JACKSON'S CAGE - LIVE IN BROOKLET

Album Review

Album: 
JACKSON'S CAGE - LIVE IN BROOKLET
Artist: 
Jackson's Cage
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Smoky Orgelrock, Psychedelische Bluesrock
Date: 
27/01/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JACKSON'S CAGE - LIVE IN BROOKLET
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jackson's Cage is een Zuid Nederlandse band met een herkenbare Hammond sound in hun repertoire. Het vijftal uit het oosten van Brabant laat zich inspireren door bands als DeWolff, The Doors, Deep Purple en Pink Floyd. De heren waren met hun brandende orgelrock reeds op radio Veronica te horen en wonnen de publieksprijs bij de Nijmeegse bandwedstrijd Kaf & Koren. Anderhalf jaar geleden verscheen hun debuut EP 'Cinderella' en die kon meteen op heel wat belangstelling rekenen. Eind januari 2019 verscheen dan 'Live In Brooklet', met daarop negen originele door de band geschreven nummers.
 
 
 
 
 
 
Ze openen hun album 'Live In Brooklet' met het strakke opwindende 'Mr.Jones'. Sam Koppes trekt met zijn orgel het nummer langzaam maar zeker op gang. Even later doen de drums, de bas en de gitaar hun intrede en even daarna volgt de prachtige stem van zanger Jaap Verbeeten. De dwingende monotone drumbeat van Bart Jansen zorgt voor een heel strakke groove. In de tweede helft krijgt het nummer een ritmeversnelling en wordt het een verschroeiende bluesrocker met een heerlijke mix van vlijmscherpe gitaar riffs van Luuk Jacobs en Bram van der Zanden en wervelend toetsenwerk van Sam Koppes. In het tweede nummer 'Classic Soldier' worden vanaf de eerste noot alle registers open getrokken en het resultaat is een zinderende en stomende rocker waarin het wervelend toetsenwerk van Sam weer heel bepalend is voor de sound van het nummer. 'The Curse' is een heel kort, nog geen minuut durend, instrumentaal dromerig nummer. In de stevige rocker 'Globetrotters' vinden we veel invloeden van 'Deep Purple' en de heavy rock uit de zeventiger jaren terug. Drummer Bart Jansen zorgt voor de heerlijke stevige rock groove en Jaap Verbeeten zingt het nummer met veel overtuiging en power in zijn stem. Instrumentaal is het weer genieten van de virtuozen op de toetsen en de gitaren. De snarensolo is om duimen en vingers af te likken en de inbreng van Sam Koppes op het Hammond is nogmaals van uitstekende kwaliteit. Zowel de gitaar als het Hammond geven een enorme boost aan dit schitterende nummer. Het wervelende psychedelische rockgeluid van het orgel is ook in 'On The Edge (Of Nothing)' uitdrukkelijk en constant aanwezig. Het nummer kent verscheidene ritme en sfeer wisselingen en dat houdt het meer dan vier minuten durend nummer van het begin tot het einde boeiend. Naar het einde toe tovert gitarist Luuk Jacobs nog een erg knappe en vingervlugge snarensolo uit zijn sixstring.
 
 
 
 
 
 
Het langste nummer op het album is het meer dan elf minuten durende 'The Thing I Prefer Is To Stay With You Tonight', dat heel traag en donker begint. In de tweede helft komt er langzaam maar zeker steeds meer tempo in dit nummer, dat instrumentaal weer rijkelijk voorzien is van uitstekend toetsen en snarenwerk. Drummer Bart Jansen neemt de intro en de outro van het instrumentale 'Little Jack' voor zijn rekening. Ook hier drijven drummer Bart Jansen en bassist Luuk Jacobs het ritme weer omhoog tijdens het tweede gedeelte van het nummer. De instrumentale virtuozen Sam Koppes op toetsen en Bram van der Zanden op gitaar kunnen zich hier weer volop uitleven en dus worden onze oren weer verwend met heerlijke orgel en gitaar klanken. In de stomende rocker 'Call It The Runaway Blues' horen we weer de invloeden van Deep Purple en daar heeft het orgelwerk van Sam Koppes een groot aandeel in. Het is net of de grote Jon Lord bij Jackson's Cage achter het orgel zit. De scheurende gitaar riffs van gitarist Luuk Jacobs zijn natuurlijk ook weer van de partij en de diepe vloeiende baslijn van bassist Bram van der Zanden zorgt voor een heerlijke rockgroove. Jackson's Cage opende het album met een song over 'Mr. Jones', afsluiten doen ze met een nummer over 'Mrs. Jones'. Deze song opent met wat kerkelijk orgelwerk, maar eenmaal de gitaar, de bas en de drums hun intrede doen verandert de sfeer van deze song helemaal. Gitarist Bram van der Zanden zorgt voor een vette, steeds weerkerende slide riff door de bottleneck gezwind over de snaren van de hals van zijn gitaar te laten glijden. Even later neemt Luuk Jacobs op de gitaar over met een verschroeiende snarensolo. Ook dit nummer kent weer verscheidene boeiende stemmingswisselingen. 'Live In Brooklet' van Jackson's Cage is voor mij een heel aangename kennismaking met deze Nederlandse band. Jackson's Cage heeft een uitstekende zanger, een sublieme toetsenist, een zeer solide ritmesectie en twee gitaristen die zeer gevarieerd en boeiend snarenwerk uit hun sixstring kunnen toveren. Bovendien kan de band erg sterke en boeiende nummers schrijven. 'Jackson's Cage' zou met het album 'Live In Brooklet' wel eens definitief kunnen doorbreken in Nederland en België. Ik heb in ieder geval genoten van de negen nummers op het album en ik kijk er al naar uit om hen ergens in de buurt live aan het werk te zien en te horen. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Mr. Jones 04:29
02. Classic Soldier 03:39
03. The Curse 00:55
04. Globetrotters 04:02
05. On The Edge Of Nothing 04:16
06. The Thing I Prefer Is To Stay With You Tonight 11:27
07. Little Jack 04:06
08. Call It The Runaway Blues 04:43
09. Mrs. Jones 03:49
 
 
 
Jaap Verbeeten - Lead vocals and rythm guitar
Luuk Jacobs - Lead guitar
Bram van der Zanden - Lead guitar and bass
Sam Koppes - Organ, bass and vocals
Bart Jansen - Drums and vocals