JACKIE VENSON - EVOLUTION OF JOY

Album Review

Album: 
JACKIE VENSON - EVOLUTION OF JOY
Artist: 
Jackie Venson
Record Label: 
Eigen beheer
Date: 
27/01/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JACKIE VENSON - EVOLUTION OF JOY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse Singer/songwriter en gitariste Jackie Venson werd in 1990 geboren in Austin, Texas, als jongste van negen kinderen. Haar vader werkte veertig jaar als professioneel muzikant. Haar moeder moedigde Jackie op achtjarige leeftijd aan om pianolessen te volgen. Jackie Venson ging naar de Westwood High School (Austin, Texas) en het Berklee College of Music, waar ze afstudeerde in compositie en studioproductie. In 2011 zag ze een schoolgenoot zoveel plezier beleven aan het gitaar spelen, dat ze besloot de piano aan de kant te schuiven om te leren gitaar spelen. Haar pianostudies en de muziektheorie die ze op school leerde, hielpen Venson zich aan te passen aan haar nieuwe instrument. In april 2014 nam Venson deel aan de Modern Southern Music Competition en won een headliner op de Belk Summer Tour. Venson bracht in 2014 haar debuutalbum 'The Light In Me' uit. Sindsdien heeft ze al vier studio en vijf live albums uitgebracht en zes EP's. Haar meest succesvolle album was 'Joy' uit 2019 In april 2019. Ze vierde die release met een uitverkochte show in het beroemde Paramount Theatre in Austin. In januari 2023 verscheen het album 'Evolution Of Joy'. Het is een complete revisie en re-doing van Jackie Venson's originele album 'Joy'. Hoewel de nummers misschien bekend zijn bij sommige oude fans, zal de presentatie, groei en vijfjarige ontwikkeling van Jackie en haar band je laten zweven in de kosmos. Deze nummers zijn nog nooit op deze manier vastgelegd, tenzij je de afgelopen jaren het geluk hebt gehad om een liveshow te zien. Er staan ook vijf songs van Jackie The Robot op het album. Jackie The Robot is Jackie's DJ remix project. Onder die naam bracht de Amerikaanse eerder al een paar EP's uit. Een leuk weetje is dat de vijf nummers Jackie The Robot de volgende zin vormen: Listen/ To Yourself/ And In That Quietude/ You Might Hear/ The Voice Of God.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met 'Afterglow', dat een leuk, poppy en catchy refrein heeft. Met het poppy en radiovriendelijke 'Flying' en 'All Rise' breit Jackie een mooi vervolg aan 'Afterglow'. 'Met 'Listen' krijgen we het eerste nummer feat. Jackie The Robot, waarin veel gebruik gemaakt wordt van dubs en andere elektronische hulpmiddelen. Het wordt funky in de titeltrack 'Joy'. Instrumentaal is het genieten van de knappe baslijn van Marcus Clark en het fijne gitaarwerk van Jackie Venson. Dat ze buiten een goede gitariste ook een goede toetseniste is laat Jackie horen tijdens 'When It's Right'. Het nummer kent verscheidene sfeerwisselingen en is bij momenten heel ingetogen en breekbaar. Ook in de Remix van bijna helemaal instrumentale 'To Yourself' toont Jackie haar klasse op het orgel. 'To Yourself' is een orgel gedreven gospel nummer met een heel onverwacht einde.  met veel gospel invloeden. Hetietwat futuristische 'Back To earth' is wat mij betreft één van de beste songs op het album. Jackie bekoort hier met haar stem en haar gitaarspel.'Don't Lie To Me' is een lekker groovend nummer waarin Jackie andermaal schittert op de gitaar. Een ander lekker nummer is 'I Will Find A Way', waarin verscheidene ritme wisselingen het nummer een extra touch geven. Er zijn heel wat speciale effecten hoorbaar in het rock getinte 'Witchcraft'. Het nummer heeft een sterk refrein en het instrumentale gedeelte, met uitstekend en snedig gitaarwerk van Venson, is een genot voor het oor.
 
 
 
 
 
 
 
Met 'Rollin' And Tumblin' gaat Venson terug de funky weg op. 'Keep On' is andermaal een nummer waarin Jackie haar klasse als gitariste etaleert. In het korte 'You Might Hear' hoor je weer duidelijk de invloeden van Jackie the Robot. 'Only Have You'is een cathy nummer, waar je meteen vrolijk van wordt. 'The Voice Of God' is het laatste nummer feat. Jackie The Robot. De strijkers geven het nummer wat meer glans, maar toch blijft het wat eentonig. Misschien is een album met negentien nummers wel te lang, zeker als er zo weinig variatie in het vocale en instrumentale gedeelte zit. Er wordt iets steviger tijdens de twee afsluitende nummers 'Never Say Die' en 'Next Life' waarin Jackie in beide songs fors uithaalt op haar sixstring. De echte fans van Jackie Venson kennen al de nummers op dit album al langer. Nu brengt Jackie ze op een andere manier. Zijn de nieuwe versies op 'Evolution Of Joy' beter? Dat zou ik zo dadelijk niet durven zeggen. Ze zijn in ieder geval anders. 'Evolution Of Joy' is een aangenaam album om naar te luisteren, maar is met zijn negentien songs een te lang album. (7,5/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Afterglow #Evolution (4:52)
02. Flying #Evolution (4:17)
03. Listen (Feat. Jackie The Robot) (1:37)
04. All Rise #Evolution (3:07)
05. Joy #Evolution (4:09)
06. When It’s Right #Evolution (5:14)
07. To Yourself (Feat. Jackie The Robot) (1:49)
08. Back To Earth #Evolution (6:57)
09. Don’t Lie To Me #Evolution (4:24)
10. And In That Quietude (Feat. Jackie The Robot) (1:43)
11. I Will Find A Way #Evolution (3:43)
12. Witchcraft #Evolution (3:35)
13. Rollin’ And Tumblin’ #Evolution (3:06)
14. Keep On #Evolution (4:09)
15. You Might Hear (Feat. Jackie The Robot) (1:28)
16. Only Have You #Evolution (3:06)
17. The Voice Of God (Feat. Jackie The Robot) (2:03)
18. Never Say Die #Evolution (2:52)
19. Next Life #Evolution (3:18)