GREYHOUNDS - PRIMATES

Album Review

Album: 
GREYHOUNDS - PRIMATES
Artist: 
Greyhounds
Record Label: 
Nine Mile Records
Style: 
Rootsrock met soul, pop en R&B invloeden
Date: 
10/07/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
GREYHOUNDS - PRIMATES
 
 
 
 
 
 

Het Amerikaans duo Greyhounds is een duo, afkomstig uit Austin, Texas. Anthony Farrell is toetsenist/zanger en Andrew Trube is gitarist/zanger bij Greyhounds. Het duo ontstond in 1999 en ze brachten in 2004 hun debuutalbum 'Liberty' uit. Buiten hun samenwerking bij Greyhounds speelden zowel Anthony Farrell als Andrew Trube een tijdlang bij JJ Grey & Mofro. In 2014 tekenden Greyhounds een platendeal met Ardent Music, de platenfirma van ondermeer ZZ Top. Bij dat label brachten Greyhounds drie albums uit, namelijk 'Accumulator' in 2014, 'Heaven On Earth' in 2013 en 'Change Of Page' in 2016. Op hun eigen platenlabel Bud's Recording Services verscheen twee jaar later hun recentste album 'Cheyenne Valley Drive'. Het was hun zevende album en Anthony en Andrew waren tot dan altijd zelf de producers geweest van hun albums. Bij het nieuwe 'Primates', dat op tien juli bij Nine Mile Records verschijnt, zal het duo voor de eerste keer een externe producer gebruiken. De keuze viel op multi instrumentalist Steve Berlin, toetsenist bij Los Lobos. 'Primates' telt tien songs, waarvan Trude en Farrell er zelf negen schreven. Bij 'Tune In' kregen ze hulp van Tim Crane, bij 'People In The Park' van Steve Berlin en bij 'Omon' I' van Sam Greyhorse. 'Stay Here Tonight' is een nummer van Dante Chavez Vela. Drummer en percussionist John Speice komt het duo versterken op dit album.

 
 
 

Het album opent met 'Tune In'. Het is een nummer over de effecten van de sociale media op ons vermogen, om zinvolle verbindingen met elkaar te maken. Deze lome melodieuze song heeft iets futuristisch. Anthony Farrell versterkt dat futuristische nog meer met zijn solo op zijn keyboards. 'Tune In', is eveneens de eerste single uit het album. De tweede single die onlangs verscheen is 'Stay Here Tonight', het is de enige song op 'Primates' dat niet door Anthony Farrell en Andrew Trube geschreven werd. Het is een melodieuze en vloeiende rocker, met als thema verleiding. Er zitten zeker Carlos Santana invloeden in deze aantrekkelijke en radiovriendelijke song. 'Stay Here Tonight' is één van de hoogtepunten op het album. Producer Steve Berlin heeft een grote inbreng in de tekst van het sociaal geëngageerde 'People In The Park'. Met dit nummer wil Greyhounds duidelijk maken dat het belangrijk is om te begrijpen hoe dun de lijn kan zijn tussen het hebben van een dak boven je hoofd en het leven in de straat. Drummer en percussionist John Speice speelt zich in deze 'People In The Park' in de kijker. De dromerige backing vocals geven 'People In The Park' een zweverige touch. In grote lijnen blijft de muziek hetzelfde, al heeft elke song wel zijn eigen accenten. 'Nobody's Judging' heeft een sterk en catchy refrein, dat zich meteen in je hoofd nestelt. Met knap percussiewerk trekt John Speice 'Nobody's Judging op gang en gitarist Andrew Trube zet de instrumentale kers op de taart met een uitstekende snaren solo.

 
 
 

'Pick Up The Phone' gaat over in jezelf blijven geloven en niet opgeven, zelfs als niemand anders in jou of in je visie lijkt te geloven. Het heeft een soepel ritme, met knap percussiewerk en gruizend gitaarwerk, toch overheerst ook hier, zoals in de meeste songs van Greyhounds, het toetsenwerk van Anthony Farrell. 'Bet It All On Love' gaat over een rits mislukte relaties en het gevoel om eindelijk de ware gevonden te hebben. Het is een swingend nummer met strak en energiek slagwerk van John Speice en priemend gitaarwerk van Andrew Trube. Het enorme contrast tussen de stroves en het refrein geven de titeltrack 'Primates' een extra touch. Het dwingende en strakke slagwerk van John Speice zorgt voor de drijvende kracht van 'Long Goodbye'. Omdat we bijna altijd hetzelfde ritme en groove krijgen wordt het album wat eentonig. Met de afsluiter 'Omon'I' slaat het duo een heel andere muzikale weg in. Cowboy Sam Greyhorse hielp het nummer schrijven en hij heeft zijn stempel duidelijk op dit lied gedrukt. 'Omon'I' is een country/Americana song die, als filmmuziek  uitstekend zou passen in een spaghetti western. De galmende gitaar van Andrew Trube past als gegoten in deze song. De muziek van Greyhounds is modern, maar er zit toch ook veel vintage in hun sound. In vele nummers doen ze me terugdenken aan Orchestral Manoeuvres In The Dark, een Britse band uit Liverpool, die vooral in de jaren tachtig heel populair was. Zonder vernieuwend te zijn is 'Primates' van Greyhounds toch een prima album. (7/10)

 

Walter Vanheuckelom

01. Tune In
02. Stay Here Tonight
03. People In The Park
04. Nobody’s Judging
05. Pick Up The Phone
06. Bet It All On Love
07. Primates
08. Long Goodbye
09. This I Know
10. Omon’i

Anthony Farrell: keys, vocals
Andrew Trube: gitaren, vocals
John Speice: drums, percussie