GUY BELANGER - VOYAGES & OTHER STORIES

Album Review

Album: 
GUY BELANGER - VOYAGES & OTHER STORIES
Artist: 
Guy Bélanger
Record Label: 
Bros
Style: 
Mondharmonica blues, jazzy blues, roots
Date: 
09/06/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
GUY BELANGER - VOYAGES & OTHER STORIES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Al vanaf 1974 zoekt Guy Bélanger zijn muzikale weg in de traditionele Zuidelijke blues muziek. Gewapend met zijn harmonica riem trok hij naar Quebec, waar hij bluesman Bob Walsh leerde kennen. Ze raakten bevriend en Bob leerde Guy de bloeiende muziek scene in Quebec City kennen. In de volgende jaren zou Guy invloeden krijgen van blues grootheden, zoals Muddy Waters, Koko Taylor, Big Mama Thornton en James Cotton. Dankzij al deze invloeden vergrootte Guy zijn muzikale horizon. In 1987 trok Guy samen met Bob Walsh op tournee doorheen Zwitserland, Frankrijk en Canada. In 1995 werd Bélanger gevraagd door Les Colocs, een populaire band uit Quebec, om samen het album 'Atrocetomique' op te nemen. Guy Bélanger werkte mee aan 'Nuba', 'Wintuk' en Viva Elvis', drie projecten voor Cirque Du Soleil. In 2003 won Guy samen met gitarist Claude Fradette de Lys Award voor Blues Album Of The Year voor de soundtrack van de film 'Gas Bar Blues'. Voor zijn muzikale bijdrage in de film 'Route 132' kreeg Guy in 2009 zijn tweede Award. Guy's debuut album verscheen in 2008, gevolgd door 'Crossroads' in 2010, 'Dusty Trails' in 2012 en 'Blues Turn' in 2014. Guy Bélanger heeft tot nu toe al veertien Lys Blues Awards ontvangen. In 2014 won hij de prestigieuze Harmonica Player Of The Year op de Maple Blues Awards. Op diezelfde Maple Blues Awards won Guy in 2016 de Andre Gagnon Award in de categorie instrumentale muziek. In 2017 verscheen'Traces & Scars' en in 2019 'Eldorado', het zesde en meteen het recentste album van Guy Bélanger. Nu vier jaar later is er 'Voyages & Other Stories'. Guy Bélanger hielp schrijven aan de helft van de nummers. 
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het instrumentale 'Bayou's Ride', een nummer met een knipoog naa rLafayette, Louisiana. Met strak en dwingend slagwerk bepaalt drummer Michel Dufour het ritme van 'Bayou's Ride'. Marc-André Drouin zorgt voor een heerlijke baslijn en Rob MacDonald schittert om de dobro. Toch is het Gyu Bélanger die alle aandacht naar zich toetrekt met zijn subliem zuig en blaaswerk op de mondharmonica. Prachtige opener. Nina Simone haar 'Do I Move You' is de eerste cover op dit album. Voor deze erg knappe bluesballade vroeg Bélanger zangeres Sylvie Desgroseillers ter hulp en dat blijkt een heel goede keuze want ze weet dit nummer met de nodige kracht, passie en gevoel te zingen. Ook hier etaleert Guy Bélanger zijn grote klasse als mondharmonicaspeler. Met het instrumentale 'Kilimandjaro' krijgen we een nummer dat perfect geschikt is voor filmmuziek. Het is een sfeervolle, ietwat dromerige ballade, waarin de bluesharp van Bélanger en de integere pianoklanken van Bruce Cameron mooi samen vloeien tot één geheel. Claude Fradette en zijn kalimba geven 'Kilimandjaro' nog meer cachet. Met een knappe intro op zijn toms trekt drummer Michel Dufour het swingende 'Duck Soup' op gang. Bassist Marc-André Drouin schittert met een prachtige lopende baslijn. De instrumentale virtuozen Guy Bélanger en Rob MacDonald zorgen voor een spetterend samenspel op de mondharmonica en gitaar in dit swingende gipsy jazz nummer. 
 
 
 
 
 
Guy's vriend, zanger en bassist Alec McElcheran schreef voor dit album de funky rocker 'How Do You Do It'. Hij neemt meteen ook de zang en de basgitaar voor zijn rekening. Claude Fradette, een andere muzikale vriend van Bélanger schreef het instrumentale 'Nieve'. Het is een wondermooie song met een prachtige voortdeinende groove. Multinstrumentalist Fradette schittert op de Weisenhorn gitaar en de kalimba, terwijl Bélanger hetzelfde doet op zijn mondharmonica. Top nummer. De melancholische ballade 'No One Else' werd geschreven door Nova Scotta singer/songwriter Ian James. Het is het eerste van twee nummers waarin we mogen genieten van de mooie stem van Guy Bélanger. Het fijne en gevoelvolle snarenwerk van gitarist Rob MacDonald geeft een extra touch aan het nummer. Met zijn mondharmonica versterkt Bélanger de melancholische sfeer nog.   Als ode aan Bonnie Raitt speelt Guy Bélanger een instrumentale versie van haar 'I Can't Make You Love Me'. Guy Bélanger vult de ruimtes op met gevoelvol en subliem mondharmonicawerk en ook pianist Bruce Cameron levert weer fijn toetsenwerk af. 
 
 
 
 
 
 
Een andere parel is de cover van Slim Harpo zijn 'King Bee'. Het is het meest bluesy nummer op het album. Het is het tweede nummer waarin Bélanger zingt en mondharmonica speelt. Het nummer heeft een swampy touch en Bélanger schittert andermaal op zijn mondharmonica. In de laatste minuut krijgt 'King Bee' nog een uitstekende ritmeversnelling, waardoor het nummer verandert naar een boogie bluesrocker. Guy Bélanger is andermaal grandioos op de mondharmonica in het zelf geschreven melancholische, instrumentale 'The Sun Will Rise'. Guy Bélanger en Claude Fradette schreven samen de soundtrack voor de gelijknamige film 'Au Bout Du Chemin', een film van Guy's broer Louis Bélanger. Volgens Guy Bélanger is 'Au Bout Du Chemin' een huwelijk tussen Enrico Moricone en Pink Floyd. De legendarische zangeres Nanette Workman begeleidt het nummer met sferischeen emotionele hese zang.  'Voyages & Other Storie' van Guy Bélanger is een uitstekend en gevarieerd album geworden. De liefhebbers van de mondharmonica gaan in hun nopjes zijn met dit album. De elf sterke en gevarieerde songs zorgen ervoor dat Voyages & Other Stories' van het begin tot het einde boeiend en aantrekkelijk blijft. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
01. Bayou’s Ride
02. Do I Move You (feat. Sylvie DesGroseilliers)
03. Kilimandjaro
04. Duck Soup
05. How Do You Do It (feat. Alec McElcheran)
06. Nieve
07. No One Else
08. I Can’t Make You Love Me
09. King Bee
10. The Sun Will Rise
11. Au Bout Du Chemin (feat. Nanette Workman)
 
 
 
Guy Bélanger: Zang (7,9), mondharmonica
Rob MacDonald: gitaar, slide en dobro
Marc-André Drouin: bas
Alec McElcheran: bas (5 en 9) en zang(5)
Michel Dufour: Drums en percussie
Claude Fradette: gitaar, slide en dobro, Weisenborn en kalimba (3,6 en 11)
Bruce Cameron: piano, Rhodes en orgel (7 en 8)
Nanette Workman: Zang (11)
Sylvie Desgroseillers (Zang (2))