HENNY VRIENTEN, GEORGE KOOYMANS EN BOUDEWIJN DE GROOT - VREEMDE KOSTGANGERS

Album Review

Album: 
HENNY VRIENTEN, GEORGE KOOYMANS EN BOUDEWIJN DE GROOT - VREEMDE KOSTGANGERS
Artist: 
Hennie Vrienten, George Kooymans en Boudewijn de Groot
Record Label: 
Universal Records
Style: 
Nederlandstalige rock, kleinkunst, pop
Date: 
24/02/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
HENNY VRIENTEN, GEORGE KOOYMANS EN BOUDEWIJN DE GROOT - VREEMDE KOSTGANGERS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vreemde Kostgangers is een Nederlandse supergroep met als frontmannen Boudewijn de Groot, George Kooymans en Henny Vrienten. Het trio leerde elkaar kennen op de vijfenzestigste verjaardag van Cesar Zuiderwijk in 2013. Cesar is drummer en collega van George Kooymans (en Barry Hay) bij Golden Earring. De vrouw van Zuiderwijk wilde haar man verrassen en organiseerde een optreden met deze drie muzikanten. Dat viel bij de drie in dermate goede aarde, dat plannen werden gesmeed voor meer gezamenlijke optredens. Dat zorgde ervoor dat er nieuwe liedjes geschreven werden en dat oudere liedjes in een nieuw jasje werden gestoken. De liedjes moesten afgestemd worden op de eigenaardigheden van de muzikanten. Boudewijn de Groot kende Henny Vrienten al sinds de jaren zeventig, toen Vrienten in zijn begeleidingsband speelde en daarna samen met Ernst Jansz ging spelen in Doe Maar. Vrienten en Kooymans kenden elkaar van toevallige ontmoetingen, wanneer Doe Maar en Golden Earring samen op de affiche stonden en als zij op verzoek enkele nummers samen uitvoerden. Vanaf 23 september 2016 kwam een reeks optredens op gang die werd afgesloten in december 2016. De optredens begonnen in de Goudse Schouwburg en gingen verder langs het Nieuwe Luxor Theater (Rotterdam), Parktheater Eindhoven, Theater Carré (Amsterdam, met extra concert), Stadsgehoorzaal (Leiden) en twee slotconcerten in de Philharmonie Haarlem. Het trio kreeg ondersteuning van Tijn Smit (toetsinstrumenten uit o.a. VOF De Kunst en Barry Hay and his Barking Dogs) en Martijn Bosman (drums, o.a. bij Guus Meeuwis). Een album kon niet uitblijven en op 24 februari 2017 verscheen het album 'Vreemde Kostgangers'. Verleden jaar werden de concerten van het trio in België nog uitgesteld, maar in 2018 komen ze dan toch naar Antwerpen en Oostende.
 
 
 
 
 
Het album 'Vreemde Kostgangers' opent met de geweldige rocker 'Ik Ben Op Weg', waarvoor George Kooymans de muziek schreef en Henny Vrienten de tekst. Het wordt gezongen door de krachtige stem van George Kooymans, die ook al bij Golden Earring de vocals voor zijn rekening nam. Alleen is het in het begin vreemd om George in het Nederlands te horen, maar het went snel. Deze vloeiende rocker met een geweldig sterk refrein heeft alles om een grote hit te worden. Met 'Roeiboot En Ik' gaat het trio de bluesy weg op en ook deze stijl weten deze heren met bravoure te brengen. De muziek lijkt nog steeds een hobby te zijn voor Boudewijn, Henny en George. Want Boudewijn zingt in dit nummer: Je moet iets doen na je pensioen, anders vallen je ogen dicht. Met deze prachtige muziek zullen je ogen zeker niet dicht vallen, daar mag je alvast zeker van zijn. De muziek van dit trio klinkt heel fris en modern. Het door Henny Vrienten geschreven 'Hoop' heeft een mooie akoestische gitaar intro. Het begint loom, maar kent een knappe opbouw en het refrein doet heel het nummer opfleuren. George Kooymans kleurt met pittige gitaar riffs 'Scheiding', één van de beste nummers op dit uitstekende album. Het is een typisch Boudewijn de Groot lied en de tempo wisseling halfweg het nummer geeft 'Scheiding' nog iets extra. Tijn Smit helpt het nummer kleuren met zijn warme orgel klanken. Daarna wordt het met de George Kooymans song 'Zoete Woede' wat rauwer en dat hoor je ook aan de vlijmscherpe gitaar solo. Als je George bezig hoort op dit album dan vraag je, je af wat George eigenlijk belet om een Nederlandstalig rockalbum uit te brengen. De nummers van Henny Vrienten zijn de rustigste liedjes op het album en dat is ook het geval bij 'Vergeet De Pijn', waarin de harmonieuze samenzang van de drie heren erg mooi klinkt. Ook instrumentaal is dit lied weer dik in orde.
 
 
 
 
 
Nog een rocker om van te smullen is 'Touwtje Uit De Deur'. Toetsenist Tijn Smit en gitarist George Kooymans zorgen voor de instrumentale surplus in deze uptempo song. Als we 'Zwijg En Luister' mogen geloven is de drift en het verlangen nog steeds fel bij Hennie Vrienten. Net als in het vorige nummer plaatst de instrumentale uitspatting van George en Tijn hier de kers op de taart. Met heimwee wordt terug gekeken naar de tijd dat ieder dorp een bioscoop of cinema had. In die tijd keek je nog uit als je naar een film kon gaan kijken op zo'n groot scherm. De tekst is van Boudewijn en de muziek van George, dus hoeft het niet te verwonderen dat er een dosis rock in het nummer zit. Nostalgie is op dit album uitdrukkelijk aanwezig en dat is niet anders in het semi akoestische Boudewijn de Groot nummer 'Paulus Potterlaan', waarvoor Jan Rot de tekst schreef. De stem van Boudewijn blijft me nog steeds aangenaam verrassen en in 'Vreemd Gevoel' komen we ook te weten wat liefde betekent voor de Nederlandse troubadour. De vreemde eend op het album is de afsluiter 'Nat'. George vertelt meer dan dat hij zingt, maar hij doet dat wel op een waanzinnig vette wijze. De ritme sectie met Martijn Bosman op drums en Hennie Vrienten op bas zorgen voor een meeslepende groove en de gitaar riffjes van George zijn weer om van te smullen. Dat de drie gepensioneerde muzikanten zich nog goed in hun vel voelen en nog veel uitstekende muzikale ideeën hebben bewijst het sterke album 'Vreemde Kostgangers'. Hopelijk blijft het niet bij dit ene album en wordt de samenwerking tussen deze drie grote Nederlandse muzikanten verder gezet. Hun eerste tournee zit er op, maar in 2018 volgt een tweede tournee met heel veel concerten in Nederland, maar op 13 april 2017 zijn ze te gast in de Stadsschouwburg in Antwerpen en op 14 april 2018 in het Kursaal in Oostende. (8/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
Ik Ben Op Weg
De Roeiboot En Ik
Hoop
Scheiding
Zoete Woede
Vergeet De Pijn
Horizon
Touwtje Uit De Deur
Zwijg En Luister
De Roxy
Insomnia
Paulus Potterlaan
Een Vreemd Gevoel
Nat