HOLLY HYATT - WILD HEART

Album Review

Album: 
HOLLY HYATT - WILD HEART
Artist: 
Holly Hyatt
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues
Date: 
26/04/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
HOLLY HYATT - WILD HEART
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Canadese Holly Hyatt is gevestigd in het verbluffend mooie Slocan Valley in British Columbia, Canada. Ze is een zangeres, songwriter en bassiste die de afgelopen veertien jaar heeft gespeeld in het blues en rootsduo, Holly en Jon. Ze is nu klaar om de muziekwereld als soloartiest te veroveren met haar debuutalbum 'Wild Heart'. Holly begon al op jonge leeftijd met zingen, optreden en songwriting. Haar vader was een professioneel muzikant, dus werd ze opgevoed in een zeer muzikale omgeving. Holly begon haar muzikale carrière in koffiehuizen, bars en kleine festivals. Nadat ze op school het Selkirk College Contemporary Music Program met succes had voltooid, vormde ze samen met Jon Burden het duo Holly And Jon. Dit duo bracht met succes vier albums uit. 'Shufflin' The Blues' uit 2016 stond op nummer één in de RMR hitlijst en hun derde album '1929' kreeg internationaal radio aandacht en werd verkozen bij de tien beste Canadese bluesalbums van 2012. In het najaar van 2018 bracht Holly Hyatt de single 'River Flows' uit en dat nummer werd in maart 2019 gekozen als beste rhythm & blues song van 2018 tijdens de Kootenay Music Awards. Op 26 april 2019 verscheen haar debuutalbum 'Wild Heart', met daarop twaalf songs. Tien daarvan schreef Holly zelf en de andere twee nummers hielp ze schrijven. Samen met Clinton Swanson vormt ze ook het producer duo van het album.
 
 
 
 
 
 
De Canadese opent haar nieuwe album met de soulvolle titeltrack 'Wild Heart'. Het nummer wordt gedragen door de warme orgelklanken van Brandon Smith. Clinton Swanson is uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig op saxofoon en trompet. Toch is het zangeres Holly Hyatt die alle aandacht naar zich toetrekt met haar warme volle stem. Haar warme en prachtige soulstem doet ons wegdromen tijdens de zweverige ballade 'River Flows'. In het funky getinte 'It's Time For Love' roept Holly iedereen op om elkaar lief te hebben. Co producer Clinton Swanson kruidt de song nog met een waanzinnige sax solo. In het poppy nummer 'So Close' horen we Holly hoog zingen, waardoor ze iets breekbaars in haar stem heeft. Dit is het eerste nummer op het album dat Holly niet zelf schreef, maar in samenwerking met Clinton Swanson. Het is tevens één van de minst boeiende songs op het album. Er komt meer swung in het album met het erg dansbare 'Midnight Moonsong', dat dankzij de pompende baslijn van Holly en het strakke slagwerk van Steve Wilson een heerlijke stuwende groove heeft. Toetsenist Brandon Smith weet met zijn Synthesizer en Rhodes een zweverige sound toe te voegen aan het nummer. Probeer maar eens aan de stem van Holly te weerstaan als ze je roept met de hemelse stem waarmee ze de soulvolle ballade 'If I Called You' zingt. Ze verzorgt zelf ook de mooie backing vocals en toestenist Brandon Smith is meesterlijk op de piano.
 
 
 
 
 
 
Ook in de soulvolle ballade 'Create Unity' kan hetzelfde gezegd worden over de hemelse stem van Holly Hyatt. Het nummer heeft een lichte sexy reggae vibe, waardoor je onbewust begint mee te wiegen met de melodie en mee te zingen met het refrein. De tekst en de muziek vormen één geheel in het erg dansbare 'Get Funky'. Holly zorgt zelf met een funky baslijn voor de dansbare funky groove en haar vorige muzikale partner, gitarist Jon Burden voorziet het nummer van een vlijmscherpe snarensolo. Er staan een paar prachtige soulvolle ballades op het album, maar de mooiste is misschien wel 'Gravity' en daar heeft Holly met haar hemelse weelderige zang en haar geweldig mooie baslijn een zeer groot aandeel in. Iedereen kent dat zalige gevoel als er in het putje van de winter plots een dag vol zon je dag kleurt. Dat blije en zalige gevoel straalt ook af van het levendige en opgewekte 'Sunny Day In January', een rhythm & blues nummer met een sterke ritme sectie en uitstekende blazers. De meeslepende ballade 'Rainbows' heeft een pop vibe en wordt weer met veel gevoel en passie gezongen door de prachtige stem van Holly. Brandon Smith is het gehele nummer uitstekend aanwezig op de piano en ook de akoestische gitaar toont zijn  meerwaarde in dit nummer. De Canadese sluit haar solo debuutalbum af met de zoete radiovriendelijke liefdesballade 'With You Now', dat in de jaren zestig zeker een grote kans had om een wereldhit te worden. 'Wild Heart' van Holly Heart is een uitstekend album. Holly heeft een prachtige stem en is een uitstekend liedjesschrijver en bassiste. Dit album gaat zeker nieuwe poorten openen voor deze talentrijke zangeres. (8/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Wild Heart
02. River Flows
03. It’s Time For Love
04. So Close
05. Midnight Moonsong
06. If I Called You
07. Create Unity
08. Get Funky
09. Gravity
10. Sunny Day In January
11. Rainbows
12. With You Now
 
 
 
Holly Hyatt - Zang en bas
Jon Burden - Gitaar
Steve Wilson - Drums except on #2
Clinton Swanson - Saxofoon, fluit, trompet, trombone en percussie
Brandon Smith - Piano, orgel, Rhodes, Wurlitzer en clavinet
Alan Black - Drums en tamboerijn op #2