GUY VERLINDE AND THE HOUSEROCKERS – HOW HOW HOW

Album Review

Album: 
GUY VERLINDE AND THE HOUSEROCKERS – HOW HOW HOW
Artist: 
Guy Verlinde And The Houserockers
Record Label: 
Blue Sting
Style: 
Boogie Blues, Blues
Date: 
22/02/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
GUY VERLINDE AND THE HOUSEROCKERS – HOW HOW HOW
 
 
 
 
 
 
 
 
Guy Verlinde werd geboren op 22 maart 1976 in Aartrijke, een dorpje in de buurt van Brugge. Als kind was hij al erg in muziek en gitaren geïnteresseerd. Op zijn zestiende kocht hij zijn eerste echte gitaar en mondharmonica. Na zijn verhuis naar Brugge leerde hij de blues muziek kennen via de platen collectie van de vader van een vriend. Op zeventienjarige leeftijd richtte Guy, de band Smokin’ Chillums op. Guy verhuisde naar Gent en leerde daar Marino Noppe kennen en samen richtten ze de band Mo ‘Rice op waarin Verlinde zich ontwikkelde als energieke harpspeler, beïnvloed door Sonny Boy Williamson, Junior Wells en Lester Butler. Later begon Guy terug gitaar te spelen en hij was onder de indruk van Hound Dog Taylor en van de slide gitaar. Als jonge blues muzikant mocht hij in het voorprogramma spelen van talrijke grote blues muzikanten, zoals BB King, John Fogerty, Kenny Wayne Sheppard, Jim Suhler, Jimmy Vaughan. In 2010 nam hij met Guy Forsyth het album ‘Banana Peel Sessions’ op en in 2011 toerde Guy door Europa met zijn slide gitaar hero John Studebaker. In 2011 nam Guy Verlinde ook zijn 'Guy Verlinde Plays Hound Dog Taylor' album op. Hij eerde de Chicago slide gitaar legende door zijn muziek te spelen in dezelfde setting en stijl als de meester zelf deed. Vandaag klinkt de band met King Berik op drums en de Nederlandse top gitarist Richard van Bergen (Rootbag, Shiner Twins, …) hechter dan ooit en kreeg door de jaren heen een eigen gezicht en sound. Op 22 februari verscheen hun album 'How How How' met allemaal eigen songs binnen dezelfde traditie, sound en energy van Hound dog Taylor. Guy Verlinde & The Houserockers staan garant voor een vette wilde blues party met een mix van old school Chicago stijl en een eigentijdse sound die je kunt horen bij artiesten als The Black Keys en de Jon Spencer Blues Explosion. Guy schreef alle nummers zelf behalve 'Jungle Fever', dat hij samen met Richard van Bergen schreef en 'Snap' dat door Richard van Bergen werd geschreven. Het album werd einde augustus 2016 live opgenomen in de Closed Session Recording Studio door Kristof Maes.
 
 
 
 
De titeltrack 'How How How' is meteen de opener van het album. Dit instrumentale nummer is pure rock'n roll, waarin natuurlijk de vette slide partijen, zoals bij het grote voorbeeld Hound Dog Taylor, niet ontbreken. 'How How How' is een song om dadelijk in the mood te komen en om de beentjes uit te slaan op de dansvloer. Met de swingende shuffle 'Long Distance Lovin'' wordt toch even een andere weg opgegaan, maar de muziek van het trio blijft heel dansbaar en de gitaarpartijen verschroeiend. Met Guy Verlinde en de Nederlander Richard van Bergen bezit dit trio twee sterke gitaristen en dat is ook in 'Let's Get It On' te horen. Het nummer slingert ons een halve eeuw terug in de tijd, maar daar treurt niemand om want dit soort muziek is tijdloos en zal altijd zijn aanhangers hebben. Na deze uptempo songs wordt met het tragere 'Show Me Some Mercy' een welgekomen rustpunt ingelast. Ook deze slowblues staat bol met schitterend gitaar en slide werk, zodat de liefhebbers zeker aan hun trekken blijven komen. De beentjes hebben wat rust gekregen tijdens 'Show Me Some Mercy', dus kan er weer met nieuwe energie begonnen worden aan de uptempo boogie 'Snap'. Dit instrumentale nummer werd geschreven door de Nederlandse gitaarvirtuoos Richard van Bergen en hij komt zelf schitterend aan bod met zinderend snarenwerk. Het trio heeft geen bassist, maar het heeft met King Berik wel een erg sterke drummer in huis.
 
 
 
 
In het gruizige swampy bluesnummer 'I've Been Waitin'' is het weer volle bak genieten van de heerlijke groove van King Berik en ook de twee gitaristen halen weer het onderste uit de kan op hun sixstring. Het nummer wordt met hart en ziel gezongen door Guy, al had hij voor mij hier ook nog even met de bluesharp mogen soleren. Na het swampy zijsprongetje gaat het trio terug naar de rock'' roll en de boogie met 'You Gotta Shake'. De bottleneck gaat weer gezwind over de snaren op de gitaarhals en het is ook tijdens deze song moeilijk om te blijven stil zitten. Het instrumentale 'Jungle Fever' werd geschreven door Guy en Richard en is de vreemde eend in de bijt op dit album. De kwaliteiten van de drie muzikanten komen hier wel volledig tot hun recht, maar als nummer vind ik 'Jungle Fever' één van de mindere nummers op het album. Maar de jongens maken het dadelijk goed met de stuwende boogie shuffle 'That Baby Don't Love Ya', waarin weer gul wordt gezwaaid met waanzinnige slide riffs. King Berik levert sterk slagwerk af tijdens 'Down The Line', dat een ritme heeft dat aan een rumba doet denken. Voor de laatste keer op het album 'How How How' worden alle registers opengetrokken voor de afsluitende wervelende boogie 'Say What?'. Een nummer dat als een TGV voorbijraast en niet stopt voor hij aan de eindbestemming komt. Wie na deze 'Say What?' nog moest twijfelen wat Guy Verlinde, Richard van Bergen en King Berik willen heeft zeker niet goed geluisterd naar deze song. Ik zal het voor alle duidelijk nogmaals herhalen, Guy Verlinde And The houserockers willen boogie. Het nieuwe album 'How How How' is een knap album met veel boogie en rock'n roll. De liefhebbers van dit soort muziek gaan goed aan hun trekken komen met deze 'How How How', maar ook de gitaar komt sterk aan bod op dit album en dat is niet verwonderlijk met twee gitaristen als Guy en Richard. (8/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
1. How How How – 2:21
2. Long Distance Lovin’ – 2:54
3. Let’s Get It On – 2:22
4. Show Me Some Mercy – 3:42
5. Snap! – 1:48
6. I’ve Been Waitin – 4:19
7. You Gotta Shake – 3:01
8. Jungle Fever – 2:49
9. That Baby Don’t Love Ya – 4:00
10. Down The Line – 3:28
11. Say What? – 3:17
 
 
 
 
Line Up
Guy Verlinde: slide guitar & vocals
Richard van Bergen: guitars & backing vocals
King Berik: drums & backing vocals
Special Guest:
Raf Verlinde: backing vocals on 1
 
 
 
GUY VERLINDE & THE HOUSEROCKERS ON TOUR
25/02 De Zwerver, Leffinge (B)
26/02 Live At The BBC, Berkel-Enschot (NL)
05/03 Kelderblues, Nederweert (NL)
01/04 Wake-up Blues, Flobecq (B)
12/05 Blues festival, Kwadendamme (NL)
13/05 DLB on Stage, Mettet (B)
21/05 Bluesfestival, Overijssel (NL)
27/05 Bluesfestival, Zyfflich (D)
17/06 Bluesnight, Herentals (B)
19/07 Missy Sippy, Gent (B)
 
21/07 Sement Blues, Kjøpsvik (NO)
22/07 Sement Blues, Kjøpsvik (NO)
26/08 Bluesfestival, Culemborg (NL)
02/09 Yellow Time Festival, Geel (B)
03/09 The Shack, Oude Meer (NL)
07/10 Stadsschouwburg, Brugge (B)
08/10 Goor Blues, Gooreind (B)
21/10 Zilst Blues, Veldhoven (NL)
12/11 ‘t Zwart Huis, Brugge (B)
26/11 t Hart van Drunen, Drunen (NL)