GREG SOVER - SONGS OF A RENEGADE

Album Review

Album: 
GREG SOVER - SONGS OF A RENEGADE
Artist: 
Greg Sover
Record Label: 
Greg Sover & Grounded Soul Records
Style: 
Bluesrock, Rock
Date: 
09/09/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
GREG SOVER - SONGS OF A RENEGADE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Greg Sover was nog maar vijf jaar op het moment dat hij gitaar begon te spelen, maar het was pas op dertienjarige leeftijd dat hij echt serieus begon te oefenen. Het bleek dat hij aanleg had en zijn techniek verbeterde snel. Zijn vader speelde vooral Franstalige Haïtiaanse muziek en leerde hem het lied 'La Maladie D'Amour' spelen. Tijdens een concert van Bob Marley zag Greg hoe muziek, mensen kan verbinden en dat gegeven had een enorme invloed op de jonge Sover. Na de dood van zijn moeder in 2010 begon Greg zich toe te leggen op het schrijven van nummers en ook daar leek de tiener aanleg voor te hebben. In 2015 won Greg Sover de Hard Rock Rising wedstrijd die gehouden werd in het Hard Rock Café in Philadelphia. In augustus 2016 verscheen zijn debuutalbum 'Songs Of A Renegade' in Amerika. Via zijn promotor Frank Roszak is dit album dit jaar naar Europa gekomen. Met de drie Philadelphia veteranen, Garry Lee op bas, Allen James op gitaar en Tom Walling op drums, heeft Greg Sover een uitstekende band, die zijn sporen al verdiende bij Deb Calahan. Deze band, aangevuld met toetsenist Wally Smith, leidde de jonge Sover naar een nog hoger niveau. 'Songs Of A Renegade' bevat tien songs, die op één nummer na allemaal door Greg geschreven zijn.
 
 
 
 
 
 
De opener 'Moment' is een zoete melodieuze rocker waarin de soulvolle stem van Greg Sover meteen tot zijn recht komt. 'Heroes' blijft melodieus, maar is iets zwaarder. Co producer en bassist Garry Lee zorgt met uitstekende baslijnen voor een erg knappe groove en de jonge Greg toont meteen zijn klasse als gitarist met een pittige vlijmscherpe solo. Veel van de jonge rock en bluesrock gitaristen hebben invloeden van de legendarische Jimi Hendrix in hun gitaarspel en Greg Sover vormt daar geen uitzondering op. In de opwindende bluesrocker 'Preacher' haalt Greg met snel vingerwerk, verschroeiend uit op de gitaar. De dwingende drums van Tom Walling en de uitstekende percussie van Jim Hamilton, Greg Sover en Gary Lee bepalen de groove en de sound in deze uitstekende song. De gitaar gedreven rocker 'Quicksand', waarschuwt dat we voorzichtig moeten omspringen met verslavingen. 'Quicksand' is opnieuw een melodieuze rocker, waarin de soulvolle stem en het vlijmscherp gitaarwerk van Greg Sover weer tot hun volle recht komen. Tom Walling blinkt uit met erg gepast en knap slagwerk. De poppy ballade '(Make Me) Say Yeah' heeft duidelijke invloeden van de jaren zeventig, een periode waarin deze poppy power ballades erg in trek waren. Greg verwoordt in deze melancholische ballade zijn gevoelige kant en hij deelt zijn intieme gevoelens met de luisteraar. Natuurlijk mocht een uitstekende gitaar solo niet ontbreken.
 
 
 
 
 
 
Dat er ook blues door de aderen van Greg Sover stroomt horen we in 'After Me'. Dit nummer neemt ons mee naar het diepe Zuiden rond de Mississippi Delta. Het nummer heeft een knappe baslijn en door het gebruik van de resonator versterkt Greg in deze meeslepende blues song, het Mississippi blues gevoel nog meer. Dat Bob Marley een stevige indruk nagelaten heeft op de jonge Greg Sover is te merken in het reggae getinte 'Déjà Vu'. De enige cover op het album is 'Ain't No Sunshine' van Bill Withers. Greg schreef andere arrangementen voor het nummer en maakte van het originele soulnummer een trage aanstekelige rock versie. Dit soort nummers zijn natuurlijk op het lijf geschreven van de soulvolle stem van Greg. De jonge Amerikaan zet met zinderend snarenwerk op de gitaar de kers op de taart tijdens het instrumentale gedeelte. Greg Sover heeft een levendige fantasie en die fantasie helpt hem bij het schrijven van songs. De rocker 'Superman', waarin Greg nogmaals zijn klasse als gitarist toont, ontstond uit de gedachte dat hij onzichtbaar was en kon vliegen. Sover sluit zijn debuutalbum 'Songs Of A Renegade' af met het Franstalige 'Cherie'. Dit vrolijke, exotische nummer met zijn Caribische ritmes wijst op de Haïtiaanse roots van Greg Sover. 'Songs Of A Renegade' is een aardig debuutalbum, waarin vooral de mooie soulvolle stem en het uitstekende gitaarwerk van Greg opvalt. Het zal nu vooral uitkijken zijn naar de opvolger. (7/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
Tracks:
01. My Moment
02. Heroes
03. Preacher
04. Quicksand
05. (Make Me) Say Yeah
06. After Me
07. Deja Vu
08. Ain’t No Sunshine
09. Superman
10. Cherie
 
 
musicians:
Greg Shover: Zang en gitaar
Garry Lee: Bas en percussie
Allen James: Elektrische gitaar
Tom Wailing: Drums
Wally Smith: Keyboards
additional musicians:
Francois Zayas: Percussie #10
Matt Kallend: Tambouriin #6
Jim Hamilton, Greg Sover & Garry Lee: Perucussie #3