THE GROOVE KREWE FEAT. NICK DANIELS III - RUN TO DAYLIGHT

Album Review

Album: 
THE GROOVE KREWE FEAT. NICK DANIELS III - RUN TO DAYLIGHT
Artist: 
The Groove Krewe Feat. Nick Daniels III
Record Label: 
SBS Sound Business Services
Style: 
New Orleans rhythm & blues
Date: 
27/05/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE GROOVE KREWE FEAT. NICK DANIELS III - RUN TO DAYLIGHT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The Groove Krewe is een gelegenheidsband opgezet door Rex Pearce en Dale Murray, een producer duo uit Louisiana. Voor dit album hebben Rex en Dale een groep vermaarde studiomuzikanten uit de streek bij elkaar gebracht om samen met zanger/bassist Nick Daniels III , de tien nummers te spelen die ze samen schreven voor het album 'Run To Daylight'. Nick Daniels III is geboren in New Orleans en hij bezit een goede soulvolle stem en speelt funky bas. Hij speelde al bij The Neville Brothers, Zachary Richard, The Wild Magnolia Indians, Allen Toussaint en Etta James. In 2006 voegde hij zich bij Dumpstaphunk, een band die opgericht werd door Ivan Neville. Met hen opende hij al voor The Dave Matthews Band en The Rolling Stones.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de titeltrack 'Run To Daylight', dat al eerder als single verscheen. Het is een aanstekelijk funky en soulvol nummer, dat uitnodigt om te dansen. Drummer Eddie Beyers, met strak slagwerk,  en bassist Nick Daniels III, met zijn funky baslijn, zorgen voor de opwindende groove. Nick heeft een goede en krachtige stem en zingt het nummer met veel enthousiasme en overtuiging. De blazers, met saxofonist Jason Parfait en trompettist Ian Smith, zijn het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig. Ze blazen de nodige soul in 'Run To Daylight'. Jonathan Long voorziet het nummer van pittige gitaar riffjes en zijn bitsige en snijdende snarensolo is van prima kwaliteit. Sterke opener. Het blijft erg dansbaar in het vloeiende en lekker groovende 'That's New Orleans'. Het is een eerbetoon aan de bruisende stad New Orleans, die eveneens de thuisbasis is voor Nick Daniels III, het producer duo Rex Pearce en Dale Murray en voor muzikanten van The Groove Krewe. Een schitterende Nelson Blanchard is met zijn wervelend orgelwerk heel bepalend voor de sound van 'That's New Orleans'. Ook de blazers zijn weer heel overtuigend aanwezig. Gitarist Rex Pearce zorgt voor de funky gitaarriffs en de korte gitaarsolo is van multi instrumentalist Nelson Blanchard. De stem van Nick Daniels III is gemaakt om dit soort songs te zingen. Het funky baswerk komt deze keer van David Hyde. 
 
 
 
 
 
 
Het feestje gaat verder met 'Have A Party', een nummer dat de laatste twijfelaars gegarandeerd uit hun luie zetel haalt. Het nummer neemt ons mee naar de soulvolle discosound die in de jaren zeventig hoogtij vierde. Met zijn knappe baslijn en enthousiaste stem is Nick Daniels III zeker de stomende kracht achter dit feestelijk nummer. Met een titel als 'In The Groove Zone', weet je al op voorhand dat er weer aanstekelige funky en dansbare beats zullen volgen. Daniels levert weer een fantastisch baslijn af en Nelson Blanchard schittert op de piano en het orgel. Na vier uptempo dansnummers is het tijd voor een rustpunt en dat komt er ook met het soulvolle en emotionele  'Reach Out'. Een piano en saxofoon gedreven ballade, waarin saxofonist Jason Parfait zijn sterke instrumentale prestatie nog meer in de verf zet met een vette sax solo. Na deze welgekomen slow lijken de batterijen van The Groove Krewe  terug opgeladen, want we krijgen met 'I'm Gonna Prove My Love' weer een lekker funky en groovend uptempo nummer. Bassist Nick Daniels III en keyboardspeler Nelson Blanchard zijn de grote smaakmakers in 'I'm Gonna Prove My Love'. Het radiovriendelijke 'Where Love Lies' is een heel aantrekkelijk rhythm & blues nummer met een sterk refrein, dat uitnodigt om mee te zingen. 
 
 
 
 
 
 
Nick Daniels III en The Groove Krewe nemen ons met 'Sweet Situation' mee naar de jaren zeventig, de periode toen soulvolle disco heel populair was. Toetsenist Nelson Blanchard en saxofonist Jason Parfait spelen zich hier weer in de spotlights. Het feestje blijft maar doorgaan met het vrolijke 'Where Ya At In Life?', een aanstekelijk nummer met een geweldige reggae groove. Als je met dat nummer niet mee danst, moet je dringend een afspraak maken met je huisdokter. Het album wordt afgesloten met 'Raising Cane On The Bayou', een swampy nummer waarin heelwat invloeden te vinden zijn van Tony Joe White en John Fogerty. De blazers zijn rijkelijk aanwezig, David Hyde levert weer een knappe baslijn af en toetsenist Nelson Blanchard schittert het gehele nummer achter de klavieren van zijn orgel. 'Run To Daylight' van The Groove Krewe Feat. Nick Daniels III is een feestelijk en heel dansbaar party album. Zorg op je feestje maar voor een grote dansvloer, want dat gaat zeker nodig zijn als je dit album opzet. Je gasten zullen zich zeker niet vervelen met deze lekkere funky grooves en soulvolle disco en rhythm & blues songs. Ideaal party album. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Run to the daylight
02. That's New Orleans
03. Have a party
04. In the groove zone
05. Reach out
06. I'm gonna prove my love
07. Where love lies
08. Sweet situation
09. Where ya at in life?
10. Raising Cane On The Bayou
 
Zang: Nick Daniels III
Background Vocals: Nick Daniels III en  Nelson Blanchard
Drums: Eddie Bayers (1,3,4,5,6,7,8 en 9)
Drums: Randy Carpenter (2 en 10)
Congas: Mark Duthu (2)
Percussie: Nelson Blanchard
Lead Gitaar: Jonathon “Boogie” Long (1 en 5)
Rhythm Gitaar: Rex Pearce (1,2,3,4,8,9 en 10
Gitaar: Nelson Blanchard (2,4,6,7,8 en 10))
Keyboards: Nelson Blanchard
Bas: Nick Daniels III (1,3,4 en6)
Bas: David Hyde (2,5,7,8en 10)
Bas: Nelson Blanchard (9)
Saxofoon: Jason Parfait (1,3,4,5en 9) solo's (8 en 9)
Trompet: Ian Smith (1,3,4,5en 9)