JARTSE TUOMINEN - UNTOLD STORIES

Album Review

Album: 
JARTSE TUOMINEN - UNTOLD STORIES
Artist: 
Jartse Tuominen
Record Label: 
Sledgehammer
Style: 
Jazz rock fusion, Progressieve rock fusion
Date: 
18/03/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JARTSE TUOMINEN - UNTOLD STORIES
 
 

 

 

Toen Jartse vier jaar oud was kreeg hij een gitaar als geschenk en daar is deze uitstekende gitarist nog steeds dankbaar voor. In de jaren tachtig was hij lid van de heavy metal band Outburst. Bij deze band begon het allemaal voor Jartse. Daarna ging hij bij Takala Project spelen, een band die ultra progressieve rock met jazzy invloeden speelde. Daarna volgde een periode bij de pop band Indiana, waarmee hij verschillende nummer één hits had in Finland en waarmee hij in 1994 zelfs deelnam aan het Eurovisie Songfestival. In de tweede helft van de jaren negentig was hij, één helft van het akoestische duo Travel Bros. Sinds 2005 tourt Jartse samen met de beste gitaristen uit het Hoge Noorden in de GTR gitaar Tour. 'Untold Stories' is het eerste album van Jartse sinds 2005 en het is een volledig instrumentaal album, waaraan de beste muzikanten uit Scandinavië meewerkten, zoals drummers Anssi Nykänen en Brannen Temple, bassisten Harri Rantanen en Steve Bernal, toetsenist Pekka Siistonen en natuurlijk Jartse zelf als gitarist. Er staan tien nummers op 'Untold Stories', die allemaal door Jartse geschreven zijn. Het rare aan het album is dat alle instrumenten in een verschillende studio opgenomen zijn en Jartse deed achteraf de mixing en de mastering in de Sledge Studio.

 

Jartse Tuominen mag misschien een onbekende zijn bij het grote publiek, door kenners in de muziekwereld wordt hij beschouwd als één van de beste gitaristen van zijn generatie. Gitaren fabrikant Gibson en versterker fabrikant Mesa Boogie weten heel goed hoe sterk het gitaarspel van deze gitaarvirtuoos is en sloten dan ook met veel plezier een endorsement deal met hem. Het album opent met 'Extraordinary' en het zal niemand verbazen dat de gitaar het belangrijkste instrument is in dit jazz/rock fusion nummer. De snelheid van Jartse vingers is overweldigend, maar ook de andere instrumenten kunnen erg bekoren. In 'Hybrid Fusion' gaat de band op hetzelfde elan verder. Dit is trouwens één van de beste nummers op het album, en niet alleen door het uitstekende gitaar spel van Jartse, maar ook door het overweldigend slagwerk en percussie. In de erg mooie ballade 'Time To Go' horen we duidelijk Gary Moore invloeden en het nummer doet ook aan 'Wonderfull Tonight' van Eric Clapton denken. Muotinen is weer meesterlijk tijdens de melodieuze solo die hij uit zijn Gibson tovert. Hoewel de gitaar ook in 'Simppa Goes To Töysä' het belangrijkste instrument is, is het toch Pekka Siistonen die met zijn piano voor een heerlijk rustpunt zorgt.

 

De swingende shuffle 'Trouble Shuffle' is de vreemde eend op het album. De ballade 'Untold' is ontegensprekelijk het beste nummer van de cd en ook hier herkennen we weer duidelijke Gary Moore invloeden. 'Untold' heeft een mooie opbouw en Jartse doet een meesterlijke zet om het nummer te beginnen op de akoestische gitaar. Pekka Siistonen draagt het nummer op zijn Hammond en Tuominen is weergaloos op de akoestische, maar vooral op de elektrische gitaar. Het is elke seconde genieten van de huilende en jankende Gibson. In het jazz rock fusion nummer ‘Yeah Right’ vuurt Jartse weer een reeks vingervlugge, spetterende gitaar riffs af, die alleen door begenadigde gitaristen kunnen afgevuurd worden. In de afsluiter 'Farewell' komt nog maar eens tot uiting dat Tuominen een grote bewondering heeft voor Gary Moore. Hemelse gitaar geluiden die je naar het einde van een album begeleiden, mooier kan het toch moeilijk zijn. Jartse Tuominen heeft met 'Untold Stories' een goed album gemaakt. De Finse gitaar virtuoos heeft zich voor het maken van 'Untold Stories' omringd met prima muzikanten. Soms wil Jartse iets teveel imponeren en iets teveel laten horen wat hij allemaal kan met zijn Gibson. Wie van dit soort jazz rock fusion en progressieve rock fusion houdt komt met dit album zeker aan zijn trekken. (7/10)

 

Walter Vanheuckelom

1. Extraordinary (5:43)
2. Hybrid Fusion (5:27)
3. Mesa (3:10)
4. Time to Go (5:35)
5. Simppa Goes to Töysä (3:37)
6. Trouble Shuffle (2:42)
7. Untold (5:16)
8. Nine Lives (4:24)
9. Yeah Right (3:35)
10. Farewell (3:15)
 
Line-up / Musicians
- Jartse Tuominen / guitars
- Steve Bernal, Harri Rantanen / bass
- Pekka Siistonen / keyboards
- Brannen Temple, Anssi Nykänen / drums