over op de mondharmonica. Het eerste gezongen nummer is het door Jason Ricci geschreven 'Badger The Witness'. Het is een trager, soulvol bluesnummer met een New Orleans vibe. Jason Ricci beschikt over een lekkere rauwe stem, die heel geschikt is om dit soort nummers te zingen. Drummer Doug Belote bepaalt op schitterende wijze het ritme en Joe Krown levert weer subliem toetsenwerk op het Hammond B3 af. Toch is het ook hier weer het gruizige en opwindende mondharmonicawerk  van Jason Ricci die het nummer nog een extra touch geeft.
 
 
 
 
 
 
Na twee eigen songs komt er met het funky getinte 'My Mama Told Me So' een volgende cover. Het werd in 1976 geschreven door de Texaanse pianist Joe Sample. Joe speelde vooral jazz en was lid van de bekende band The Crusaders. Joe Krown voegt met zijn klavieren een geweldige baslijn toe aan 'My Mamma Told Me So' en met een korte, maar puike drumsolo drumt Doug Belote zich in de schijnwerpers. We spreken hier maar over de instrumentale virtuositeit van Jason Ricci en Joe Krown, maar ook Joe Belote is van achter zijn drumstel heel belangrijk voor de muziek die dit trio maakt. Joe Krown schittert het gehele nummer met zijn geweldig toetsenwerk op het Hammond B3 en Jason Ricci doet hetzelfde op zijn Mississippi saxofoon. Op een bepaald moment trekt Ricci alle registers open en laat hij ons genieten van een spervuur aan noten die hij uit zijn kleine blaasinstrument tovert. 'Feel Good Funk' doet zijn titel alle eer aan. Het is funky nummer met een hypnotiserende beat,  waarin de drie muzikanten zich volledig moeten smijten. Jason, die het nummer schreef, weet deze 'Feel Good Funk' weer op overtuigende wijze te zingen. 'Feel Good Funk' is één van de hoogtepunten op dit uitstekende album. Het enige nummer dat Jason Ricci en Joe Krown samen schreven is de instrumentale ballade 'It Starts With Me'. In deze meer dan vier minuten durende song horen we een tedere en romantische Jason Ricci aan het werk op de mondharmonica. Het gevoelvolle toetsenwerk van Joe Krown op het Hammond B3 past perfect bij de sfeer die een gevoelvolle Ricci met zijn mondharmonica creëert. De Texas blues shuffle 'Down At The Juke' werd geschreven door Jason Ricci. Joe Krown etaleert hier zijn grote klasse als orgelist. Hij zorgt niet alleen voor de perfecte basis, maar met een werkelijk sublieme solo speelt hij zich hier echt wel in de spotlights. Ook dit nummer weet Jason Ricci weer heel overtuigend te zingen en naar het einde toe levert hij nog knap blaas en zuigwerk op de mondharmonica af.
 
 
 
 
 
 
Een ander hoogtepunt is de opwindende, verkorte versie van 'Upshot' van Grant Green. De meer dan tien minuten originele versie verscheen op het in 1970 verschenen album 'Carryin' On'. De blazers uit de originele versie worden op sublieme wijze vervangen door het fantastisch mondharmonicawerk van Jason Ricci en ook Joe Krown schittert met geweldig en virtuoos vingerwerk op het Hammond B3. Drummer Doug Belote zorgt met strak en energiek slagwerk voor een uitstekende drumbeat. Het wordt veel intiemer in de prachtige, meeslepende bluesballade 'Drifting Blues', een bluesstandaard, die voor het eerst werd opgenomen door Johnny Moore's Three Blazers in 1945. Met zijn emotionele en gevoelvolle mondharmonica solo zal Ricci zeker heel wat luisteraars weten te raken. Dat we hier met klasse muzikanten te maken hebben hoor je ook in de swingende Taj Mahal cover 'The Jimmy Smith Strut' en de Sonny Boy Williamson cover 'Just A Playboy. Mondharmonicaspeler Jason Ricci, Hammond speler Joe Krown en drummer Doug Belote zetten deze swingende nummers helemaal naar hun hand. Het album wordt afgesloten met de schitterende cover 'Ode To Billy Joe', een liedje dat geschreven en gezongen werd door de Amerikaanse country zangeres Bobbie Gentry. 'Ode To Billy Joe' kwam als single uit in juli 1967 en behaalde de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Het was ook redelijk succesvol in andere landen. Ricci, Krown en Belote maken er een instrumentaal meesterwerk van. Het fantastisch mondharmonicawerk van Jason Ricci en het weergaloos orgelwerk van Joe Krown zorgen weer voor een groot muzikaal genot voor onze oren. Het debuutalbum 'City Country City' van Jason Ricci And Joe Krown is een fantastisch album. Hopelijk krijgen we deze zomer weer festivals en krijgen we daar deze drie instrumentale virtuozen te zien en te horen. Vooral bij de liefhebbers van de mondharmonica en het Hammond B3 zal 'City Country City' heel hoog scoren. Maar ook de liefhebbers van blues en Texaanse shuffles komen zeker en vast aan hun trekken met 'City Country City'. (9/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. City Country City (War)
02. Down n’ Dirty (Joe Krown)
03. Badger The Witness (Jason Ricci)
04. My Mama Told Me So (Joe Sample)
05. Feel Good Funk (Jason Ricci)
06. It Starts With Me (Jason Ricci, Joe Krown
07. Down At The Juke (Jason Ricci)
08. Upshot (Grant Green)
09. Drifting Blues (Charles Brown, Eddie Williams, Johnny Moore)
10. The Jimmy Smith Strut (Taj Mahal)
11. Just A Playboy (Ricci, Miller, Robey)
12. Ode to Billy Joe (Bobbie Gentry)
 
 
Jason Ricci – Mondharmonica, Zang op # 3,5,7,9 & 11
Joe Krown – Hammond B3 Orgel & Piano
Doug Belote - Drums