HENRIK FREISCHLADER - BLUES FOR GARY

Album Review

Album: 
HENRIK FREISCHLADER - BLUES FOR GARY
Artist: 
Henrik Freischlader
Record Label: 
Cable Car Records
Style: 
Blues Ballades
Date: 
04/04/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
HENRIK FREISCHLADER - BLUES FOR GARY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Henrik Freischlader werd geboren op 3 november 1982 in het Duitse Wuppertal. In zijn tienerjaren was Henrik bij verschillende bands actief als zanger en gitarist. In 2004 richtte hij de Henrik Freischlader Band op en hun eerste album 'The Blues' verscheen in 2006. De albums volgden elkaar snel op want een jaar later was er de opvolger 'Get Closer'. Daarna volgde in 2008 het live album 'Henrik Freischlader Band Live'. Henrik zijn muziek kan je niet omschrijven als pure blues. Blues is de basis van al zijn nummers, maar hij mengt er verschillende genres bij, zoals rock, jazz, soul en funk. Zijn gitaarspel is beïnvloed door Gary Moore, Stevie Ray Vaughan, BB King en Peter Green. Henrik leerde zichzelf ook om drums, bas en andere instrumenten te bespelen. Op zijn studio album opgenomen door Martin Meinschäfer uit 2009 speelde Freischlader alle instrumenten zelf. Daarnaast componeerde hij al de muziek, schreef hij alle teksten, was producer van de albums die hij uitbracht op zijn eigen platenlabel Cable Car Records. In 2010 volgde een tweede live album en in 2011 was er het succesrijke 'Still Frame Replay'. Ook op dit album bespeelde Henrik bijna alle instrumenten, alleen Moritz Fuhrhop op Hammond en Max Klaas op percussie waren naast Freischlader te horen. Joe Bonamassa speelde mee op de titel track. Met zijn band bestaande uit bassist Theofilis Fotiadis, drummer Bjorn Kruger en toetsenist Moritz Fuhrhop tourde Henrik doorheen gans Europa. In 2013 volgde er nog het uitstekende 'Night Train To Budapest' en in 2015 het live album 'Night Train To Budapest Farewell Tour'. Op dat moment had Henrik al laten weten dat hij zou stoppen met muziek maken en dat hij zich met andere zaken ging bezig houden., zoals zijn platenlabel en fotografie. Sinds een aantal jaren werkt Henrik ook met andere artiesten waarvoor hij songs schrijft, instrumenten bespeeld of producer is. Zo werkte hij samen met Layla Zoe, met saxofonist Tommy Schneller, de Italiaanse folk en blues muzikante Linda Sutti en de Schotse Joanne Kasner. De lokroep om terug muziek te maken en op het podium te staan, was wel erg groot want begin 2016 richtte Henrik het Henrik Freischlader Trio op en hun debuut album ‘Openness’ was een voltreffer. Henrik, Alex Grube en Carl-Michael Grabinger maakten een uitgebreide promotie tournee. Op vier april 2017 verscheen het nieuwe album 'Blues For Gary', een eerbetoon van Henrik aan Gary Moore, één van zijn grootste voorbeelden. Aan het album werken heel wat muzikanten mee zoals Ben Poole, Zsolt Vamos, Moritz Meinschäfer, Mike Andersen en Linda Sutti om er maar een paar te noemen. Bassist Pete Rees en toetsenist Vic Martin zijn ook van de partij op dit tribute album voor Gary. Pete en Vic speelden vele jaren in de Gary Moore band. Ook Gary's broer Cliff Moore komt op één nummer een ode brengen aan zijn broer.
 
 
 
 
 
 
Robert William Gary Moore, beter gekend als gitaarvirtuoos Gary Moore is een Noord-Ierse gitarist die geboren werd in Belfast op 4 april 1952 en gestorven is in Estepona op 6 februari 2011. Er zijn weinig gitaristen die hun gitaar zo konden laten zingen als Gary dat deed. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Gary met zijn gracieus en gevoelvol snarenwerk een voorbeeld was en nog steeds is voor heel wat jonge gitaristen. Ook voor Henrik Freischlader was Gary Moore één van de grootste idolen en één van de redenen waarom hij gitaar begon te spelen. Daarom wil Henrik met 'Blues For Gary' zijn veel te vroeg gestorven voorbeeld eren. Het album opent met het geweldig intense, instrumentale 'The Prophet', waarin Vic Martin op het Hammond de intro voor zijn rekening neemt. Met die warme orgelklanken op de achtergrond, begint Henrik aan een meer dan vijf minuten betoverende solo met erg gevoelvol, fijn en gevarieerd snarenwerk. Een opener die je meteen kippenvel bezorgt. Het meer dan tien minuten durende instrumentale 'The Messiah Will Come Again' is een perfect verlengstuk van 'The Prophet'. Ook hier is de intro voor Vic Martin op het Hammond. Het gitaarwerk van Henrik op de Gibson is melodieuzer, maar weer van schitterende kwaliteit. Drummer Moritz Meinschäfer en bassist Pete Rees verzorgen sober de rustige groove, waarop vooral Henrik, maar ook Vic Martin hun instrumentale genialiteit tentoon spreiden. Deze geweldige ballade is al één van de oudere songs van Gary Moore en stond op het album 'After the War' uit 1989. Na bijna dertig jaar heeft deze 'The Messiah Will Come Again' nog geen spatje van zijn klasse verloren en het is elke seconde genieten van deze meer dan tien minuten durende ballade. Ook 'Blues For Narada' blijft op hetzelfde stramien verder bouwen, namelijk een instrumentale ballade met intens en gevoelvol gitaarwerk van een geniale Henrik Freischlader. Elke noot of akkoord dat hij speelt op zijn sixstring weet je te raken. De eerste drie nummers werden opgenomen in de Megaphon Tonstudios in Arnsberg in februari van dit jaar. 'Intro' werd als intro gespeeld van 'Separate Ways' in de Town & Country Club in Londen in 1992. Hier is het niet Hendrik die we op gitaar horen maar de Hongaarse gitarist Zsolt Vamos, die in Boedapest zijn erg knappe en gevarieerde gitaarpartij voor deze song opnam. De jonge Britse gitaarvirtuoos Ben Poole, die net als Henrik gek is van Gary Moore, neemt met het dromerige 'Where Did We Go Wrong', het eerste gezongen nummer voor zijn rekening. Harrisen Larner-Main en Henrik Freischlader verzorgen de backing vocals en instrumentaal zijn er met violist Christopher Huber en cellist Cornelius Thiem ook strijkers te horen in deze zweverige song. Ben legt heel zijn hart en ziel in zijn weergaloos en gevarieerd vingerwerk.
 
 
 
 
 
 
'Where Are You Now?' uit 2010 komt uit 'Live At Montreux', één van de laatste albums van Gary Moore. Het is een power ballade die langzaam en zorgvuldig opgebouwd wordt. Gary Moore's broer Cliff Moore neemt hier samen met Harrisen Larner-Main het vocale gedeelte voor zijn rekening. Dat het sublieme gitaarwerk in de vingers van de familie Moore zit horen we in de knappe melodieuze gitaarpartij waarmee Cliff deze 'Where Are You Now?' inkleurt. Het Hammond van Vic Martin draagt het meeslepende 'Jumping At Shadows', dat gezongen wordt door de geweldig mooie stem van Mike Andersen. Geen gast gitarist hier, maar Henrik Freischlader zelf die weer elke vezel in je lichaam weet te raken met zijn gevoelig en fijn vingerwerk op de gitaar. Het wordt nog zoeter met 'With Love (Remember)' dat door de Italiaanse schone Linda Sutti wordt gezongen. Haar mooie dromerige stem danst op de klanken van de viool, de cello en het keyboard. Hier imponeert Henrik met akoestisch gitaarwerk dat vol zit met Spaanse invloeden. Het Royal Street Orchestra van Harrisen Larner-Main zorgt voor andere arrangementen in 'Johnny Boy'. In deze ballade met Keltische invloeden, zijn de viool van Christopher Huber en de cello van Cornelius Thiem weer overvloedig aanwezig. Christopher Esh is de man die voor de hemelse akoestische gitaarklanken zorgt. 'Johnny Boy' zou een geweldige soundtrack zijn voor een trieste, romantische film. Het album 'Blues For Gary' sluit af met één van de bekendste songs van Gary, namelijk 'Parisienne Walkways'. Het is het oudste nummer op het album en komt uit het album 'Back On The Streets' uit 1978. Weer krijgen we die melodieuze heerlijke gitaar, het handelsmerk van Gary Moore te horen in deze soulvolle ballade. Harrisen Larner-Main zingt het nummer met erg veel gevoel. Naar het einde toe wordt de elektrische gitaar ingewisseld voor de akoestische gitaar, die in samenspel met de strijkers voor een erg mooi einde zorgt van deze 'Parisienne Walkways'. 'Blues For Gary' is een erg genietbaar album geworden. Dit is een album dat je rustig thuis moet kunnen beluisteren, het best nog met de koptelefoon op je hoofd. Voor de mensen die van de sound van Gary Moore zijn gitaar houden is dit album a must have. Henrik Freischlader etaleert nogmaals zijn klasse als gitaarvirtuoos op dit album en ook de gast muzikanten als Ben Poole, Cliff Moore, Mike Andersen, Linda Sutti en Harrisen Larner-Main weten hun liefde voor Gary Moore op een prachtige wijze over te brengen. Als Gary Moore nog moest leven dan zou hij zeker blij geweest zijn met deze ode aan hem. Wie Henrik Freischlader live aan het werk wil zien met dit 'Blues For Gary' materiaal kan op paaszondag 16 april naar Reuver in Nederland. Daar begint om 15h het zevende bluesrock Festival met op de affiche Joost de Lange, Ben Poole, Henrik Freischlader en King King.
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
Tracks
01. The Prophet
02. The Messiah Will Come Again
03. Blues For Narada
04. Intro by Zsolt Vamos
05. Where Did We Go Wrong? feat. Ben Poole
06. Where Are You Now? feat. Cliff Moore
07. Jumping At Shadows feat. Mike Andersen
08. With Love (Remember) feat. Linda Sutti
09. Johnny Boy by The Royal Street Orchestra feat. Harrisen Larner-Main
10. Parisienne Walkways feat. Harrisen Larner-Main
 
 
 
 
Henrik Freischlader – Guitar
Pete Rees – Bass
Vic Martin – Keyboards & Hammond Organ
Moritz Meinschäfer – Drums
Cliff Moore – Guitar & Vocals
Ben Poole – Guitar & Vocals
Harrisen Larner-Main – Vocals
Mike Andersen – Vocals
Linda Sutti – Vocals
Mickey Neher – Drums
Roman Babik – Keyboards
Armin Alic – Bass
Christopher Huber – Violin
Cornelius Thiem – Cello
Christopher Esch – Guitar
Zsolt Vámos – Guitar??