HARLEM LAKE - VOLITION LIVE + concertdata

Album Review

Album: 
HARLEM LAKE - VOLITION LIVE + concertdata
Artist: 
Harlem Lake
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock, Soulvolle Blues, Blues, Rock
Date: 
24/02/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
HARLEM LAKE - VOLITION LIVE + concertdata
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Janne Timmer, Dave Warmerdam en Sonny Ray Van den Berg, Lars Hoogland en Rick van de Voort waren vijf jonge Nederlandse muzikanten die een vijftal jaren geleden begonnen aan het verhaal van Harlem Lake. Toen nog onder de naam Dave Warmerdam Band, waarmee ze in 2019 het album 'Play' uitbrachten. Dave Warmerdam schreef de meeste muziek en Janne Timmer de meeste teksten voor de acht eigen songs op het album. Het album kende heel wat succes. Ook met hun energieke optredens wist Dave Warmerdam Band het publiek te boeien en hun fanbase groeide zienderogen. Ze wonnen de Dutch Blues Challenge 2019,  waardoor ze naar de de International Blues challenge in Memphis, Tennessee mochten. Ze raakten daar tot in de halve finale. Daarna viel de band een beetje uit elkaar. Janne, Dave en Sonny Ray wilden verder onder een andere naam en dat werd Harlem Lake. Ze kregen meteen af te rekenen met heel wat tegenslag, door de gevolgen (geen concerten) van de wereldwijde Covid 19 pandemie. Harlem Lake won in juni 2022 de European Blues Challenge na het winnen van de Dutch Blues Challenge in 2019. In datzelfde jaar verscheen met 'A Fool's Paradise Vol. 1' hun eerste album onder de naam Harlem Lake. Met drummer Benjamin Torbijn en bassist Kjelt Ostendorf vond het trio een nieuwe ritmesectie. Harlem Lake treedt meestal op in deze vijfkoppige formatie, maar voor speciale optredens hebben ze hun XXL Band, waarin Janne, Dave, Sonny Ray, Benjamin en Kjelt nog vocale en instrumentale ondersteuning krijgen van backing zangeressen en  een blazerssectie. Op 24 februari verscheen hun nieuwe album 'Volition Live', een album waarop dertien nummers staan. Dit live album werd opgenomen met hun XXL  band tijdens het Culemborg Blues en Better Get Hit Festival 2022. Het grootste deel van de nummers (9 vd 13) zijn van Culemborg, dus vond de album release show ook plaats in Culemborg, namelijk op 3 maart in de Gelderlandfabriek. 
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met 'The River', een stevige midtempo mix van Southern en blues rock. Met strak slagwerk en een pulserende baslijn zorgen drummer Benjamin Torbijn en bassist Kjelt Ostendorf voor de stevige rockgroove. Dave Warmerdam is met zijn orgel het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig. Hij laat zijn warme orgelklanken op de juiste momenten lekker aanzwellen. Sonny Ray Van den Berg weet meteen te bekoren met vet en snedig slidewerk op zijn sixstring en zijn solo is van sublieme kwaliteit. Zangeres Janne Timmer legt heel haar hart en ziel in haar vocale prestatie en ze zingt het nummer met veel overtuiging. De backing zangeressen Ashley De Jong en Megan Zinschitz maken met hun sterke stemmen het vocale gedeelte helemaal af. Ook de blazers bewijzen met glans hun meerwaarde in 'The River'. Top opener van een band die vanaf de eerste noot bewijst dat ze er staat en er klaar voor is. De eerste cover op het album is de Ann Peebles cover 'Beware' uit 1975, die werd geschreven door Earl Randle en Darryl Carter. Het is een soulvol, funky nummer waarbij je moeilijk kan blijven stilstaan. Ook hier is het weer genieten van de prachtige baslijn van Kjelt Ostendorf. Instrumentaal zijn alle spotlights gericht op de blikvangers Dave Warmerdam en Sonny Ray Van den Berg en zij lossen de hoge verwachtingen weer glansrijk in met knap solowerk op het orgel en de gitaar. De blazerssectie, met saxofonist Jazzton Hulsebosch, trombonespeler Maarten Combrink en trompettist Bart Van Der List, blazen de nodige soul in het nummer en Janne Timmer leeft zich voluit uit tijdens 'Beware'. Ze heeft een geweldig mooie en krachtige stem en je hoort haar genieten terwijl ze dit nummer zingt.
 
 
 
 
 
 
 
Een andere cover is 'Whiskey Drinking Woman' van Lou Donaldson. Origineel is het een heel jazzy ballade met veel saxofoonwerk. Harlem Lake begint het nummer ook jazzy, met een fantastische Janne achter de microfoon, en eindigt het nummer heel bluesy.  Met Sonny Ray Van den Berg heeft Harlem Lake één van de beste jonge gitaristen in zijn rangen. Met zijn lange, intense en gevoelvolle snarensolo op zijn sixstring zal hij veel muziekliefhebbers weten te bekoren en te raken. 'Whiskey Drinking Woman' is het eerste van de vier nummers op het album dat opgenomen werd op 10 september 2022 op het Better Get It Festival in Tilburg. Na twee covers krijgen we met het meer dan zeven minuten durende 'Deaf & Blind' weer een eigen nummer. Deze verschroeiende Southern rocksong heeft een strakke en beukende groove. Deze keer is het Dave Warmerdam die op het Hammond met een lange en imposante solo  imponeert. Wie nog moest twijfelen aan de vocale kwaliteiten van Janne Timmer moet maar eens naar de emotionele ballade 'Guide Me Home' luisteren. Haar stem komt hier volledig tot haar recht. Ze kan in dit wondermooie nummer alle tinten van haar prachtige stem tonen. Hoe krachtig en stevig Janne in de vorige songs klonk zo ingetogen en breekbaar is haar stem in 'Guide Me Home'. Wie hier niet door haar stem geraakt wordt is een ijskonijn. Dave Warmerdam draagt de melodie van 'Guide Me Home' met zijn warme orgelklanken en Sonny Ray tovert andermaal een fantastische solo uit zijn gitaar. 
 
 
 
 
 
 
 
'I Wish I Could Running' is een blues shuffle, waarin we bij momenten een grommende Janne horen. Ook hier weer fantastisch gitaarwerk van Sonny Ray en knap werk van Jazzton Hulsebosch op de saxofoon en Maarten Combrink op de trombone. De baslijn van Kjelt Ostendorf is het kloppende hart van het rustigere 'Please Watch My Bag', een nummer waarin de fantasie van de muzikanten vrije loop heeft. Daardoor varieert het nummer van zacht naar hard en van de ene stijl naar de andere. Soms is het jazz, soms blues, dan weer rock met vlammend gitaar en toetsenwerk. 'Please Watch My Bag' toont vooral de instrumentale sterkte van deze jonge Nederlandse band en de sterkte van het songwriters trio Timmer, Warmerdam & Van den Berg. Deze jonge Nederlanders zetten zelfs een song van Eric Clapton volledig naar hun hand. Luister maar eens naar hun versie van 'Got To Get Better In A Little While' dat Clapton in 1973 schreef voor zijn band Derek And The Dominoes. Harlem Lake maakt er een opwindende en energieke versie van, waarin alle bandleden het beste van zichzelf geven. Dave Warmerdam trekt op de toetsen 'Got To Get Better In A Little While' op gang. Wanneer de andere instrumenten er bij komen is het nummer helemaal vertrokken. De ritmesectie zorgt voor een zinderende groove en wanneer Sonny Ray uitpakt met weergaloos snarenwerk op de gitaar is er niemand die slowhand Eric Clapton mist. Thomas Heikoop zorgt met een vurige trompetsolo voor een verrassend maar erg opwindend moment. Janne etaleert andermaal dat ze over een fantastische stem beschikt, die alle stijlen en genres aan kan. Top versie. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Een andere schitterende cover is That's How Strong My Love Is'. Het werd geschreven door Roosevelt Jamison en voor het eerst opgenomen door de deepsoulzanger O. V. Wright, die het in 1964 uitbracht als single. Later werd het gecoverd door heel wat grootheden, zoals Otis Redding, The Rolling Stones, The Hollies, Bryan Ferry, Paul Rodgers, Percy Sledge en nog vele anderen. Het origineel van O.V. Wright was een rhythm and blues ballade waarin het orgel een grote inbreng had. Ook in de versie van Harlem Lake is er een hoofdrol weggelegd voor Dave Warmerdam en zijn Hammondorgel. Harlem Lake maakt er een beklijvende, bijna negen minuten durende versie van, die met veel passie en emotie wordt gezongen door Janne. De meest bekende cover is ongetwijfeld 'The Letter' dat werd geschreven door Wayne Carson. The Box Tops hadden er in 1967 een wereldhit mee. Drie jaar later scoorde Joe Cocker met zijn versie van 'The Letter' één van zijn grootste hits. De versie van Harlem Lake ligt het dichtst bij de Joe Cocker versie. De blazers zijn sterk aanwezig in deze soulvolle versie en met een energieke saxofoon en trombone solo zetten Jazzton Hulsebosch en Maarten Combrinck zelf de kers op hun sterke instrumentale prestatie. 
 
 
 
 
 
 
 
De meer dan acht minuten durende, trieste liefdesballade 'I Won't Complain' komt uit hun debuutalbum 'Play' uit 2019, maar heeft een hele gedaante wisseling ondergaan. Doordat er nu een blazerssectie bij is kreeg het nummer andere arrangementen. Het instrumentale gedeelte is weer een lust voor het oor. Het begint met een bassolo van Kjelt Ostendorf, wat later komt Dave Warmerdam op Hammond de sound geleidelijk aan versterken en een tijdje later valt Sonny Ray in met een explosieve solo op de gitaar. Er klinkt veel verdriet en pijn in de stem van Janne, maar soms ook onbegrip en woede. Voor de Tower Of Power cover 'Don't Change Horses' gaat Harlem Lake terug naar 1974. Net als in het origineel is het Hammond heel belangrijk in dit nummer. Dave Warmerdam is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig. Vooral in het begin en tijdens zijn erg knappe solo weet deze jonge toetsenist zich in de spotlights te spelen. Ook de ritme en de blazerssectie etaleren andermaal hun grote klasse. Zangeres Janne Timmer zingt het nummer met veel passie en overtuiging. Ze legt heel haar hart en ziel in haar geweldige vocale prestatie. Backing zangeressen Ashley De Jong en Megan Zinschitz maken het vocale gedeelte helemaal af. 'Don't Change Horses' heeft een fantastisch refrein en de ritmeversnelling in het laatste gedeelte geeft deze uitstekende versie nog een extra touch. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Harlem Lake sluit hun nieuwe live album 'Volition' af met het heel dansbare uptempo nummer 'Jack In The Box'. Dat Hanne en Dave niet alleen een steengoede zangeres en toetsenist zijn, maar ook sterke songwriters bewijzen ze met deze sterke en opwindende afsluiter. Saxofonist Jazzton Hulsebosch, trombonespeler Maarten Combrink en trompettist Bart Van Der List blazen de nodige soul in deze heel dansbare rock 'n roll song. Deze keer schittert Dave met wervelend toetsenwerk op de piano. Beter dan met zo'n kraker als 'Jack In The Box' kan men een concert niet afsluiten. Zelf weten we al een paar jaar dat Harlem Lake een topband is, met ongekende mogelijkheden. Alles aan deze band is top en professioneel. Het zijn uitstekende muzikanten, Hanne is een fantastische zangeres en ze hebben een sterk repertoire. Op 'Volition' etaleert Harlem Lake hun grote klasse als live band, door hun blues/bluesrock muziek op een heel hoog niveau te brengen. Harlem Lake is momenteel aan een tweede studioalbum aan het werken, dat naar alle waarschijnlijkheid deze zomer klaar zal zijn om te worden uitgebracht. Wie Harlem Lake aan het werk wil zien en horen kan dat op 16 april in de The Schack in Oude Meer (NL), op 29 april op het Cool Blues Festival in Heerhugowaard (NL),  op 20 mei in Pop en Cultuurcentrum Capsloc in Cappelle Aan De Ijssel (Nl), op 26 mei op Blues Peer (B), Op 29 mei op Blues Maastricht (Nl), op 7 juli op Bospop in Weert (Nl), op 8 juli op Big Rivers Festival in Dordrecht (NL), op 9 augustus op de Fonne Feesten in Lokeren (B). (9/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01.    The River
02.    Beware
03.    Whiskey Drinking Woman
04.    Deaf & Blind
05.    Guide Me Home
06.    I Wish I Could Go Running
07.    Please Watch My Bag
08.    Got To Get Better In A Little While
09.    That’s How Strong My Love Is
10.    The Letter
11.    I Won’t Complain
12.    Don’t Change Horses
13.    Jack In The Box
 
 
 
 
Janne Timmer : Zang, orgel (11)
Dave Warmerdam : Orgel, keyboards, backing vocals, gitaar (11)
Sonny Ray Van den Berg : Gitaar
Benjamin Torbijn : Drums
Kjelt Ostendorf : Bas, backing vocals
 
Ashley De Jong : backing vocals (1,2,3-6,8-13)
Megan Zinschitz: backing vocals (1,2,3-6,8-13)
Jazzton Hulsebosch : Saxofoon
Maarten Combrink : Trombone
Bart Van Der List : Trompet (1,2,4-7,10,11,13)
Thomas Heikoop : Trompet (3,8,9,12)