J-RAD COOLEY - YARD SALE

Album Review

Album: 
J-RAD COOLEY - YARD SALE
Artist: 
J-Rad Cooley
Record Label: 
Vizztone Label Group
Style: 
Blues, Americana, Nola
Date: 
25/03/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
J-RAD COOLEY - YARD SALE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
J-Rad Cooley werd geboren als Jared McLean Cooley op 13 oktober 1998 in Salt Lake City, Utah. Hij is een Amerikaanse singer/songwriter, mondharmonicaspeler en pianist. Als dertienjarige begon Cooley gitaar te spelen, maar een jaar later nam zijn liefde voor de mondharmonica, piano en het schrijven van originele muziek de bovenhand. Hij werd op jonge leeftijd verliefd op de blues, toen hij Lightnin' Hopkins en andere bluesartiesten zoals Blind Willie McTell, Dr John, Louis Armstrong, Sonny Boy Williamson II, Muddy Waters, Ray Charles, Robert Johnson en vele anderen voor het eerst hoorde. Op zijn zestiende stond Cooley al op het podium met zijn eerste band The Arvos. In 2017 stapte Cooley uit de band om zijn nieuwe project Ol' Fashion Depot op te starten. Een jaar geleden veranderden ze hun groepsnaam in J-Rad Cooley Band. J-Rad Cooley heeft podia gedeeld met bands en muzikanten, zoals New Breed Brass Band, Polyrythmics, Ronnie Baker Brooks, Tony Holiday en nog veel meer. De Grammy genomineerde toetsenist Victor Wainwright, is te horen op piano in de helft van de songs op Cooley's eerste album 'Yard Sale'. Producer van het album is Tony Holiday en het werd opgenomen in The Wild Feather Recordings studio in Hendersonville in Tennessee. J-Rad Cooley schreef acht van de negen songs op het album.
 
 
 
 
 
 
J-Rad Cooley opent op de mondharmonica het swingende 'Livin' Downtown', een nummer over de nasleep van een mislukte relatie. J-Rad heeft een aangename en goede stem. De Grammy genomineerde Victor Wainwright levert schitterend toetsenwerk af op de piano. 'Baby Won't You Please Come Home' is het enige nummer dat niet door Cooley werd geschreven. Bijna honderd jaar geleden nam Bessie Smith, dit door Charles Warfield en Clarence Williams geschreven nummer op. Cooley die hier zowel de zang, de mondharmonica en de piano voor zijn rekening neemt, bewaart de vintage sound. Mooi aansluitend volgt de piano gedreven New Orleans ballade 'Now She's A Drifter', waarin Cooley het verhaal vertelt van een voormalige actrice, die momenteel probeert rond te komen van het geld dat ze krijgt door met mannen te flirten. Het heeft een mooie bas intro, waarna Cooley het glansrijk overneemt op de mondharmonica. Er klinkt veel emotie in de stem van J-Rad wanneer hij dit trieste verhaal zingt. Ook hier laat Cooley horen dat hij een erg goed mondharmonicaspeler en pianist is.
 
 
 
 
 
 
 Er komt wat meer ritme in de muziek van J-Rad Cooley met de lome New Orleans blues 'Running From My Hometown'. Gastgitarist Tim Langford kleurt het nummer met vette slide riffs en de heerlijke solo van Cooley op zijn mondharmonica is een lust voor het oor. 'All Night Mama' is net als 'Now She's A Drifter' een piano gedreven New Orleans ballade. J-Rad Cooley legt hier heel zijn hart en ziel in zijn stem. Cooley komt tot het besef dat hij met zijn twee baantjes nog tekort komt om rond te komen en de rekeningen te betalen. Hoe Cooley het probeert op te lossen hoor je in de titeltrack 'Yard Sale'. Victor Wainwricht zit in dit nummer achter de piano. Naar het einde toe zit er nog een mooie tempo vertraging in dit catchy nummer. 
 
 
 
 
 
 
Als zijn liedjes autobiografisch zijn, zit het financieel niet goed met J-Rad Cooley, want na zijn 'Yard Sale' blijkt hij in 'My Wallet's Dry' nog op droog zaad te zitten. Het is lekker groovend NOLA nummer met Victor Wainwright op de piano en Cooley op de mondharmonica in een glansrol. Het vloeiende 'The World Will Call Me Mister' is een mix van blues, Americana en country. J-Rad Cooley sluit zijn debuutalbum af met de prachtige ballade 'Til Hate Is Gone', waarin Hannah Jason voor de harmony vocals verzorgt en Victor Wainwright weer op een knappe wijze de klavieren van zijn piano bespeelt. 'Yard Sale', het debuutalbum van J-Rad Cooley is een aangenaam album om naar te luisteren. De jongeman beschikt over een goede en aangename stem en weet zich telkens in zijn songs in te leven. Bovendien weet hij zijn mondharmonica op een uitstekende wijze te bespelen. Goed debuutalbum. (7/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Livin' Downtown
02. Baby Won't You Please Come Home
03. Now She's A Drifter
04. Running From My Hometown
05. All Night Mama
06. Yard Sale
07. My Wallet's Dry
08.  The World Will Cal Me Mister
09.  Til Hate Is Gone
 
J-Rad Cooley: Piano, mondharmonica en Zang
Victor Wainwright : Piano op 1,6,7 en 9
Aubry McGrady: Gitaar
Josh Karrick: Bas
Zach Kasik: Bas
Shake E. Fowkles: Drums
Hannah Jason: Harmony vocals op 9
Tim Langford: Gitaar op 4