INA FORSMAN - INA FORSMAN

Album Review

Album: 
INA FORSMAN - INA FORSMAN
Artist: 
Ina Forsman
Record Label: 
RUF Records
Style: 
Blues, jazz, soul
Date: 
22/01/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom

Ina Forsman – Ina Forsman

http://whm16.louhi.net/~inaforsm/

https://fi-fi.facebook.com/InaForsman

 

Ina Forsman is een jonge Finse zangeres die op haar zesde al wist dat ze zangeres wou worden. Ze is de rijzende ster van de Finse blues scene. Haar doorbraak kwam er na een geweldige vertolking van 'All I Could Do Is Cry' van Etta James in de finale van de Finse Idool wedstrijd op televisie. De Finse blues harmonica legende Helge Tallqvist, nam haar dadelijk onder zijn hoede en nam haar op in zijn band, zodat Ina haar weg kon zoeken in de muziekwereld. In 2014 mocht ze Finland vertegenwoordigen op de Europese Blues Challenge in Riga en daar imponeerde ze weer met haar stem en dat ontging Guy Verlinde niet. Guy en Ina gingen samenwerken en zo konden we deze zangeres al verschillende malen live bewonderen in België en Nederland. Met Helge Tallqvist had Ina al een album opgenomen vol met covers. Nu vond Ina het hoog tijd voor een eigen full album. Het titelloze debuut album ‘Ina Forsman’ bevat elf nummers, waarvan Ina al de teksten schreef en samen met Tomi Leino schreef ze ook de muziek. Het album gaat over persoonlijke ervaringen in de liefde met al zijn ups and downs en niemand kan die beter vertellen dan ikzelf, zegt de Finse. Alleen het laatste nummer is een cover, een hommage aan Nina Simone. Het album werd in de Wire Recording te Austin in de Verenigde Staten opgenomen. Mark 'Kaz' Kazanoff is de mixer en producer van Ina Forsman haar eerste album. De band op het album bestaat uit de gitaristen Laura Chavez en Derek O'Brien, Nick Connolly op keyboard en orgel, Russell Jackson op bas en Tommy Taylor op drums. Ina's ontdekker Helge Tallqvist is op sommige nummers te horen met zijn bluesharp en verder is er nog de blazerssectie, The Texas Horns, onder leiding van saxofonist en producer Mark 'Kaz' Kazanoff. Thomas Ruf heeft met Ina Forsman weer een goudhaantje binnen gehaald bij zijn RUF Records.

 

Het album opent met enkele blitse piano akkoorden en ook de blazer sectie is van in het begin aanwezig in het upbeat soul volle 'Hanging Loose'. Hier kan de Finse al meteen tonen over welke geweldige stem ze beschikt. De pittige gitaar solo geeft het nummer een extra pigment mee. Volgens Ina is de tekst van 'Pretty Messed Up', een laatste liefdesbrief aan een ex vriendje. Ook in deze New Orleans blues song blijven de blazers constant aanwezig en John Mills mag zelfs even alleen in de schijnwerper met een heerlijke solo op de fluit. De jazzy ballade 'Bubbly Kisses' gaat over seks in dronken toestand. Miss Forsman gaat hier met haar stem wel erg hoog, misschien het gevolg van de passie die er op dat moment wel was. De gedempte trompet van Aaron Kazanoff versterkt samen met het koor van Alice Spencer, Tommy  Taylor, Nick Connolly en Mark Kazanoff de jazzy sound nog meer. Een mooie mix van reggae en latina, zo kunnen we de sound van het heel dansbare 'Farewell' het beste noemen. Helge Tallqvist komt hier voor het eerst, kort maar pittig uit de hoek op de bluesharp, terwijl de blazers een hoofdrol blijven opeisen. Ook in de blues ballade komt de stem van Ina Forsman perfect tot haar recht. De orgel klanken van Nick Connolly dragen het nummer en het is ook één van de weinige songs waarin de gitaar uitdrukkelijk aanwezig is. De bluesharp van Helge Tallqvist zet 'Talk To Me' in en blijft het ganse nummer aanwezig, soms subtiel met kleine riffjes maar ook met een iets langere solo.

 

Met de heel beklijvende soul ballade 'Now You Want Me Back', zullen heel wat koppeltjes hun ruzie bijleggen op de dansvloer of ergens op een romantische plaats met kaarslicht. De mooie backing vocals en de saxofoon versterken dat romantische gevoel nog meer. Met het zeemzoete 'Before You Go Home' neemt Ina Forsman ons mee naar de jaren zestig en zeventig. Dit had best een nummer kunnen geweest zijn van Olivia Newton John in de film 'Grease'. Het tempo wordt met enkele trekken opgetrokken voor de single van het album. 'No Room For Love' is een uptempo soulnummer waarin de blazers volop van de partij zijn, maar er is ook plaats voor een korte fijne gitaar solo en ook toetsenist Nick Connolly mag even in de schijnwerper. Het album 'Ina Forsman' wordt afgesloten met de cover 'I Want A Little Sugar In My Bowl' van soul legende Nina Simone. Deze jazzy ballade wordt gedragen door de piano klanken van Nick en John Mills voegt op de saxofoon nog wat extra room toe, maar toch is de enorm sterke stem van Ina ook hier, net als op het ganse album, het meest bepalend. Voor degenen die Ina Forsman nog niet moesten kennen of nog twijfelden aan de kwaliteit van deze jonge Finse, moeten toch eens luisteren naar haar debuut album. De muziek is old school in een modern jasje, en de stem van Ina is fenomenaal. Voor de liefhebbers van dit genre is dit zonder twijfel een top album. 2016 Zal een druk jaar worden voor Ina want buiten haar debuut album promoten, moet ze ook op tournee met de Blues Sisters van de RUF Blues Caravan. Op haar website staan momenteel alleen datums vermeld waar we Ina samen met haar blues sisters Layla Zoe en Tasha Taylor kunnen bewonderen tijdens de RUF Blues Caravan Tour. Op 3 april zijn zij te gast in De Bosuil te Weert (NL), op 16 april in De Spirit Of 66 te Verviers (B) en op 30 april in De Korenbloem te Zingem (B).

Walter Vanheuckelom

Tracklist:
01. Hanging Loose
02. Pretty Messed Up
03. Bubbly Kisses
04. Farewell
05. Don’t Hurt Me Now
06. Talk To Me
07. Now You Want Me Back
08. Devil May Dance Tonight
09. Before You Go Home
10. No Room For Love
11. I Want A Little Sugar In My Bow