JACK BOTTLENECK & BAND - COW COUNTRY + concertdata

Album Review

Album: 
JACK BOTTLENECK & BAND - COW COUNTRY + concertdata
Artist: 
Jack Bottleneck & Friends
Record Label: 
Sonic Rendezvous
Style: 
Blues, Bluegrass, countryblues, Americana
Date: 
15/04/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JACK BOTTLENECK & BAND - COW COUNTRY + concertdata
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Johan Venema zullen de meesten, zeker buiten Friesland, niet kennen. Zijn artiestennaam Jack Bottleneck doet misschien bij een aantal muziekliefhebbers een belletje rinkelen. Jack Bottleneck is authentiek, puur en bovenal een muzikant, iemand die bijna alle kanten van het leven heeft meegemaakt. Na enkele donkere jaren klom hij omhoog om zich te richten op een muzikale toekomst. Jack groeide op in de Friese Bossen, waar mensen koppig en vrijgevochten zijn. Al op jonge leeftijd leerde hij vele muziekstijlen, die duidelijk te horen zijn in zijn karakteristieke rauwe stem en instrumentgebruik. Zijn roots liggen vooral in de blues, bluegrass, country blues en Americana, eerlijk en oprecht maar trouw aan de basis. Met zijn op Americana gebaseerde repertoire slaagt hij er keer op keer in om het publiek op te winden, te verbijsteren en te charmeren. Jack Bottleneck deelde het podium met mensen als Danny Vera, Julian Sas, Hackensaw Boys, Scott H Biram, Henhouse Prowlers en nog veel meer. Ook was hij te zien in radio- en tv-documentaires als: De Staat van Stasse, Fiel de Nacht en de Weg naar de Melkweg. In 2015 bracht hij zijn debuutalbum 'Lost And Found' uit. Hij speelt sinds 2019 met een band, met Rob Taekema op bas, Herman Frank als sologitarist en Johannes Blanksma op drums. Op 15 april ligt zijn nieuwe album 'Cow Country' in de winkelrekken. Er staan tien songs op 'Cow Country', waarvan er negen goed uitgekozen covers zijn. De titeltrack 'Cow Country' werd geschreven door bassist Rob Taekema.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de Justin Townes Earle cover 'Ain't Waitin''. Jack Bottleneck blijft heel dicht bij het origineel. Jack beschikt over een heel aangename, ietwat rauwe stem en hij weet zijn nummers met veel overtuiging te brengen. Justin Townes Earle, die in 2020, op achtendertigjarige leeftijd overleed aan een overdosis alcohol en drugs is één van de grote favorieten van Jack Bottleneck. Want na 'Ain't Waitin'' staan er met 'Halfway To Jackson' en 'Christchurch Women' nog twee covers van deze Amerikaanse singer/songwriter op het album. Het uptempo nummer 'Halfway To Jackson' zit instrumentaal heel knap in elkaar. De pittige snarensolo van Herman Frank geeft 'Halfway To Jackson' nog een extra touch. Johannes Blanksma zorgt met uitstekend slagwerk voor een prima drumbeat en de baslijn van Rob Taekema is een lust voor het oor. Jack Bottleneck & Band zingen en spelen een geweldige versie van 'Christchurch Women'. De heerlijke Lapsteel klanken van Herman Frank passen perfekt bij de sfeer van het nummer. Dit is Americana muziek op zijn best. De wondermooie Tom Waits cover 'Blind Love' is zeker één van de hoogtepunten op dit prachtige album. Jack zingt het op zijn eigen wijze en hij doet dat op een werkelijk prachtige manier. Herman Frank, Rob Taekema en Johannes Blanksma zorgen voor schitterende harmony vocals en maken zo het vocale gedeelte helemaal af. Daarna krijgen we een energieke live versie van Rory Gallagher's boogie rocker 'Loanshark Blues'. Bassist Rob Taekema en drummer Johannes Blank zorgen voor de stuwende rock groove en Herman Frank laat met knap bijtend solowerk op de gitaar, nogmaals horen dat hij een uitstekend gitarist is. Ook de warme orgelklanken van Rob of Johannes passen heel goed bij deze versie.
 
 
 
 
 
 
Jack Bottleneck heeft ook een muzikale boon voor Daniel Nogren, want met 'Though It Aches' en 'What Ever Turns You On' krijgen we twee songs van deze Zweedse singer/songwriter. Jack's versie van 'Though It Aches' vind ik een voltreffer. Daar hebben vooral de stem van Jack, het toetsenwerk van Rob of Johannes en de baslijn van Rob Taekema een groot aandeel in. Met 'What Ever Turns You On' is het lekker swingen. Instrumentaal is het weer genieten van het uitstekende snarenwerk van gitarist Herman Frank. In 1929 namen de McCartt Brothers And Patterson als eersten de traditional ' 'Who's Gonna Shoe Your Pretty Little Feet' op. Meer bekend zijn de versies van The Everly Brothers (1958), Woodie Guthrie (1944) en Willie Deville (2002). Nu bijna honderd jaar later slagen Jack Bottleneck & friends er in om dit nummer weer springlevend te maken. Jack is heel bepalend met zijn mandoline. Het enige originele nummer op het album is de titeltrack 'Cow Country', dat door Rob Taekema werd geschreven. Jack vertelt het verhaal weer op een prachtige wijze en zijn vrienden zorgen in deze blues/country ballade weer voor schitterende harmony vocals. Met 'The Sweet' van Larry Campbell blijft er nog één nummer over. De warme orgelklanken van Rob of Johannes dragen de melodie van 'The Sweet' en Herman Frank kruidt het nummer met erg knappe gitaar riffjes. 'Cow Country' van Jack Bottleneck & Friends is een prachtig Americana album. Jack heeft een mooie en aangename stem en weet zijn verhalen steeds op een inlevende en overtuigende wijze te brengen. Voor de liefhebbers van dit genre is 'Cow Country' eigenlijk a must have. (8/10)
 
 
 
 
 
Wie Jack Bottleneck & Friends live aan het werk wil zien kan dat op 17 april in Café Bergsma in Easterein, op 27 april op Koningsdag in Drachten, op 15 mei in Teatertun in Broeksterwâld, op 20 mei in Iduna in Drachten, op 29 mei in Kloosterkapel in Sijbrandahuis, op 26 juni in Teatertun in Rijs. Voor de volledige concertagenda kijk je het best op https://jackbottleneck.nl/AGENDA/
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Ain’t Waitin’
02. Blind Love
03. Loanshark Blues (Live)
04. Though It Aches
05. Who’s Gonna Shoe
06. Halfway to Jackson
07. Cow Country
08. What Ever Turns You On
09. The Sweet
10. Christchurch Woman
 
 
Jack Bottleneck: Zang, akoestische gitaar, mandoline en accordeon
Herman Frank: Elektrische gitaar, Lapsteel gitaar, harmony vocals
Rob Taekema: Bas, akoestische gitaar, toetsen, harmony vocals
Johannes Blanksma: Drums, toetsen, percussie en harmony vocals