HURRICANE RUTH - LIVE AT 3RD AND LINDSLEY

Album Review

Album: 
HURRICANE RUTH - LIVE AT 3RD AND LINDSLEY
Artist: 
Hurricane Ruth - Live At 3rd And Lindsley
Record Label: 
Hurricane Ruth Records
Style: 
Bluesrock, Rock, Blues
Date: 
18/03/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
HURRICANE RUTH - LIVE AT 3RD AND LINDSLEY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hurricane Ruth is old school, echt en rauw. Haar zang is diep geworteld in de blues, maar vergis je niet, ze kan ook een huis laten rocken. Ze is uit hetzelfde hout gesneden als Big Mama Thornton, Janis Joplin en Tina Turner. Hurricane Ruth probeert het beste van deze drie grote zangeressen te mixen om zo een eigen uniek geluid te creëren. Het begon voor Ruth allemaal in The Glendale Taverne in Beardstown, Illinois. De eigenaar was Ruth's vader Milt LaMaster. Elke zondag kwamen er muzikanten uit de hele regio naar The Glendale Taverne om te jammen. Zowel blues, jazz, country en bigband kwamen daar aan bod en het zijn deze muziekstijlen die nog steeds deel uitmaken van de muziek die Ruth vandaag nog steeds schrijft en speelt. Ruth herinnert zich dat ze op driejarige leeftijd op de schoot van haar vader zat, terwijl hij drumde in deze jams. Ruth heeft opgetreden met John Lee Hooker, B.B. King, Willie Dixon, Taj Mahal, Ramsey Lewis Trio, Sam & Dave, Fenton Robinson, Maynard Ferguson en zijn orkest. Meer recenter ook nog met Kenny Wayne Shepherd, Royal Southern Brotherhood, Ronnie Baker Brooks en Mike Zito. Ze opende ook voor de gerenommeerde rockers Heart, Judas Priest, Steppenwolf en Joan Jett & The Blackhearts. Hurricane Ruth verdiende haar naam omdat niemand geloofde dat er zo'n groot geluid uit zo'n kleine vrouw kon komen. De grote Willie Dixon zei ooit tegen haar: Je bent de enige orkaan die ik kan waarderen. In 2012 verscheen haar debuutalbum 'The power Of The Blues Feels Like A Hurricane'. Het album werd in 2013 bij IBC genomineerd als beste self produced album. Het live album 'Live At 3rd And Lindsley' dat op 18 maart 2022 verscheen is ondertussen al het zesde album van Hurricane Ruth. Er staan veertien songs op het album, waarvan Ruth er tien hielp schrijven.
 
 
 
 
 
 
Dat Hurricane Ruth kan rocken en een zaal in vuur en vlam zetten hoor je meteen in de vurige rocker 'Roll Little Sister', waarin ze haar zusters in het publiek oproept om op te staan en zich te laten horen. Drummer Tom Hambridge en bassist Calvin Johnson zorgen voor een diepe, stomende groove en gitaristen Scott Holt en Nick Nguyen schitteren met vet en splijtend gitaarwerk, de ene doet dat met uitstekend vingerwerk en de andere met de bottleneck rond de vinger. Er klinkt veel passie en overtuiging in de ietwat hese stem van Ruth en dat past perfect in deze stomende rocker. Met ritmisch slagwerk trekt Tom Hambridge 'Hard Rockin' Woman' op gang, een andere stevige rocksong waarin Ruth over zichzelf zingt. Lewis Stephens schittert het gehele nummer op de toetsen en Scott Holt en Nick Nguyen vullen elkaar weer op een fantastische wijze aan op de gitaar. Waarom zou je je zorgen maken over wat je nooit hebt gehad, waarom zou je je zorgen maken over wat je nooit hebt gehad? Het leven gaat over leven en niet over wat je hebt, dus waarom zou je je zorgen maken over wat je nooit hebt gehad?  Die wijze raad kreeg Ruth van haar moeder Norma Jean mee en die wijze woorden deelt Ruth nu met het publiek in de aanstekelige bluesrock shuffle 'What You Never Had'. Het is een erg dansbaar nummer met een heel aantrekkelijke groove en knap gitaarwerk. Toch is het toetsenist Lewis Stephens die alle aandacht naar zich toe trekt met een fantastische orgel solo. Het wordt meer bluesy, maar het blijft stevig tijdens 'Dirty Blues'. Naar het einde toe vraagt Ruth aan het publiek om met haar mee te zingen en hoewel het concert nog maar vier nummers ver is, is de respons van het publiek overweldigend. 
 
 
 
 
 
 
De meeslepende en melodieuze ballade 'Faith In Me' is een nieuw, door Ruth en Tom Hambridge geschreven nummer, dat nog nooit opgenomen werd. Met een prachtige, gevoelvolle gitaar intro wordt deze slowblues op gang getrokken. Er klinkt veel emotie en gevoel in de zachtere stem van Ruth. Toetsenist Lewis Stephens en gitaristen Scott Holt en Nick Nguyen krijgen weer tijd en ruimte genoeg om te schitteren met uitstekend en gevoelvol solowerk. Met een machtige baslijn zorgt bassist Calvin Johnson voor een uitstekende groove in 'Slow Burn'. Tom Hambridge zorgt met strak en dwingend slagwerk voor een knappe drumbeat. Ruth huilt, krijst en zingt met veel passie en overtuiging en het scheurende gitaarwerk van Scott of Nick is weer een lust voor het oor. De meeslepende slowblues 'Cry Like A Rainy Day' is met zijn meer dan zeven minuten, het langste nummer op het album. De liefhebbers van intens en gevoelvol snarenwerk op de gitaar zullen hier zeker met volle teugen van genieten. Tijd om terug het ritme wat op te trekken en dat doen Ruth en haar band met de swingende rocker 'Barrelhouse Joe's'. Het hoeft hier niet te verwonderen dat toetsenist Lewis Stephens ons vergast met aantrekkelijk barrelhouse toetsenwerk. 
 
 
 
 
 
 
We krijgen een lange, meer dan zeven minuten, cover van het door Peppermint Harris geschreven 'As The Years Go Passing By'. Het wordt een duet tussen Hurricane Ruth en gast zanger Jimmy Hall, zanger en mondharmonicaspeler van de Southern rockband Wet Willie. In 1959 nam Fenton Robinson dit nummer voor het eerst op. Achteraf werd het een klassieker en werd het ontelbare malen gecoverd, ook door grootheden als Gary Moore, Jeff Healey, Albert King en nog zoveel anderen. Ruth, Jimmy en de band maken er een geweldige versie van. De stemmen van Ruth en Jimmy matchen goed bij elkaar en beiden zingen ze het nummer met veel passie en emotie. Jimmy Hall is buiten een uitstekend zanger, ook een begaafd mondharmonicaspeler en dat laat hij ook horen in deze lange versie. Zijn ronduit schitterende solo op de mondharmonica wordt met klasse overgenomen door gevoelvol snarenwerk op de sixstring. Ook in de bluesshuffle ''Make Love Not War' speelt Jimmy Hall een hoofdrol op de mondharmonica. Ook hier rollen drummer Tom Hambridge en bassist Calvin Johnson met een perfecte groove, de rode loper uit voor de instrumentale virtuozen, Lewis Stephens, Scott Holt, Nick Nguyen en Jimmy Hall die naar hartenlust kunnen soleren op hun instrument.
 
 
 
 
 
 
Het door B. Goldberg en G. Goffin geschreven 'I've Got To Use My Imagination' is een cover van Gladys Knight & The Pips uit 1973. Het was toen de glorie periode van de Motown sound. Hurricane Ruth en haar band maken er meer een rock versie van, die gekruid wordt met vlijmscherpe gitaar riffs. Er wordt nog een tandje bij gestoken voor de uptempo rocker 'Like Wildfire'. Alle registers worden open getrokken en we krijgen weer prachtig solowerk van Lewis Stephens op de toetsen en van Scott Holt of Nick Nguyen op gitaar. Er klinkt veel gevoel in Ruth haar stem wanneer ze de slowblues 'Far From The Cradle' zingt. Instrumentaal is het genieten van het knappe toetsenwerk van Lewis Stephens en het ingetogen slidewerk van gitarist Nick Nguyen. Ruth sluit af met een nummer dat ze schreef voor haar moeder Norma Jean. Zij hield van boogie en daarom kreeg het nummer als titel 'Dance, Dance Norma Jean'. Het heeft dankzij drummer Tom Hambridge en bassist Colin Johnson een stomende boogie groove. Lewis Stephens draagt de melodie van deze boogierocker met zijn warme orgel klanken en gitarist Scott Holt en Nick Nguyen toveren nog twee scheurende solo's uit hun sixstring. We komen nog te weten dat John Lee Hooker, Chuck Berry en Brenda Lee de muzikale helden waren van Ruth's moeder en daarna komt komt het onvermijdelijke einde. 'Live At 3rd And lindsley' van Hurricane Ruth is een sterk live album. Ruth heeft een goede en krachtige stem en heeft met Tom Hambridge, Scott Holt, Nick Nguyen, Calvin Johnson en Lewis Stephens een zeer sterke band naast haar op het podium. Prima album. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Roll Little Sister (4:22)
02. Hard Rockin’ Woman (4:08)
03. What You Never Had (4:12)
04. Dirty Blues (4:43)
05. Faith In Me (3:18)
06. Slow Burn (5:17)
07. Cry Like A Rainy Day (7:22)
08. Barrelhouse Joe’s (3:16)
09. As The Years Go Passing By (7:18)
10. Make Love To Me (7:18)
11. I’ve Got To Use My Imagination (5:25)
12. Like Wildfire (4:25)
13. Far From The Cradle (5:28)
14. Dance Dance Norma Jean (6:47)
 
Band:
Vocals: Hurricane Ruth LaMaster
Drums: Tom Hambridge
Gitaar: Scott Holt
Gitaar: Nick Nguyen
Bas: Calvin Johnson
Keys: Lewis Stephens
 
Special Guest Vocalist: Jimmy Hall on As The Years Go Passing By
Harmonica: Jimmy Hall on As The Years Go Passing By and Make Love To Me