HECTOR ANCHONDO - LET LOOSE THOSE CHAINS

Album Review

Album: 
HECTOR ANCHONDO - LET LOOSE THOSE CHAINS
Artist: 
Hector Anchondo
Record Label: 
Vizztone Label Group
Style: 
Akoestische blues, country, Americana
Date: 
17/09/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
HECTOR ANCHONDO - LET LOOSE THOSE CHAINS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hector Anchondo groeide op, op een boerderij in Missouri en genoot van rootsmuziek, Latino muziek, bluegrass en oude blues. Hij pakte de gitaar op als tiener en zodra hij klaar was met de middelbare school ging hij naar Omaha, waar hij wat familie had, om een leven te leiden met gitaar spelen. De jonge gitarist begon elke week Omaha jamavonden te bezoeken, waar oudere muzikanten zijn wonderbaarlijk talent herkenden en hem onder hun vleugels namen. In een paar jaar tijd had Hector een originele Latin en reggaeband en een nummer op de lokale radio. Anchondo toerde de volgende tien jaar bijna non stop met die band. Toen de recessie van 2008 plaatsvond, droogde het werk in de muziekscene op. Anchondo zat zonder band en werkte als afwasser in een Cubaans restaurant. In die pêriode besloot Hector Anchondo om volledig voor de blues te kiezen.  Het lot was hem goedgezind want een oude vriend en eigenaar van een platenlabel uit St-Louis belde Hector op en zei dat hij Hector wilde helpen om een album op te nemen. Het werd 'Kicking Up Dust' (2011),  een EP met vijf nummers. Drie jaar later verscheen 'Young Guns'. Beide albums deden het goed en Omaha stuurde Hector Anchondo en zijn band tweemaal naar de International Blues Challenge in Memphis. In 2015 bereikten ze de halve finale en in 2016 waren ze bij de laatste negen bands. De band begon podia te delen met de grootste namen in de blueswereld. Toen de band in 2017 de studio indook om het album 'Roll The Dice' op te nemen, kwam Amanda Fish meespelen op het openingsnummer. 'Roll The Dice' was het beste wat Anchondo ooit had gedaan. Het was doordrenkt met zijn geschiedenis van blues, met smaken van Latin, rockabilly en Americana. Het album sprong naar de top van de blues charts. In februari 2018 ontving hij de prestigieuze Omaha Arts and Entertainment Award voor Beste Blues act, het was zijn vierde Award in vijf jaar tijd. In 2020 won hij de IBC in Memphis in de categorie solo/duo en hij nam ook de Memphis Cigar Box Guitar Award mee naar huis voor beste gitarist in de solo/duo competitie. In September 2021 bracht Hector zijn nieuwste album 'Let Loose Those Chains' uit bij VizzTone Label Group. Het is een akoestische collectie van twaalf originele, door Hector Anchondo geschreven nummers, geïnspireerd op zijn 2020 IBC overwinning. Een drietal nummers zijn ook  te vinden op zijn vorige albums.
 
 
 
 
 
 
'Let Loose Those Chains' is het akoestisch album dat Hector Anchondo altijd al heeft willen maken. Het album opent met de titeltrack 'Let Loose Those Chains', waarin Hector teruggaat naar de tijd van de slavernij, waar de arbeiders moesten zwoegen op de katoenvelden. Het monotone slagwerk van Khayman Winfeld en de sobere baslijn van Joe Corley vormen het kloppend hart van deze worksong. Hector Anchondo heeft een prachtige tenorstem en zingt het nummer met veel overtuiging. Zijn schitterende fingerpicking op zijn akoestische sixstring past perfect in het nummer. In de vrolijke en vloeiende bluesshuffle 'I'm Going To Missouri', zingt Anchondo dat hij blij is dat hij terug naar huis kan om te feesten op de boerdeij. De blijheid is ook te horen in Anchondo's fijne gitaarsolo. De fans van Keb Mo gaan deze 'I'm Going To Missouri' zeker en vast waarderen. In de prachtige ballade 'Just Forget It' zingt een emotionele Hector over eenzaamheid en het gemis van zijn familie. Hij sluit wel af met een heel positieve noot. Hij zingt dat hij ondanks dat gemis toch steeds blij is met het leven dat hij heeft. Hector Anchondo is een erg goede zanger en dat bewijst hij zeker in deze 'Just Forget It', waar hij misschien wel zijn beste vocale prestatie op dit album levert. Het vloeiende en instrumentale'Current River - In Memory Of Libby' is een country getint nummer dat vol zit met heerlijk vingerwerk op de akoestische gitaar.
 
 
 
 
 
Het wordt bluesy met het liefdeslied 'Candy Shop', waarin Hector zingt dat hij zijn vrouw dolgraag ziet en dat zij, net als hij, een zoetekauw is. Anchondo kruidt het ganse nummer met uitstekend akoestisch slidewerk. Dat Hector een uitstekend singer/songwriter is horen we nogmaals in het vloeiende 'Legend', waarin Anchondo zich afvraagt wat iemand allemaal moet doen om een legende te worden. Het is het soort songs die Bob Dylan of JJ Cale ook zouden schrijven. Het is voor mij één van de hoogtepunten op dit prachtige album. De ritmesectie, met drummer Khayman Winfield en bassist Joe Corley' zorgen voor een heerlijke groove en het gitaarwerk van Anchondo is weer van prima kwaliteit en past als gegoten in het nummer. Hetzelfde kan gezegd worden van de wijze waarop Hector dit nummer zingt. 'Sometimes Being Alone Feels Right' is een mooie ingetogen en soulvolle ballade. Dat Hector Anchondo een veelzijdig muzikant is horen we in het swingende gipsy jazz nummer 'Strike It Down', waarin ook Latino invloeden aanwezig zijn. Dat Anchoncho een familieman is die gelooft in de ware liefde en het gezin, hoor je in de weemoed en pijn in zijn stem wanneer hij de emotionele Americana ballade 'Vested Angels' zingt. Het nummer gaat over gebroken harten, de tranen van kinderen en gezinnen die uit elkaar vallen. Hector weet in zijn knappe akoestische snarensolo evenveel gevoel  te leggen als in zijn prachtige stem.
 
 
 
 
 
In het melodieuze en soulvolle liefdeslied 'Heart And Soul', zingt Hector over de eerste keer dat hij zijn vrouw zag en dat hij meteen wist dat ze de ware was en dat hij haar nooit meer zou laten gaan. Ik zou er graag bijgeweest zijn wanneer Hector deze geweldige song voor eerst aan zijn vrouw liet horen. Ik weet zeker dat er tranen van  blijdschap en emotie gevloeid hebben op dat moment. Mooier kan niemand zijn liefde voor iemand betuigen. In het bluesy 'Momma's A Hard Man' zitten heel wat John Lee Hooker invloeden. Hier vertelt Hector het verhaal van opgevoed worden door een alleenstaande moeder. Hij zingt het nummer weer op een fantastische wijze en zijn fingerpicking op de akoestische gitaar is weer een lust voor het oor. Anchondo sluit het album af met het afscheidslied 'You Know I Love You But You Got To Go'. Het akoestische album 'Let Loose Those Chains' van Hector Anchoncho is een schitterend album, waarin Hector blues, country, Americana en folk in twaalf nummers weet te vermengen tot één prachtig geheel. Zowel zijn stem als zijn fingerpicking zijn van sublieme kwaliteit. Het album is door de nieuwe douane wet in België ongeveer een jaar onderweggeweest van de USA naar België, maar ik ben dolblij dat het aangekomen is, want dankzij 'Let Loose Those Chains' heb ik weer een fantastische zanger/gitarist en songwriter leren kennen. Topalbum. (9/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Let Loose those Chains
02. I’m Going to Missouri
03. Just Forget It
04. Current River (In memory of Libby)
05. Candy Shop
06. Legend
07. Sometimes Being Alone Feels Right
08. Strike It Down
09. Vested Angels
10. Heart and Soul
11. Momma’s a Hard Man
12. You Know I Love You But You Got To Go 
 
 
 
Hector Anchondo: vocals, gitaar
Khayman Winfield: drums
Joe Corley: bas