THE GROOVE KREWE FEATURING JONATHON BOOGIE LONG - BLUES FROM THE BAYOU

Album Review

Album: 
THE GROOVE KREWE FEATURING JONATHON BOOGIE LONG - BLUES FROM THE BAYOU
Artist: 
The Groove Krewe feat. Jonathon Boogie Long
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, Soulvolle blues
Date: 
13/10/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE GROOVE KREWE FEATURING JONATHON BOOGIE LONG - BLUES FROM THE BAYOU
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The Groove Krewe, een in Zuid-Louisiana gevestigde opnamegroep, bracht onlangs hun EP 'Blues From The Bayou' uit,  met 2011 Guitar Center 'King Of The Blues' winnaar Jonathon 'Boogie' Long op za,g en gitaar. Long won de wedstrijd toen hij  tweeëntwintig was en versloeg ongeveer vijfduizend andere gitaristen. The Groove Krewe is niet de typische uitvoerende groep met dezelfde eeuwige frontman, maar een triumviraat van veteranen uit de muziekindustrie, namelijk Rex Pearce, Nelson Blanchard en Dale Murray. Onder leiding van Rex Pearce, Nelson Blanchard en Dale Murray bracht The Groove Krewe in mei 2022 met frontman Nick Daniels III 'Run To Daylight', hun eerste officiële album uit. Het titelnummer bereikte nummer één in de Roots Music Report Top 50 Soul Blues Chart en werd door het hele land gespeeld, maar ook internationaal. Op de EP 'Blues From The Bayou' staan vijf originele door Rex Pearce geschreven nummers. Vier daarvan schreef hij samen met zijn maatje Nelson Blanchard. Dale Murray hielp schrijven aan 'Lightnin' Done Struck Again' en Terry Duncan aan 'Dangerous Curves'.
 
 
 
 
 
 
De EP opent met de swingende liefdesverklaring 'Ain't No If About It', dat door Rex Pearce en Nelson Blanchard werd geschreven. Voor je de EP begint te draaien doe je beter eerst je beste dansschoenen aan, want het is onmogelijk om te blijven stilzitten op dit aanstekelige en swingende nummer. Jonathon Long heeft een prachtige stem die perfect geschikt is om dit soort songs te zingen. Hij zingt het nummer met veel passie en overgave en zijn priemend gitaarwerk is een lust voor het oor. Drummer Eddie Bayers en bassist Nelson Blanchard zorgen voor de heerlijk swingende groove en de krachtige blazerrssectie, met Jason Parfait en Ian Smith, blazen de nodige soul in het nummer. Je kan je EP niet beter beginnen dan met deze topsong. Na het heel dansbare 'Ain't No If About It' wordt er gas teruggenomen voor de melodieuze en soulvolle bluesballade 'Lightnin' Done Struck Again'. De songwriters Rex Pearce, Nelson Blanchard en Dale Murray schreven 'Lightnin' Done Struck Again' met 'The Thrill Is Gone' van BB King in hun achterhoofd. Met zijn krachtige, soulvolle stem weet Jonathon Long deze ballade weer met veel overtuiging en passie te brengen. Long schittert niet alleen met zijn stem, ook op de gitaar weet hij weer te imponeren. Nelson Blanchard is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig op de keyboards. Jason Parfait en Ian Smith kleuren het nummer met hun krachtige koperblazers.
 
 
 
 
 
 
 
Toetsenist Nelson Blanchard schittert met wervelend orgelwerk in de ballade 'Dangerous Curves', een Muscle Shoals Rhythm & blues nummer. Het is een vrolijk nummer met dubbelzinnige tekst. De priemende en stekende gitaarsolo van Long is andermaal een genot voor het oor en zijn raspende, soulvolle stem krijgt hier ondersteuning van een soulvolle vrouwelijke zangeres. Het heel dansbare 'Empty Pocket Blues' is een radiovriendelijk nummer dat bij een heel breed publiek in de smaak zal vallen. Andermaal perst Jonaton Long een snedige solo uit zijn sixstring. Top nummer. De EP wordt afgesloten met het stomende en soulvolle 'Eclipsed By Love'. Het is een ouder nummer dat Rex Pearce schreef in 2010 voor zijn band LeRoux. In 2015 werd 'Eclipsed By Loce' ook opgenomen door Floyd Brown en nu staat het op de nieuwste EP van The Groove Krew.  Deze nieuwe versie vind ik persoonlijk de beste. Alles klopt in deze versie. Drummer David Peters en bassist Leon Medica zorgen voor de pompende groove. De blazerssectie, met Pete Verbois, Bobby Campo & Chris Belleau blazen de nodige soul in het nummer en Nelson Blanchard is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig met wervelend orgelwerk. Het nummer is op het lijf geschreven van de krachtige stem van Jonathon Long en hij zingt 'Eclipsed By Love' vol overgave en zijn priemend gitaarwerk is andermaal een genot voor het oor. 
 
 
 
 
 
 
 
'Blues From The Bayou' van The Groove Krewe Featuring Jonathon Boogie Long is een meer dan uitstekende EP en een schitterende opvolger voor het in 2022 verschenen 'Run To Daylight'. 'Blues From The Bayou' is een EP die een opvolger vraagt in een full album. De samenwerking tussen de muzikale veteranen van The Groove Krewe en Jonathon Long is een meer dan geslaagde samenwerking. In Louisiana had de band al een stevige fan base en met de EO 'Blues From The Bayou' gaat die fanbase alleen maar groeien, hopelijk ook in Europa. Aanrader. (8,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Ain’t No If About It
02. Lightnin’ Done Struck Again
03. Dangerous Curves
04. Empty Pocket Blues
05. Eclipsed By Love
 
 
Jonathon Boogie Long: Zang en gitaar
Drums: Eddie Bayers (1,2,3,4) en  David Peters (5)
Dale Murray: Percussie
Bas: David Hyde (2,3,4), Leon Medica (5) & Nelson Blanchard (1)
Gitaren: Rex Pearce (1,2,3,4), Nelson Blanchard (1,4) & Tony Haselden (5)
Nelson Blanchard: Keyboards
Blazers: Jason Parfait (1,2,3), Ian Smith (1,2,3), Pete Verbois (5), Bobby Campo (5) & Chris Belleau(5)