JAMIE LYNN VESSELS - STORM COMING

Album Review

Album: 
JAMIE LYNN VESSELS - STORM COMING
Artist: 
Jamie Lynn Vessels
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, Rock
Date: 
19/04/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JAMIE LYNN VESSELS - STORM COMING
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Van oorsprong komt Jamie Lynn Vessels uit Raleigh, North Carolina. Ze studeerde af met een Master's degree in Criminal Justice and Criminology met een certificaat Forensic Criminology aan de University of Massachusetts Lowell en een undergraduate degree in Criminal Justice met een concentratie in Forensics aan het Saint Anselm College in New Hampshire. Na haar studies voelde Jamie al vrij snel dat ze iets totaal anders wilde doen met haar leven. Ze reisde vanuit haar geboortestad in North Carolina naar Louisiana en besloot haar levenslange muzikale passie te verkennen. Haar officiële carrière begon in 2013 toen ze in New Orleans de studio indook om vijftien van haar originele liedjes met muzikanten van wereldklasse en een eersteklas productieploeg op te nemen. Jamie's vermogen om prachtige verhalen te weven door haar ingewikkelde teksten en zoete, folkachtige snaren komt voort uit haar eigen levenservaringen en uit de dagelijkse menselijke waarneming. Wij mensen streven in dit leven allemaal naar hetzelfde, namelijk geliefd zijn, gezond zijn en plezier hebben onderweg. Jamie's muziek is een weerspiegeling van de menselijke natuur, zijn veerkracht en zijn vieringen. Jamie heeft van New Orleans haar nieuwe thuis gemaakt en heeft zich keurig in de lokale scene gevestigd met een verfrissende en bedwelmende mix van blues en rock 'n' roll. In 2013 bracht Jamie haar eerste EP en eerste album 'Home' uit. Haar tweede album verscheen in april 2018 en kreeg 'Storm Coming' als titel.
 
 
 
 
 
 
Jamie Lynn Vessels opent haar tweede album met de knappe en stevige titeltrack 'Storm Is Coming'. Drummer Sam Shahin en bassist David Brouillette zorgen voor een uitstekende rock groove. Meteen valt de goede en stevige rockstem van Jamie Lynn op, die het nummer met de nodige dreiging in haar stem weet te brengen. De radiovriendelijke rocker 'Is That You' heeft een erg aantrekkelijke melodie en een catchy refrein dat zich vlug in je hoofd nestelt en er lang blijft hangen. De stem van Jamie Lynn klinkt heel emotioneel en breekbaar in de knappe ballade 'Dear Love', een verhaal waarin de zangeres haar hart open legt en zich erg kwetsbaar opstelt ten opzichte van haar geliefde. Gitarist Cranston Clements weet met gevoelvolle en intense korte gitaar riffjes nog meer emotie in het nummer te leggen. In 'Haunted Soul' is Cranson nog uitdrukkelijker aanwezig met fantastisch vlijmscherp snarenwerk. De stem van Jamie Lynn klinkt verward en hulpeloos wanneer ze over de spookachtige en grillige ziel van haar ex geliefde zingt. Even later horen we dan weer een verliefde Jamie Lynn Vessels in de uitstekende rocker 'Georgia Moon', dat zowel vocaal als instrumentaal weer erg kan bekoren. Vooral Cranston Clements bewijst met zinderend en verschroeiend snarenwerk nogmaals dat hij een klasse gitarist is. De liefde en zijn onvoorspelbaarheid blijven voor Jamie Lynn het dankbaarste onderwerp in haar teksten. Ook het pop getinte 'Speechless' gaat over de liefde en deze keer over de pijn die liefde veroorzaakt. In de uitstekende rocker 'The Devil In Your Eyes' toont Cranston nogmaals dat hij over goede vingers beschikt, maar ook dat hij erg goed met de bottleneck overweg kan. Niet alleen Robert Johnson sloot een deal aan the crossroads, ook Jaimie Lynn Vessels maakte op deze plaats een deal en daar zingt ze over in de stevige rocker 'Witness'.
 
 
 
 
 
 
'Done Me Wrong' is een poppy rocksong met een erg aantrekkelijke melodie. Veel geluk in de liefde heeft deze more than six foot grote schoonheid precies niet, want ook in de midtempo rocker 'Fool Me Twice' wordt ze bedrogen. Ze zingt het nummer met heel wat boosheid in haar stem en de vlijmscherpe gitaar riffs van Cranston Clements leggen de vinger nog dieper in de wonde. Dat als je bedrogen en verlaten wordt de oplossing niet moet gaan zoeken in de drank weten we al langer en ook de Amerikaanse zangeres weet dat, want ze zingt er over in het rauwe en ranzige 'Whiskey Blues'. Drummer Sam Shahin en bassist David Brouillette zorgen voor een stevige en strakke groove, waarop gitarist Cranston Clements met scheurend en verschroeiend snarenwerk nogmaals zijn klasse etaleert. Prachtig nummer. Jamie Lynn Vessels zorgt voor de akoestische gitaar intro van het aanstekelige 'I Got Trouble', waarvan de sound nogmaals gekleurd wordt door de prachtige gitaargeluiden van Cranston Clements. Het kippenvelmoment van het album is zonder twijfel het beklijvende 'Burn', een nummer dat over zelfdoding gaat en waarin Dana Abbott met haar cello voor de prachtige intro zorgt. De zangeres zingt deze song, met een erg zwaar en gevoelig onderwerp, met erg veel emotie en kwetsbaarheid in haar stem. De combinatie van de breekbare en kwetsbare stem van Jamie Lynn met de diepe donkere klankkleur van Dana Abbott haar cello zorgt voor een sobere en ingetogen sfeer die uitmuntend bij dit nummer past. Het afsluitende 'For Kim' is qua sfeer en onderwerp verbonden met het vorige 'Burn'. Instrumentaal is ook deze song erg sober, met alleen de akoestische gitaar van Jamie Lynn, de viool van Tristan Harrell en de cello van Marc Paradis. Alle teksten en muziek op dit album komen van Jamie Lynn Vessels, waarmee de Amerikaanse bewijst dat ze niet alleen een goede zangeres en gitariste is, maar ook een erg goede songschrijfster. 'Storm Coming' is een heel aangenaam en gevarieerd album, waarin Jamie Lynn Vessels heel open haar gevoelens weet weer te geven. (8/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Storm Coming (4:00)
Is That You (3:33)
Dear Love, (4:26)
Haunted Soul (4:23)
Georgia Moon (3:18)
Speechless (4:10)
The Devil in Your Eyes (3:27)
Witness (3:56)
Done Me Wrong (4:15)
Fool Me Twice (4:33)
Whiskey Blues (3:07)
I Got Trouble (2:59)
Burn (3:55)
For Kim (4:33)
 
Jamie Lynn Vessels - Zang, elektrische en akoestische ritme gitaar
David Brouillette - Bas
Sam Shahin - Drums
Cranston Clements - Gitaar
Dana Abott - Cello op 13
Marc Paradis - Cello op 14
Tristan Harrell - Eerste en tweede viool op 14