JANIVA MAGNESS - BLUE AGAIN

Album Review

Album: 
JANIVA MAGNESS - BLUE AGAIN
Artist: 
Janiva Magness
Record Label: 
Blue Élan Records
Style: 
Blues
Date: 
12/05/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JANIVA MAGNESS - BLUE AGAIN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De uit Detroit afkomstige Janiva Magness is met ‘Blue Again’ al aan haar dertiende album toe. Magness is na Koko Taylor nog maar de tweede vrouw ooit die door The Blues Foundation werd uitgeroepen tot The B.B. King Entertainer Of The Year (in 2009). Haar vorige album 'Love Wins Again' uit 2016 klom tot de eerste plaats op de Blues Radio Charts, tot de vijfde plaats op de Billboard Blues Charts en tot de eenentwintigste plaats op de Billboard Heatseekers Charts. Janiva won ondertussen al zeven Blues Music Awards en is voor 2017 genomineerd voor een Grammy voor Best Contemporary Blues Album. Een grote dame in de blueswereld dus.
 
 
 
 
 
Op haar zestigste trekt Janiva resoluut de kaart van de blues met haar album 'Blue Again. Bij de eerste kennismaking van het album valt meteen op dat er maar zes nummers op de CD staan en dat er geen enkel origineel nummer bij is, het zijn allemaal covers. Het begint met de Samuel Smith cover 'I Can Tell', waarmee Bo Diddley in 1962 een hit had. De versie van Janiva is zeker geen flauw afkooksel van het origineel, integendeel ze heeft er een stevige en rauwe blues versie van gemaakt. Gastgitarist David 'Kid' Ramos komt met vet gitaarwerk het nummer nog beter maken en de stem van Janiva leent zich uitstekend om dit soort songs te zingen. Songwriter en muzikant Al Kooper was het genie achter de originele Blood, Sweat & Tears en hij schreef 'I Love You More Than You’ll Ever Know'. Het nummer is meermaals gecoverd en de meeste bluesliefhebbers kennen deze beklijvende slowblues vooral in de versie van Donny Hathaway. De versie van Janiva Magness leunt erg dicht tegen deze van Donny aan. Haar uitstekende band met drummer Matt Tecu, bassist Gary Davenport, toetsenist Arlan Schierbaum en de gitaristen Zach Zunis en Garrett Deloian weten de zangeres erg goed te begeleiden. Janiva zingt 'I Love You More Than You’ll Ever Know' met erg veel gevoel en emotie in haar stem. In 1960 hadden Etta James en Harvey Fuqua een hit met de ballade 'If I Can't Have You'. Voor dit duet kreeg Janiva vocale hulp van de letterlijk en figuurlijk grote Sugaray Rayford. Deze meeslepende blues ballade, met twee geweldige stemmen die goed bij elkaar passen is één van de hoogtepunten op deze 'Blue Again'. De twee gitaristen Zach Zunis en Garrett Deloian zorgen weer voor snedig en sterk snarenwerk.
 
 
 
 
 
Het gaspedaal wordt ingedrukt voor het uptempo rhythm & blues nummer 'Tired Of Walking' en ook hier vertolken beide heren een hoofdrol met spetterend en fraai gitaarwerk. Bassist Gary Davenport en drummer Matt Tecu zorgen voor de stomende groove. De strot van Janiva is lang nog niet versleten, de dame gaat vocaal rauw en verschroeiend tekeer tijdens deze opdwepende song. Met zijn honderdtweeënvijftig seconden is de Nina Simone cover 'Buck' het kortste nummer op 'Blue Again' en dat is wel spijtig, want dit nummer had wat mij betreft gerust wat langer mogen duren. Daar heeft de uitstekende inbreng van T.J. Norton op de bluesharp veel mee te maken, maar ook de aanpak van Janiva, die zich het nummer helemaal eigen heeft gemaakt door het in een modern Janiva Magness jasje te steken. De zangeres sluit haar uitstekend album 'Blue Again' smaakvol af met de soulvolle bluesrocker 'Pack It Up' van Freddie King. Weer kunnen we met volle teugen genieten van de geweldige stem van Janiva, het uitstekende toetsenwerk van Arlan Schierbaum en het vlijmscherp snarenwerk van Zach Zunis en Garrett Deloian. Met zijn vierentwintig minuten speeltijd is het wel een erg kort album geworden, maar het is elke seconde genieten van de covers die Janiva Magness uitgekozen heeft om dit album te vullen. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
1. I Can Tell (4:19)
2. I Love You More Than You’ll Ever Know (5:38)
3. If I Can’t Have You (4:00)
4. Tired of Walking (3:08)
5. Buck (2:31)
6. Pack It Up (3:54)