IVOR S.K. – MONTSERRAT

Album Review

Album: 
IVOR S.K. – MONTSERRAT
Artist: 
Ivor S.K.
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues One Man Band
Date: 
26/05/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
IVOR S.K. – MONTSERRAT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ivor Simpson-Kennedy of kortweg Ivor S.K. is een jonge Australische bluesmuzikant. Met een donkere, rookgevulde stem en glad gitaar werk maakt hij gebruik om de erfelijke vaardigheden van zijn composities een opvallende originaliteit te geven, een eerbetoon aan de vorige generaties. Dankzij zijn vroegere geschiedenis als drummer slaagt Ivor er in om zijn reggae en roots muziek diepe groeven mee te geven. Ivor heeft nu het grote water over gestoken om in New Orleans, zijn spirituele geboortestad, te gaan wonen. In 2016 bracht Igor al de EP 'Delta Pines' uit en op 26 mei verscheen zijn eerste full album, dat de titel 'Montserrat' meekreeg. Het bevat tien nummers, die allemaal door Ivor Simpson-Kennedy geschreven zijn. Voor wie Ivor nog niet moest kennen, hij is een one man band en bespeelt dus alle instrumenten op het album.
 
 
 
 
 
Ivor begint zijn album, met de titeltrack 'Montserrat', een ode aan het pittoresk Caribisch eiland, in de vorm van een knappe jump blues shuffle. Ivor vertraagt het ritme voor 'Don't Say Goodbye', een nummer dat kort bij de traditionele blues aanleunt. 'Ain't No Cross' is één van de minste nummers op het album, maar gelukkig kan het vrolijke reggae getinte 'I Been Had', me wat blijer maken. Samen met de warme temperaturen momenteel hier in België brengt dit nummer het zomerse gevoel in huis en brengt je meteen in vakantiestemming. Ook het knappe swampy nummer 'Take The Good With The Bad', dat duidelijke Mississippi Delta invloeden heeft kan erg bekoren. Het knap gitaarwerk en het doorrookt stemgeluid accentueren dat gevoel nog meer. Het blijft bluesy met het verdrietige 'It's Raining', dat met zijn meer dan vijf minuten het langste nummer op het album is.
 
 
 
 
 
'Take Me Back To New Orleans' heeft een heel aanstekelijk funky getint ritme. Daarna krijgen we het meeslepende donkere nummer 'Murder Tonight', dat Chicago blues invloeden heeft. Het enige instrumentale nummer op 'Montserrat' is het akoestische 'Indianola', dat verwijst naar een stadje in de staat Mississippi, dat een rijke geschiedenis heeft wat blues betreft. Het is namelijk de geboorteplaats van blueslegendes B.B. King en Albert King. Voor de ode aan dit stadje maakt Ivor alleen gebruik van de akoestische gitaar. Afsluiten doet de Australiër met het verhaal van een rechter in 'Good Mawin' Judge', een Mississippi Delta blues nummer en één van de beste songs op het album. Dit soort nummers vinden we spijtig genoeg te weinig terug op het album 'Montserrat'. Natuurlijk heb ik veel respect voor one man bands, je moet het maar doen zo helemaal in je eentje, maar of het debuutalbum 'Montserrat' van Ivor S.K. de grote doorbraak zal betekenen voor deze veelzijdige muzikant betwijfel ik.  (6,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Ivor Simpson-Kennedy: vocals, guitars, bass, drums, percussion
 
 
 
01. Montserrat
02. Don’t Say Goodbye
03. Ain’t No Cross
04. I Been Had
05. Take The Good With The Bad
06. It’s Raining
07. Take Me Back to New Orleans
08. Murder Tonight
09. Indianola
10. Good Mawnin’ Judge