HT ROBERTS - STALEMATE DAYS

Album Review

Album: 
HT ROBERTS - STALEMATE DAYS
Artist: 
Ht Roberts
Record Label: 
LIE Records
Style: 
Singer/songwriter, Folk,
Date: 
29/09/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
HT ROBERTS - STALEMATE DAYS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ht Roberts is de artiestennaam van Herman Temmerman. Ht Roberts is al jaren actief in ons Belgisch muziekwereldje, zowel solo als in allerlei projecten duikt deze singer/songwriter regelmatig op. Zo is hij naast zijn solo werk actief in de band Laclaireau. In een vroegere periode was hij ook lid van de rockband The Headstarts. In 1997 verscheen 'Following The Buffalo', het eerste album onder zijn eigen naam. Vooral sinds zijn vorige album 'Old Light' uit 2015 kan Ht Roberts op heel wat erkenning rekenen. Met 'Stalemate Days' is Ht al aan zijn twaalfde album toe. Instrumentaal zijn de akoestische gitaren van Ht Roberts en Bruno Deneckere vaak de enige begeleiding. Vocaal ondersteunt diezelfde Bruno als tweede stem de prachtige, ietwat hese stem van Herman Temmerman.
 
 
 
 
 
Door de wijze waarop Ht de opener 'Snowflakes'zingt, weet Ht Roberts je meteen beet te nemen en je mee te nemen in zijn verhaal. Dat de stemmen van Ht Roberts en Bruno Deneckere heel goed samen klinken, weten we al uit het album 'Old Light'. Ook op 'Stalemate Days' kunnen we van het samenspel van deze twee prachtige stemmen genieten tijdens 'Holding The Nail' en het iets vloeiender 'Ash & Smoke'. Ht en Bruno klinken een beetje als de Belgische Simon & Garfunkel. 'Ash & Smoke' is ook één van de weinige songs met een speels karakter. De meeste nummers ademen een herfst of een winterse sfeer uit, van korte dagen en lange huiselijke winteravonden. Met rustgevende en ingetogen mondharmonica klanken komt Ht Roberts de rust nog meer versterken in het meer dan zes minuten durende 'Armistice Way'. Ook in 'The Pen' wordt over de lange winterse avonden en nachten gezongen.
 
 
 
 
 
De banjo in 'Kicking Tin Cans Up The Hill' is een uitstekende keuze. Het mooiste nummer op het album is zonder twijfel het kippenvel bezorgende 'Half Life Of Blue', dat op een beklijvende wijze wordt gezongen door Ht en Bruno. In het folknummer 'Stowaways' klinken beide heren weer als Simon & Garfunkel. Op een geweldige wijze vertelt Herman Temmerman het verhaal van 'Dripping Into Flood', waarin de weemoedige viool klanken van Nils De Caster het geluid van de akoestische gitaar erg mooi verrijkt. Het wordt iets feller in de bluegrass song 'The Turning', waarin de banjo natuurlijk niet ontbreekt. Ht Roberts sluit af met de titeltrack 'Stalemate Days', dat in het verlengde ligt van de vorige nummers. 'Stalemate Days' is een verzorgd luisteralbum. Nu de lange winteravonden eraan komen en veel mensen gezellig thuis zitten, komt deze muziek misschien wel goed van pas. (7/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
Snowflakes
Holding The Nail
Armistice Day
Ash And Smoke
The Pen
Kicking Tin Cans Up The Hill
Half Life Of Blue
Stowaways
Dripping Into Flood
The Turning
Stalemate Days
 
 
Ht Roberts: zang, gitaar, mandoline, harmonica & banjo
Bruno Deneckere: 2de stem & 2de gitaar
Nils De Caster: viool #9