JAMIE THYER & THE WORRIED MEN - MEETS THE DOMINATORS ...AT THE DYED ROOTS OF BLUES ROCK

Album Review

Album: 
JAMIE THYER & THE WORRIED MEN - MEETS THE DOMINATORS ...AT THE DYED ROOTS OF BLUES ROCK
Artist: 
Jamie Thyer & The Worried Men
Record Label: 
Road Dog Records
Style: 
Bluesrock, Rock
Date: 
23/02/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JAMIE THYER & THE WORRIED MEN - MEETS THE DOMINATORS ...AT THE DYED ROOTS OF BLUES ROCK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jamie Thyer & The Worried Men is een Britse band die al bijna vierduizend concerten gespeeld hebben. Ze zijn bijna nonstop aan het touren in het Verenigd Koninkrijk en Europa. Het begon allemaal in 1994 toen gitarist Jamie Thyer de tijd nam om te spelen op demonstraties voor Marshall versterkers en Rotosound snaren. Hij begon songs te schrijven en richtte de band The Worried Men op. Hun live album 'Fear And Loathing At The Wünder Bar' werd goed onthaald door de pers en de promotors, maar toch was het de kracht van hun lokale optredens die de band bekend maakte en de pers echt wakker maakte. Hun fanbase groeide door de mond aan mond reclame van de fans. Het gevolg was dat de aanvragen voor optredens binnen stroomden. Ze hadden toen ongeveer vijf optredens per week, op locaties zoals Nottingham Rock City, de beroemde Marquee Club in Londen, naast artiesten als Robin Trower, Chicken Shack, Wilko Johnson, Robert Cray, Jefferson Starship. Jamie Thyer & The Worried Men toeren nu nog constant door Engeland en Ierland, vaak in gezelschap van Peter Green, Johnny Winter, Nine Below Zero, Walter Trout, enz. Ze kijken uit naar hun traditionele optredens op het de wereldberoemde Great British R & B en Gloucester Blues Festivals en naar de Europese en Ierse data later dit jaar. Onlangs werd Jamie uitgenodigd om de krachten te bundelen met Verden Allen van Mott The Hoople voor het album 'Love You And Leave You'. Onlangs verscheen met 'Meets The Dominators...At The Dyed Roots Of Blues Rock', het negende album van Jamie Thyer & The Worried Men. Er staan tien songs op het album, die zonder uitzondering door Jamie werden geschreven.
 
 
 
 
 
Het powertrio opent het album met de zinderende Texas bluesrocker '3D Jones', waarin bassist Dave Hellhound en drummer Rob Brian voor een verschroeiende groove zorgen. Zij zijn de basis van dit trio, de betrouwbare rots waarop frontman Jamie Thyer kan vertrouwen. Jamie is trouwens het gehele nummer uitdrukkelijk aanwezig met splijtende gitaar riffs en zijn vlijmscherpe scheurende snarensolo gaat door merg en been. Er wordt was gas terug genomen voor de midtempo rocker 'Might Have Been', dat een stevige steeds terugkerende groove heeft en waarin Jamie in twee solo's uithaalt met zeer vlug vingerwerk op de snaren van zijn sixstring. 'Frigid Air' is een gitaar gedreven ballade met knap snarenwerk van Jamie. Hij bouwt het hele nummer heel geduldig en rustig op en laat het nummer dan explosief openbarsten met scheurend en gierend gitaarwerk, om het nummer daarna terug naar zijn beginfase te brengen en de sound stilaan te laten uitsterven. Op zijn basdrum geeft drummer Rob Brian een stevig en dwingend ritme aan in de rocker 'My Own Company'. De zware bonkende baslijn van Dave Hellhound zorgt voor een heerlijke groove. Toch is het Jamie die weer alle aandacht naar zich toetrekt met zinderend snarenwerk. Dat deze band al bijna vierduizend concerten gespeeld heeft en elkaar geweldig goed aanvoelen, hoorden we al in de vorige nummers en hetzelfde kan gezegd worden van 'On My Way'. Het energieke en krachtige slagwerk van Rob Brian bepaalt de beat van dit stompende nummer.
 
 
 
 
 
Voor mij is het instrumentale 'Wicked City' het topnummer op dit album. Het nummer kent verscheidene ritme en sfeerwisselingen en Jamie Thyer laat horen dat hij zijn sixstring volledig beheerst. Hij etaleert zijn klasse en gaat van intiem melodieus snarenwerk naar stevig progressief rockwerk op de gitaar in dit prachtig instrumentale nummer. 'Put Your Guitar Down' is een rechttoe rechtaan rocker. 'Can You Hear?' is een bijna vijf minuten durende beklijvende slowblues, met geweldig meeslepend snarenwerk Thyer. In de zinderende bluesrocker 'Rattlesnake Snail' trekken Jamie Thyer, Dave Hellhound en Rob Brian alle registers open. Het resultaat is verbluffend. De uitstekende diepe baslijn van Dave Hellhound en het energieke slagwerk van Rob Brian zorgen voor een verschroeiende groove. Dave en Rob krijgen in dit nummer ook hun moment in de spotlights met een korte maar geweldige solo. Jamie maakt het nummer daarna af met scheurend gitaarwerk. Top nummer. De jongens lijken nu echt op dreef en sluiten het album af met de spetterende rocker 'Rough Rider'. De drie muzikanten gaan er opnieuw vol gas tegenaan en dat levert instrumentaal vuurwerk op. Jamie Thyer & The Worried Men hebben met 'Meets The Dominators .... At The Dyed Roots Of Blues Rock' een knap rockalbum afgeleverd. Het zijn drie topmuzikanten die op hun best zijn als ze vol gas kunnen geven en alle registers kunnen opentrekken. Jamie Thyer & The Worried Men is een band die elk biker festival op zijn kop kan zetten, want deze muziek is de muziek die ze daar het liefst horen. (7/10)
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
3D Jones
Might Have Been
Frigid Air
My Own Company
On My Way
Wicked City
Put Your Guitar Down
Can You Hear?
Rattlesnake Snail
Rough Rider
 
 
Jamie Thyer: Zang en gitaar
Dave Hellhound: Bas
Rob Brian: Drums