JARED JAMES NICHOLS - JARED JAMES NICHOLS

Album Review

Album: 
JARED JAMES NICHOLS - JARED JAMES NICHOLS
Artist: 
Jared James Nichols
Record Label: 
Black Hill Records
Style: 
Gitaargedreven heavy rock en bluesrock
Date: 
13/01/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JARED JAMES NICHOLS - JARED JAMES NICHOLS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse bluesrock muzikant Jared James Nichols werd op 14 maart 1989 geboren in East Troy, Wisconsin. Hij speelt in een powertrio onder zijn naam en zijn muziek bevat veel invloeden van de muziek uit de beginjaren van Cream en Mountain. Nichols verhuisde in 2010 naar Los Angeles. Hij won de Gibson Les Paul Tribute Contest en de Musicians Institute Most Outstanding Player Award. Hij vormde kort daarna zijn eigen trio en bracht de  'Live At The Viper Room', een EP met drie nummers uit. Na deze release toerde Nichols door Amerika en speelde hij op verschillende clubs en festivals. Hij opende ook Kid Rock, Lynyrd Skynyrd en ZZ Top. In het voorjaar van 2014 begon hij aan een Europese tournee van 2 maanden die succesvol bleek te zijn, wat in 2015 resulteerde in het full album 'Old Glory & The Wild Revival'. Begin 2016 benoemde Music Radar Jared James Nichols tot één van de 'Top Upcoming Guitar Players In The World'. Nichols toerde door Amerika en Europa met acts als Blue Öyster Cult, Fozzy, Glenn Hughes, L.A. Guns, Living Colour, Saxon, Walter Trout, UFO en Zakk Wylde. In januari 2018 verscheen zijn tweede album 'Black Magic'. In 2019 werkte Jared samen met het Britse bedrijf Blackstar Amplification om de JJN20, een kenmerkende versterker te ontwikkelen. In juni 2021 werd Jared James Nichols benoemd tot wereldwijd ambassadeur voor Gibson Guitars. Jared is na Lzzy Hale, Slash en Dave Mustaine, de vierde gitarist die deze titel kreeg. Na de EP 'Shadow Dancer' uit 2021 en de tournee met Black Stone Cherry voelde Jared een knak in zijn rechterarm. De diagnose was een afgebroken opperarmbeen. De enige oplossing was een operatie met een kans dat hij nooit meer gitaar zou kunnen spelen of in het ergste geval zijn arm niet meer zou kunnen gebruiken. Gelukkig is het goed gekomen en sinds januari 2023 ligt er een nieuw album van Jared James Nichols in de winkelrekken. Het is een titelloos album met daarop twaalf originele songs. Jared schreef één nummer en aan de andere elf nummers hielp hij schrijven. De Midwestern gitaarslinger komt op zijn titelloze derde release helemaal tot zijn recht. Het is een album waarbij blues, rock, metal versmelten tot één vlammend en zinderend geheel. 
 
 
 
 
 
 
Van in het begin van zijn derde album gaan Jared James Nichols, bassist Clark Singleton en drummer Dennis Holm er stevig en krachtig tegenaan met de powervolle, rauwe bluesrocker 'My Delusion'. Het powertrio klinkt strak maar erg stevig en swingend. Met zijn heldere, vingervlugge gitaarsolo bewijst Jared dat hij nog steeds een erg begaafd gitarist is. Er zit veel vuur en passie in zijn zinderende snarensolo. De laatste noot van 'My Delusion' is nog maar net uitgeraasd of daar volgt de zinderende boogie rocker 'Easy Come, Easy Go', voor mij één van de hoogtepunten op dit erg sterke album. Het nummer barst helemaal open in het geweldige refrein waarin Jared zingt: dat het gemakkelijk komen en gaan is. Dat hij niets voorgoed kan veranderen. Dat hij denkt dat hij geboren om te rennen. Met strak en energiek slagwerk bepaalt Dennis Holm het tempo van het nummer en met een beukende baslijn zorgt Clark Singleton voor een verschroeiende groove. De stem van Jared klinkt overtuigend en hij zingt het nummer met veel power. De gitaarliefhebbers zullen in hun nopjes zijn met het verschroeiend en psychedelisch snarenwerk van Jared James Nichols. Het begin van de nieuwste single 'Down The drain' begint heel melodieus. Het wordt rustig opgebouwd in  de ingetogen coupletten en explodeert tijdens het zwaar pompende refrein. Het is een nummer over een verslavende slechte relatie, waarvan je de uitkomst al op voorhand weet. In 'Down The Drain' herkennen we met de grungy, psychedelische tonen heel wat Soundgarden invloeden. Met zijn splijtend en vlijmscherp gitaarwerk zet Nichols zijn woorden nog wat kracht bij. Schitterend nummer. 
 
 
 
 
 
 
'Hard Wired' was de eerste single van dit prachtige album. Het ontstond tijdens een jamsessie tussen Jared, Tyler Bryant en Graham Whitford. 'Hard Wired' opent met een fantastiche intro van Jared op gitaar. Het is een zware grunge rocker, met een zware, stompende groove. Met een vingervlugge gitaarsolo etaleert Jared andermaal zijn buitengewone klasse als gitarist en plaatst hij eigenhandig de kers op de taart van deze geweldige song. Het tempo gaat fel de hoogte in voor de vlammende boogie rocker 'Bad Roots', waarin Jared ons waarschuwt dat plastic pillen ons niet zullen redden. Met zijn opwindende en energieke drumbeat is Dennis Holm hier heel belangrijk. Jared James Nichols schittert andermaal met flitsende gitaar riffs en een onweerstaanbare solo. 'Skin 'N Bone' is een stomende midtempo bluesrocker met grungy invloeden. Wanneer Jared fors uithaalt op de gitaar gaat het tempo eventjes de hoogte in. 'Long Way To Go' is een rauwe bluesrocker met een prachtige opbouw. De melodieuze en ingetogen coupletten vormen de perfecte springplank naar het krachtige en explosieve meezing refrein. 'Shadow Dancer' begint met een dromerige snarensolo van Jared. Het is een trager, broeiend psychedelisch bluesrocknummer dat verscheidene sfeerwisselingen kent. 
 
 
 
 
 
 
'Good Time Girl' is een ander hoogtepunt op dit album. Het heeft dankzij drummer Dennis Holm en bassist Clark Singleton een fantastische groove. 'Good Time Girl' gaat over drinken, uitgaan, zich amuseren en alle zorgen vergeten en het weet die sfeer ook erg goed weer te geven. Het heeft een hoog AC/DC gehalte en zal zeker tijdens de concerten voor de nodige ambiance zorgen. De priemende gitaarsolo van Nichols geeft 'Good Time Girl' nog meer cachet. Spijtig dat het maar 154 seconden duurt, want dit had best wat langer gemogen. Het zwaarste nummer op het album is zondermeer 'Hallelujah', een kruising van de muziek van Black Sabbath en Saxon. Hier moeten drummer Dennis Holm, bassist Chris Stapleton en gitarist Jared James Nichols alle registers opentrekken. Deze heavy metal rocksong is voor mij het minste nummer op het album. Ook de schreeuwerige stem van Jared kan hier niet bekoren. 'Saint Of Fool' begint met alleen de stem en de akoestische gitaar van Nichols. Na twintig seconden doen de basgitaar en de drums hun intrede en verandert 'Saint Or Fool' in een verschroeiende heavy bluesrocker. Het nummer barst helemaal open tijdens de splijtende, vingervlugge solo van Jared op zijn sixstring. Het album wordt afgesloten met 'Out Of Time', misschien wel het meest ingetogen nummer op het album. Het is een prachtig en emotioneel eerbetoon van Jared aan zijn overleden vader. Dit emotionele afscheid haalt ook de beste gitarist in Jared naar boven. Hij speelt hier voor mij de beste solo van het album.
 
 
 
 
 
 
'Jared James Nichols', het derde album van Jared James Nichols is een fantastisch album geworden. Muzikaal gaat hij van gitaar gedreven heavy bluesrock de grens opzoeken met metal en steekt hij die grens soms ook wel over. Zolang hij tegen die grens aanleunt vind ik de muziek op 'Jared James Nichols' fantastisch. Eenmaal over die grens wordt het wel wat minder. Anderen zullen daar anders over denken en maar goed ook dat we niet allemaal dezelfde smaak hebben. Het zou anders maar saai zijn in deze wereld. 'Jared James Nichols' is een aanrader voor de fans van geweldige gitaarsolo's en heavy rock en bluesrock fans. Die gaan geweldig genieten van dit uitstekende album. Hopelijk komt Jared gauw terug naar Europa om zijn album te promoten. Ik zag Jared in 2015 in Spirit of 66 in Verviers en zou hem graag terugzien, want hij gaf daar een meer dan uitstekend concert. (8,5/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. My Delusion
02. Easy Come, Easy Go
03. Down The Drain
04. Hard Wired
05. Bad Roots
06. Skin ‘n Bone
07. Long Way To Go
08. Shadow Dancer
09. Good Time Girl
10. Hallelujah
11. Saint Or Fool
12. Out Of Time
 
 
Jared James Nichols – Guitar/Vocals
Clark Singleton – Bass
Dennis Holm – Drums
Greg Garner: Bas op 3 en 7