THE HOGTOWN ALLSTARS - HOG WILD

Album Review

Album: 
THE HOGTOWN ALLSTARS - HOG WILD
Artist: 
The Hogtown Allstars
Record Label: 
Stony Plain Records
Style: 
Blues, Nola,
Date: 
06/05/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE HOGTOWN ALLSTARS - HOG WILD
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Canadese bluesband The Hogtown Allstars werd in 2013 opgericht als een gezamelijke uitlaatklep voor bluesmuzikanten uit Toronto, die tientallen jaren hebben gewijd aan de blues als een kunstvorm die hun carrière definieert. De band is gebouwd rond enkele van de meest ervaren muzikanten. Zanger en mondharmonicaspeler Chuck Jackson, bassist Gary Kendall, saxofonist Pat Carey, drummer Jim Casson en toetsenist Tyler Yarema maken allemaal deel uit van de befaamde Downchild Blues Band, die in 1969 in Toronto werd opgericht. Individueel en met de Downchild Blues Band wonnen voornoemde muzikanten al meer dan twintig Maple Blues Awards, vijf Juno Awards en tal van internationale blues en jazz prijzen. DownChild Bluesband bracht in die vijf decennia meer dan dertig albums uit. Trompettist Howard Moore en gitarist Teddy Leonard, beiden van The Maple Blues Band, zijn de andere leden van The Hogtown Allstars. Op zes mei verscheen  hun debuutalbum 'Hog Wild', met daarop acht originele, door de bandleden geschreven nummers en twee covers.
 
 
 
 
 
 
The Hogdown Allstars openen hun debuutalbum met het feestelijke, loom swingende 'Mr. Lucky', een nummer met een duidelijke NOLA vibe. Drummer Jim Casson en bassist Gary Kendall zorgen voor de feestelijke groove en toetsenist Tyler Yarema weet zijn heerlijke pianoklanken op een meesterlijke wijze in de melodie van 'Mr. Lucky' te weven. Om het helemaal af te maken tovert hij nog een prachtige solo uit zijn piano. Zoals het in een NOLA nummer hoort zijn, met trompettist Howard Moore en saxofonist Pat Carey, de blazers uitdrukkelijk aanwezig. Chuck Jackson, die in 1999 en 2000 in Canada verkozen werd als ' Male Vocalist Of The Year', brengt het nummer met zijn zware stem heel overtuigend. De uitstekende backing zangeressen Quisha Wint, Jill Zadeh en Selena Evangeline maken het vocale gedeelte helemaal af. De titeltrack 'Hog Wild' is een lekker groovend nummer, met wervelend toetsenwerk van orgelist Tyler Yarema en splijtend gitaarwerk van gitarist Teddy Leonard. Gary Kendall neemt de lead vocals over in het zelf geschreven 'Real Good Night', een vloeiend en heel dansbaar nummer. De backing zangeressen zijn terug van de partij en zorgen voor een prachtige aanvulling voor de stem van Gary. Tyler Yarema schittert op het piano en orgel en Teddy Leonard laat met een knappe solo horen dat hij een uitstekende gitarist is. 'Real Good Night' is een sfeervol nummer dat zeker voor de nodige ambiance en een volle dansvloer zal zorgen tijdens de concerten van The Hogdown Allstars. 
 
 
 
 
 
 
Met het melodieuze 'I Just Think Of You' nemen The Hogtown Allstars ons terug mee naar de golden sixties. Chuck Jackson schreef het nummer en neemt ook de lead vocals voor zijn rekening. Of dat nog niet genoeg is krijgen we nog een heel aantrekkelijke mondharmonicasolo cadeau van Chuck. Ook de vintage countryballade 'Angel In My Bed' heeft die sixties sound en vibe. De koperblazers, met trompettist Howard Moore en saxofonist Pat Carey, zijn weer op een prachtige wijze aanwezig. Hetzelfde kan gezegd worden van de backing zangeressen Quisha, Jill en Selena. In het Southern en swampy klinkende 'Subway Casanova' zitten heelwat inloeden van Little Feat. Instrumentaal is het genieten van het geweldige orgelwerk van Tyler Yarema en het vet slidewerk van Teddy Leonard. 'The Sad One' is een aantrekkelijke, loom swingende shuffle die saxofonist Pat Carey en toetsenist Tyler Yarema kleuren met sterk solowerk. 'Biscuits & Beans' is een voetstompend, akoestisch Delta blues nummer, waarin Chuck Jackson zingt dat er tijdens het leven on the road teveel koekjes, teveel bonen en teveel whisky en alcohol aanwezig zijn. Het is het soort songs waarin de akoestische gitaar en de mondharmonica meestal een glansrol vertolken en dat is in deze 'Biscuits & Beans' niet anders. 
 
 
 
 
 
Na acht originele, door de bandleden geschreven songs krijgen we met 'She's Got The Stuff' en 'I Ain't Lyin' nog twee covers. 'She's Got The Stuff' is een cover van de Canadees Big Dave McLean uit 2006. The Hogtown Allstars maken er een mooie soulvolle versie van, die Chuck Jackson met zijn gruizige stem weer uitstekend weet te brengen. Hij zingt over een fantastische dame, die de juiste dingen bezit waardoor hij zich superman waant. Teddy Leonard schittert andermaal met een erg knappe gitaarsolo. Het album wordt afgesloten met de Johnny V. Mills cover 'I Ain't Lyin'. Het is een vloeiend en erg dansbaar nummer, met wervelend orgelwerk van Tyler Yarema en een machtige saxsolo van Pat Carey. 'Hog Wild' van The Hogtown Allstars is een uitstekend en gevarieerd album. Het is een band die duidelijk weet hoe een feestje te bouwen. (7,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Mr. Lucky
02. Hog Wild
03. Real Good Night
04. I Just Think Of You
05. Angel In My Bed
06. Subway Casanova
07. The Sad One
08. Biscuits & Beans
09. She’s Got The Stuff
10. I Ain’t Lyin
 
Chuck Jackson: Zang en mondharmonica
Gary Kendall: Bas en zang
Pat Carey/ Tenor & bariton saxofoon,
Teddy Leonard: Gitaar en zang
Jim Casson: Drums,
Tyler Yarema: Piano, orgel en zang
Howard Moore: Trompet en zang
Quisha Wint, Jill Zadeh en Selena Evangeline: Backing vocals op 1,3,4 en 5