INA FORSMAN - ALL THERE IS

Album Review

Album: 
INA FORSMAN - ALL THERE IS
Artist: 
Ina Forsman
Record Label: 
Jazzhouse Records
Style: 
Soul, Motown
Date: 
24/06/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
INA FORSMAN - ALL THERE IS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ina Forsman is een jonge Finse zangeres die op haar zesde al wist dat ze zangeres wou worden. Haar doorbraak kwam er na een geweldige vertolking van 'All I Could Do Is Cry' van Etta James in de finale van de Finse Idool wedstrijd op televisie. De Finse blues harmonica legende Helge Tallqvist, nam haar dadelijk onder zijn hoede en nam haar op in zijn band, zodat Ina haar weg kon zoeken in de muziekwereld. In 2014 mocht ze Finland vertegenwoordigen op de Europese Blues Challenge in Riga en daar imponeerde ze weer met haar stem en dat ontging Guy Verlinde niet. Guy en Ina gingen samenwerken en zo konden we deze zangeres al verschillende malen live bewonderen in België en Nederland. Met Helge Tallqvist had Ina al een album opgenomen vol met covers en in 2016 vond Ina het hoog tijd voor een eigen full album. Het titelloze debuut album 'Ina Forsman’ bevat elf nummers, waarvan Ina al de teksten schreef en samen met Tomi Leino schreef ze ook de muziek. Het album gaat over haar persoonlijke ervaringen in de liefde met al zijn ups and downs en die kan niemand beter vertellen dan ikzelf, zei de Finse. Het laatste nummer op het album is de enige cover en is een hommage aan Nina Simone. In 2016 maakte Ina, samen met Layla Zoe en Tasha Taylor deel uit van de Blue Sisters. Deze drie dames maakten een uitgebreide tournee met de RUF Bluescaravan en daarvan verscheen bij RUF Records de live CD/DVD 'Blue Sisters In Concert'. Op 25 januari 2019 verscheen met 'Been Meaning To Tell You' de opvolger van haar debuutalbum. Het album telt twaalf songs en net als voor haar debuutalbum schreef Ina ook nu weer alle teksten. Voor de muziek werkte ze samen met Anna Wilkman (4 songs) en Samuli Rautiainen (6 songs). Van 'Figure' en 'Sunny' schreef Ina zowel de tekst als de muziek. Momenteel woont Ina in Berlijn en bij Jazzhaus Records verschijnt op 24 juni haar derde album 'All There Is'. Volgens de zangeres is het een liefdesalbum dat ze opdraagt aan B.N.. 
 
 
 
 
 
 
Het album werd op twee verschillende plaatsen opgenomen, namelijk in de Soul Food Studio in Helsinki (1,2,4,5,9) en in de Lowswing Studio in Berlijn (3,6,7,8,10). De opnames vonden plaats met twee verschillende bands. Het album opent met het heel dansbare en soulvolle 'Love Me' en het nummer draait rond het gevoel om de eerste keer i love you tegen elkaar te zeggen. Het heeft een erg sterk refrein met old school arrangementen. Samuli Rautianen zorgt voor een mooie piano intro en saxofonist Sirpo Suomaleinen, trompettist Janne Toivonen en trombonespeler Heikki Tuhkanen blazen de nodige soul in het refrein. Dat Ina Forsman een fantastische stem heeft zullen degenen die al haar aan het werk zagen hoorden wel beamen. De hoogdagen van de Motown muziek herleven in het soulvolle 'Don't Lose Today', waarin Ina's stem weer volledig tot haar recht komt. De geweldige strijkinstrumenten van Jarkko Saura voegen een hemelse sfeer toe aan de melodie. De titeltrack 'All There Is' is een liefdesballade, waarin Ina de boodschap deelt dat liefde alles is wat er is. Met hun prachtige stemmen hebben de backingzangeressen Hanna- Maria Helenius en Jenni Taari een grote inbreng. Samuli Rautianen draagt de melodie met zijn warme orgelklanken en de blazers zijn op de juiste momenten uitstekend aanwezig.
 
 
 
 
 
 
We horen een dromerige Ina Forsman in de meeslepende ballade 'We Could Be Gold Diggers'. Iedereen die niet zo goed bij kas zit, droomt wel eens om de grote jackpot te winnen zodat hij of zij de rest van hun leven rijkelijk kunnen leven. Als we 'We Could Be Gold Diggers' mogen geloven is Ina Forsman daar geen uitzondering op. De zangeres wurmt zich volledig in het nummer, met een fantastische vocale prestatie als gevolg. Het dwingende slagwerk van Daniel Hjerppe bepaalt het ritme in 'Poor Heart', een verhaal over het leren van levenslessen, veerkracht en verdriet. Met zijn trompetsolo versterkt Janne Toivonen de melancholische sfeer in het nummer nog meer. In de intro van het liefdesverhaal 'One Night In Berlin' horen we alleen de prachtige stem van Ina en de akoestische gitaar van Thomas Moked Blum. Na anderhalve minuut komt Federico Dalpra op zijn fluit en Thomas Moked Blum op zijn strijkers de sound versterken. Het is een mooie intieme song waarin Ina nogmaals laat horen dat ze over een fantastische stem beschikt. 'Promises' is een piano gedreven ballade over een verloren vriendschap. Instrumentaal is het genieten van het sublieme pianowerk van  Doron Segal en de heerlijke strijkers van Thomas Moked Blum. 
 
 
 
 
 
 
'Dive' heeft een prachtige tekst en de blazers weten zich mooi in de melodie te weven, maar het is voor de rest een onsamenhangend geheel dat me niet kan bekoren. Geef me dan maar het lekker swingende en vrolijke 'April Song', waarin we nogmaals de Motown sound herkennen. Al vanaf de eerste noten wordt je blij en voel je de lente en dat wordt alleen maar beter als Ina begint te zingen. In het afsluitende 'Raw Honey' is er een heel fijne en uitstekende samenwerking tussen de stemmen van Ina en backing zangeres Helen Meyer. De blazers met, trompettist Dmytro Bondarev, saxofonist Ori Jacobson en trombonespeler Andrej Ugoljew, zijn het gehele nummer op een prachtige en uitdrukkelijke wijze aanwezig in 'Raw Honey'. Ina neemt je in dit afsluitende nummer mee in een verhaal van pijnlijk zelfbewustzijn, groeipijnen en het vinden van hoop in een moeilijke situatie. Die verschillende emoties weet ze weer grandioos weer te geven. Op het ene moment klinkt ze zacht, maar op een ander moment schreeuwt ze het uit. In 'All There Is', het derde album van de Finse Ina Forsman, bouwt de zangeres verder op de soulvolle weg die ze met 'Been Meaning To Tell You' ingeslagen is. (7/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Love Me (3:45)
02. Don’t Lose Today (2.59)
03. All There Is (4:43)
04. We Could Be Gold Diggers (3:56)
05. Poor Heart (5:09)
06. One Night In Berlin (3:39)
07. Promises (4:32)
08. Dive (4:27)
09. April Song (3:41)
10. Raw Honey (4:38)
 
 
 
Soul Food Studio
Ina Forsman: Zang
Hanna- Maria Helenius en Jenni Taari: Backing vocals
Samuli Rautianen: Piano en keys
Kalle Outila: Gitaar
Michael Bleu: Gitaar op 1,4 en 5 en percussie
Liro Kautto: Bas
Daniel Hjerppe: Drums en percussie
Sirpo Suomalainen: Tenor saxofoon
Janne Toivonen: Trompet
Heikki Tuhkanen: Trombone
Johannes Salomaa: Bariton saxofoon
Jarkko Saura: Strijkers
 
 
 
Lowswing Studio
Ina Forsman: Zang en backing vocals
Helen Meyer: Backing vocals
Doron Segal: Piano en keys
Regardt Schepers: Gitaar
Thomas Moked Blum: Akoestische gitaar op 6 en strijkers
Paul Keeves: Bas
Nicolai Ziel: Drums en percussie
Ori Jacobson: Saxofoon
Dmytro Bondarev: Trompet
Andrej Ugoljew: Trombone
Federico Dalpra: Fluit