INA FORSMAN - BEEN MEANING TO TELL YOU

Album Review

Album: 
INA FORSMAN - BEEN MEANING TO TELL YOU
Artist: 
Ina Forsman
Record Label: 
RUF Records
Style: 
Soul, Rhythm & blues
Date: 
25/01/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
INA FORSMAN - BEEN MEANING TO TELL YOU
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ina Forsman is een jonge Finse zangeres die op haar zesde al wist dat ze zangeres wou worden. Ze is de rijzende ster van de Finse blues scene. Haar doorbraak kwam er na een geweldige vertolking van 'All I Could Do Is Cry' van Etta James in de finale van de Finse Idool wedstrijd op televisie. De Finse blues harmonica legende Helge Tallqvist, nam haar dadelijk onder zijn hoede en nam haar op in zijn band, zodat Ina haar weg kon zoeken in de muziekwereld. In 2014 mocht ze Finland vertegenwoordigen op de Europese Blues Challenge in Riga en daar imponeerde ze weer met haar stem en dat ontging Guy Verlinde niet. Guy en Ina gingen samenwerken en zo konden we deze zangeres al verschillende malen live bewonderen in België en Nederland. Met Helge Tallqvist had Ina al een album opgenomen vol met covers en in 2016 vond Ina het hoog tijd voor een eigen full album. Het titelloze debuut album 'Ina Forsman’ bevat elf nummers, waarvan Ina al de teksten schreef en samen met Tomi Leino schreef ze ook de muziek. Het album gaat over haar persoonlijke ervaringen in de liefde met al zijn ups and downs en die kan niemand beter vertellen dan ikzelf, zei de Finse. Het laatste nummer op het album is de enige cover en is een hommage aan Nina Simone. In 2016 maakte Ina, samen met Layla Zoe en Tasha Taylor deel uit van de Blue Sisters. Deze drie dames maakten een uitgebreide tournee met de RUF Bluescaravan en daarvan verscheen bij RUF Records de live CD/DVD 'Blue Sisters In Concert'. Op 25 januari 2019 verschijnt met 'Been Meaning To Tell You' het nieuwe album van Ina Forsman. Het album telt twaalf songs en net als voor haar debuutalbum schreef Ina ook nu weer alle teksten. Voor de muziek werkte ze samen met Anna Wilkman (4 songs) en Samuli Rautiainen (6 songs). Van 'Figure' en 'Sunny' schreef Ina zowel de tekst als de muziek.
 
 
 
 
 
 
Onder het motto 'Never change a winning team' nam Ina Forsman haar tweede studioalbum opnieuw op in Austin Texas met Mark 'Kaz' Kazanoff als producer en net als op haar debuutalbum gaan de meeste songs op dit album over liefde en relaties. Pianist Red Young neemt op een ingetogen wijze de intro van de liefdesballade 'Be My Home' voor zijn rekening. Daarna komt de stem van de Finse nachtegaal de pianoklanken vergezellen. Nadat de orgelklanken hun intrede gedaan wordt het ingetogen nummer beetje bij beetje opgebouwd tot aan het erg sterke refrein met geweldige backing vocals van Ina en Alice Spencer. In dit gospel getint refrein explodeert de stem van Ina helemaal en neemt zij ons mee met haar glorieus gezang. Er komt meer swung in de muziek van Ina met het soulvolle funky nummer 'Get Mine', waarin de Finse grandioos afwisselt tussen haar rappende stem en uitstekende soulvolle zang. Het erg dansbare nummer heeft dankzij drummer Brannen Temple en bassist Chris Maresh een uitstekende groove. Gitariste Laura Chavez is het gehele nummer aanwezig met knappe funky riffs en tijdens haar snarensolo maakt ze goed gebruik van de Wah Wah pedaal. Red Young speelt zich in de kijker met een onverwachte, maar erg knappe toetsen solo. Het soulvolle 'All Good' heeft een grote seventies vibe en herbergt ook heel wat pop en jazz invloeden. Het is een radiovriendelijke song waar je vrolijk van wordt en waarin Ina nogmaals haar vocale kwaliteiten etaleert. De blazers van de Texas Horns zijn uitdrukkelijk aanwezig en ze bekronen hun werk met een een koperen blaas solo. De Texas Horns zijn Mark Kazanoff op tenor saxofoon, John Mills op bariton saxofoon en fluit, Al Gomez op trompet en Randy Zimmerman op trombone. Ook in het soulvolle en funky 'Genius' komen deze vier blazers erg goed aan hun trekken. Je voelt aan de manier waarop de jonge Finse dit nummer zingt, dat ze goed in haar vel zit en dat ze plezier heeft met wat ze doet. Het nummer heeft een heerlijke stuwende groove en Laura Chavez haalt fel uit op haar sixstring. 'Watcha Gonna Do' heeft een a capello intro en daarna trekken de Texas Horns het dansbare poppy soulnummer definitief op gang. Ik hou erg veel van de knappe drumbeat van Brannen Temple en de uitstekende baslijn van Chris Maresh. Vocaal is deze 'Watcha Gonna Do' dankzij de geweldige stemmen van Ina Forsman en backing zangeres Alice Spencer weer van topkwaliteit. In 'Why You Gotta Be That Way' vertelt Ina meer dan dat ze zingt. Instrumentaal zijn het vooral toetsenist Red Young en bassist Chris Maresh die het nummer een uitstekende extra touch geven.
 
 
 
 
 
 
 
Een boze Ina Forsman horen we in de bluesy ballade 'Miss Mistreated', dat gedragen wordt door de warme Hammond klanken van Red Young en waarin gitariste Laura Chavez met prachtig vlijmscherp snarenwerk dezelfde boosheid en emoties weet weer te geven als Ina doet met haar fantastische stem. Het nummer gaat over stapelverliefd zijn op de verkeerde persoon, die daar dan misbruik van maakt en je gebruikt, kwetst en vernederd. Dit is niet het enige nummer over moeilijke relaties op het album, het zijn zaken die gebeuren maar de zangeres zingt in andere nummers ook dat ze daardoor sterker is geworden en dat ze nog altijd gelooft in de echte liefde. 'Figure' is een andere gevoelvolle piano, gedreven liefdesballade, waarin de zangeres met veel emotie zingt over de liefde en relaties. Liefde is het mooiste wat er is op deze aardbol, maar liefde zorgt ook voor veel verdriet en pijn. De blazers, met trompettist Al Gomez, trombonespeler Randy Zimmerman en de saxofonisten Mark Kazanoff en John Mills, zijn uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig in het uptempo soulvolle 'Who Hurt You'. Het is een erg dansbaar nummer dat uitnodigt om te bewegen en dat met veel flair gezongen wordt door de Finse zangeres. Ook heel leuk is de onverwachte solo van John Mills op de fluit. Het blijft dansbaar en uptempo in 'Every Single Beat', dat met zijn Latijns ritme ons meeneemt naar de zon van de Zuid Amerikaanse stranden. Drummer en percussionist Brannen Temple zorgt voor een aanstekelige en knappe drumbeat. De blazers voegen de nodige soul toe en pianist Red Young weet met zijn sublieme toetsenwerk het nummer te kruiden met een beetje funk. Het nummer herbergt een paar korte maar sublieme solo's zoals de bassolo van Chris Maresh, de pianosolo van Red Young, de saxofoonsolo van Mark Kazanoff en de drumsolo van Brannen Temple. Allen heel kort, maar heel pittig en goed ingekapseld in dit dansbare nummer. Ina klinkt hier heel zwoel en verleidelijk en dan moet je als man sterk in je schoenen staan om niet te bezwijken voor deze schoonheid. Daarna krijgen we de opwindende en meeslepende beat van 'Chains', waarin het ritmisch slagwerk en handgeklap samen met de percussie de sound beheersen. Het is een mix van moderne gospel en rhythm & blues, waarin de heerlijke backing vocals een grote invloed hebben. Eindigen doet de Finse nachtegaal in schoonheid, namelijk met een a capella versie van het drie en half minuten durende eigen geschreven nummer 'Sunny'. Je moet sterk in je schoenen staan om dit als jonge zangeres te doen, maar dat is geen probleem voor Ina, want haar prachtige en krachtige stem is haar sterkste troef. 'Been Meaning To Tell You' van Ina Forsman is een aantrekkelijk en gevarieerd album, waarin de zangeres wat afstand neemt van de pure bluesmuziek en zich vooral focust op soul en rhythm & blues. (7,5/10)
 
 
 
 
 
Momenteel is Ina Forsman haar nieuwe album aan het promoten in Finland en Duitsland. Er zijn nog geen data bekend voor België en Nederland. Ook maakt Ina dit jaar weer deel uit van de RUF Bluescaravan 2019. Samen met Ally Venable en Katarina Pejak is Ina al geboekt voor twee concerten in Nederland, namelijk op 9 februari in Podium De Flux te Zaandam en op 3 maart in Het Kasteel Van Rhoon in Rhoon.
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
01. Be My Home
02. Get Mine
03. All Good
04. Genius
05. Whatcha Gonna Do
06. Why You Gotta Be That Way
07. Miss Mistreated
08. Figure
09. Who Hurt You
10. Every Single Heart Beat
11. Chains
12. Sunny
 
 
 
Ina Forsman – Zang en backing vocals
Red Young – Piano en keyboards
Brannen Temple – Drums en percussie
Laura Chavez – Gitaar
Chris Maresh – Elektrische en upright bas
Mark “Kaz” Kazanoff – Tenor saxofoon
John Mills – Baritone saxofoon en fluit
Al Gomez – Trompet
Randy Zimmerman – Trombone
Alice Spencer & Mark “Kaz” Kazanoff – Backing vocals
Jay Stiles – Synthesizer