JASON BECKER - TRIUMPHANT HEARTS

Album Review

Album: 
JASON BECKER - TRIUMPHANT HEARTS
Artist: 
Jason Becker
Record Label: 
Music Theories / Mascot Label Records
Style: 
Gitaar rock, Symfonische Rock, Progressieve Rock
Date: 
07/12/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JASON BECKER - TRIUMPHANT HEARTS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jason Becker is een Amerikaans rockgitarist, die geboren werd op 22 juli 1969 in Richmond, CA. Hij werd bekend als gitarist door zijn virtuositeit die hij op zijn solo albums en als gitarist bij Cacophony en David Lee Roth heeft laten horen. In de jaren tachtig ontstond er een stroming van buitengewoon virtuoze gitaristen afkomstig van de G.I.T. universiteit in de Verenigde Staten. Extreem complexe solo partijen waren het handelsmerk van deze lichting muzikanten. Mike Varney van het Shrapnel platenlabel was de producer van veel van deze jonge gitaargoden, maar ontdekte in Becker (toen slechts 16 jaar) en Marty Friedman een perfect gitaarduo. Becker richtte halverwege de jaren tachtig met Marty Friedman de band Cacophony op. Twee albums vulden zij met hun gitaarspel en als solo artiest bracht hij in 1988 het album 'Perpetual Burn' uit. Op twintigjarige leeftijd werd hij door voormalig Van Halen zanger David Lee Roth, gevraagd om de plaats op te vullen van gitarist Steve Vai. In 1990 veranderde Jason zijn wereld, toen hij tijdens de tournee met Roth te horen kreeg dat hij de ziekte ALS had. Hij verliet de tour, maar maakte wel het album 'A Little Ain't Enough' van David Lee Roth nog af. Becker was later niet meer in staat om het live te vertolken. De ziekte eiste haar tol en Becker belandde in een rolstoel met alle nodige hulpmiddelen. In 1996 verloor Becker uiteindelijk het vermogen om te spreken en communiceert nu met zijn ogen via een systeem dat door zijn vader is ontwikkeld. Hoewel bewegen, praten en zelf ademen niet meer of zeer moeizaam gaan, blijft hij zijn liefde voor muziek uitdragen. Door middel van oogscanners, andere hightech apparatuur en met behulp van bevriende gitaristen (o.a. Eddie van Halen, Paul Gilbert, Marty Friedman) blijft Becker zijn muziek uitwerken. In 2012 verscheen de documentaire 'Jason Becker, Not Dead Yet', met interviews met Becker, zijn familie, vrienden en muzikanten zoals Marty Friedman, Steve Vai, Joe Satriani, Richie Kotzen en Steve Hunter. Zijn laatste solo album 'Boy Meets Guitar Volume I Of The Youngster Tapes' verscheen in datzelfde jaar. Op 7 december verschijnt met 'Triumphant Hearts' een nieuw album met daarop veertien songs. Deze veertien tracks tonen Jason's talent voor melodie en zijn grote kennis van klassieke compositie en orkestrale opstelling. Voor de gitaarpartijen nodigde Jason verscheidene hedendaagse gitaargoden zoals Joe Bonamassa, Steve Morse, Joe Satriani, Steve Vai, Neal Schon en Paul Gilbert uit. Wat de fans misschien nog het meeste zal verrassen is Jason's geweldige gitaarwerk dat opgenomen werd in de jaren tachtig en negentig.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de titeltrack 'Triumphant Heart', een klassiek nummer dat een uitstekende soundtrack zou kunnen zijn. De strijkers en de houtblazers domineren het eerste gedeelte van het nummer. Hiyori Okuda, de vrouw van ex collega en vriend Marty Friedman, steelt in dit gedeelte de hoofdrol op haar cello. De beroemde violist Glauco Bertagnin nam de vioolpartijen die Jason schreef in Italië op. Jason had nooit gedacht dat Glauco die snelle viool solo zou kunnen spelen en hij was dan ook erg blij met het soulvolle vioolwerk dat Glauco wist neer te zetten. In het tweede gedeelte komt zijn Cacophony maatje Marty Friedman het nummer helemaal afmaken met gracieus en meeslepend gitaarwerk. In de oorspronkelijke versie was 'Hold On To Love' een instrumentaal nummer, maar nadat Jason voor het refrein een tekst had geschreven, wist hij dat dit nummer ideaal was om aan de wereld zijn verhaal te vertellen en om uit te leggen hoe hij kan blijven leven zonder haat te voelen. Met Bay Area zanger Codany Holiday vond hij de perfecte soulvolle stem om dit verhaal op een geloofwaardige en gevoelvolle wijze te zingen. De ballade 'Hold On To Love' begint met een splijtende en gevoelvolle snarenintro van Andrew Jay. Daarna is het zeven minuten genieten van de mooie melodie, de prachtige tekst, de warme stem van Codany en het sublieme koor dat voor de vocale afwerking zorgt. In de stijl van de opener 'Triumphant Heart' keert Jason Becker met 'Fantasy Weaver' terug naar het symfonisch orkest en naar de filmmuziek. We horen weer veel strijkers en houtblazers, toch is het een nummer dat op het lijf geschreven is van de wereldberoemde ukelelespeler Jake Shimabukuro die het ganse nummer door laat horen hoe mooi de vier snaren van de ukelele wel kinnen klinken. 'Fantasy Weaver' ademt een Oosterse sfeer uit.
 
 
 
 
 
 
'Once Upon A Melody' heeft een prachtige melodie en het bevat bovendien twee magistrale snarensolo's van Jason uit zijn Cacophony tijdperk. Naar het einde toe horen we een piepjonge driejarige Jason nog in een kort audio fragment. Met 'We Are One', dat bol staat van verschroeiende gitaarsolo's en schetterende koperblazers, gaat Jason Becker de funky weg op. Dit erg stevige nummer wordt gezongen door de soulvolle power stem van Flipsyde zanger en gitarist Steve Knight. Een piano en veel strijkers vormen de begeleiding voor de akoestische klassieke gitaar van ex Megadeth gitarist Chris Broderick en de elektrische gitaar van Uli John Roth in 'Magic Woman'. Beide heren nemen ons mee op hun wondermooi instrumentaal verhaal. Jason Becker drukt zijn stempel op de Bob Dylan cover 'Blowin' In The Wind'. Met zanger Gary Rosenberg heeft Jason natuurlijk weer een perfecte stem gevonden om het nummer te zingen, blijft alleen de vraag hoe Jason aan Gary verteld heeft hoe het nummer moest klinken. Joe Satriani, Aleks Sever, Guthrie Govan en Steve Morse zijn de gitaarvirtuozen van dienst in de beklijvende instrumentale rockballade 'River Of Longing'. In het prachtig betoverende, meer dan negen minuten durende instrumentale 'Valley Of Fire' krijgen we met Steve Vai, Joe Bonamassa, Paul Gilbert, Neal Schon, Marty Friedman, Michael Lee Firkins, Mattias IA Eklundh, Greg Howe, Jeff Loomis, Richie Kotzen, Gus G, Steve Hunter en Ben Woods dertien indrukwekkende gitaristen te horen. The Magnificent Thirteen, zoals ze op het album genoemd worden, zijn dertien geweldige gitaarvirtuozen die allemaal hun inbreng hebben op dit magistrale nummer. Een fenomenale cast die nog nergens anders te horen was en de video van het nummer laat zien wie welke snarensolo's speelt.
 
 
 
 
 
 
Eerder op het album kregen we de elektrische versie van 'River Of Longing' met Joe Satriani, Aleks Sever, Guthrie Govan en Steve Morse op gitaar. Er staat ook een alternatieve versie van dit nummer op het album, met gitarist Trevor Rabin in de hoofdrol. Trevor is vooral bekend als gitarist en songwriter van de progressieve rock formatie Yes. In deze versie van 'River Of Longing' speelt Trevor zowel de akoestische als de elektrische gitaar. De sublieme harmonieuze samenzang van het koor zorgt voor een geweldige outro. Voor de fans volgen dan twee nog niet uitgebrachte songs uit de 'A Little Is Not Enough Sessions' van Jason met David Lee Roth. Het eerste is de stomende rocker 'Taking Me Back' en het tweede de verschroeiende bluesrocker 'Tell Me No Lies'. Zoals te verwachten zitten beide stevige nummers weer vol met zinderend en splijtend snarenwerk. De tweede versie van 'Hold On To Love' op het album is een uitgeklede versie van de originele versie. Het wordt opnieuw gezongen door de uitstekende stem van Codany Holiday, die hier alleen begeleiding krijgt van een keyboard. De laatste boodschap van Jason zit in het erg korte, nog geen minuut durende nummer 'You Do It', waarin we spelende kinderen horen en Jason op het einde 'You Do It' horen zeggen. Jason Becker zal altijd en overal gitaristen en muzikanten over de hele wereld blijven beïnvloeden.  Zijn persoonlijke verhaal zal voor miljoenen mensen een inspiratie zijn. Als je ondanks je ziekte nog zo een sterk album kan creëren dan mag je terecht trots zijn op jezelf. Met dit album toont Jason Becker ook aan tot wat je, ondanks je ziekte nog toe in staat bent. Zolang de wil en het verlangen zal Jason blijven muziek maken. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
1. “Triumphant Heart” (feat. Marty Friedman, Glauco Bertagnin & Hiyori Okuda)
2. “Hold On To Love” (feat. Codany Holiday)
3. “Fantasy Weaver” (feat. Jake Shimabukuro)
4. “Once Upon A Melody”
5. “We Are One” (feat. Steve Knight)
6. “Magic Woman” (feat. Uli Jon Roth & Chris Broderick)
7. “Blowin' in the Wind” (Gary Rosenberg & Jason Becker)
8. “River of Longing” (feat. Joe Satriani, Aleks Sever, Guthrie Govan, Steve Morse)
9. “Valley of Fire” (feat. Michael Lee Firkins, Steve Vai, Joe Bonamassa, Paul Gilbert, Neal Schon, Mattias IA Eklundh, Marty Friedman, Greg Howe, Jeff Loomis, Richie Kotzen, Gus G., Steve Hunter, Ben Woods)
10. “River of Longing” (feat. Trevor Rabin)
11. “Taking Me Back”
12. “Tell Me No Lies”
13. “Hold On To Love” (feat. Codany Holiday) [Chuck Zwicky Remix]
14. “You Do It”