GREG SOVER - HIS - STORY

Album Review

Album: 
GREG SOVER - HIS - STORY
Artist: 
Greg Sover
Record Label: 
Grounded Soul Records
Style: 
Bluesrock, rock, psychedelische bluesrock
Date: 
21/07/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
GREG SOVER - HIS - STORY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Greg Sover was nog maar vijf jaar oud, op het moment dat hij gitaar begon te spelen, maar het was pas op dertienjarige leeftijd dat hij echt serieus begon te oefenen. Het bleek dat hij aanleg had en zijn techniek verbeterde snel. Zijn vader speelde vooral Franstalige Haïtiaanse muziek en leerde hem het lied 'La Maladie D'Amour' spelen. Tijdens een concert van Bob Marley zag Greg hoe muziek, mensen kan verbinden en dat gegeven had een enorme invloed op de jonge Sover. Na de dood van zijn moeder in 2010 begon Greg zich toe te leggen op het schrijven van nummers en ook daar leek de tiener aanleg voor te hebben. In 2015 won Greg Sover de Hard Rock Rising wedstrijd die gehouden werd in het Hard Rock Café in Philadelphia. In augustus 2016 verscheen zijn debuutalbum 'Songs Of A Renegade' in Amerika. Via zijn promotor Frank Roszak is dit album in 2017 naar Europa gekomen. Met de vier Philadelphia veteranen, Garry Lee op bas, Allen James op gitaar en Tom Walling op drums heeft Greg Sover een uitstekende band, die zijn sporen al verdiende bij Deb Calahan. Begin 2018 verscheen met 'Jubilee', het tweede album van Greg Sover, met daarop zeven songs die op één uitzondering na, allemaal door Greg Sover werden geschreven. Samen met zijn band stond Greg Sover in 2018 en 2019 op het podium van de International Blues Challenge in Memphis. Beide keren raakte hij tot in de halve finale. Op dertig oktober 2020 verscheen de EP 'The Parade' en dat was een ideale opvolger voor het uitstekende 'Jubilee' album. Bijna drie jaar later bracht Greg onder zijn eigen naam het album 'His - Story' uit. Er staan tien nummers op het album, waarvan acht originele door Greg Sover geschreven songs. De twee overige zijn de Jimi Hendrix covers 'Remember' en 'Manic Depression'.
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het mysterieuze en donkere 'Dark House'. Het nummer kent een rustige start en de Lapsteel gitaarklanken van Brad Hinton en Kylle Perril bepalen de sfeer. In het laatste gedeelte wordt 'Dark House' steviger en versnelt het ritme. Het slagwerk van Jim Salamone wordt luider en dwingerder en de gitaar en de Lapsteel klanken worden snediger. 'Dark House' is een nummer over het verwerken van verlies. Met een scheurende gitaar riff trekt Greg Sover de verschroeiende bluesrocker 'Freedom Part 2' op gang. Drummer Najashi Rasheed en drummer David Palan zorgen voor de stuwende en pompende rockgroove. Wally Smith is heel het nummer uitstekend aanwezig op zijn keyboards en Greg Sover haalt fel uit met psychedelisch overstuurd gitaarwerk dat herinneringen oproept aan gitaargod Jimi Hendrix. Greg zing het nummer met veel power en overtuiging en hetzelfde kan gezegd worden van backing zangeres Charlene Holloway. Het wordt iets rustiger in de midtempo bluesrocker 'Temptation', een nummer met veel Stevie Ray Vaughan invloeden. Greg Sover strooit het gehele nummer gretig rond met snedige en pittige gitaar riffs en zijn snarensolo is een lust voor het oor. Voor dit nummer koos Greg bewust voor een trio met alleen drums, bas en gitaar. 
 
 
 
 
 
 
Voor de twee Jimi Hendrix covers kreeg Greg Sover medewerking van Billy Cox, bassist van de iconische Band Of Gypsies en het laatst overlevende Jimi Hendrix bandlid. We worden meer dan vijftig jaar terug de tijd ingesmeten met de de Jimi Hendrix cover 'Manic Depression' uit 1967.  Gitarist Greg Sover, bassist Billy Cox en drummer Tom Walling trekken alle registers open in deze orkaan die als een pletwals over ons heen raast. Met bulderend en energiek slagwerk bepaalt Walling het ritme van 'Manic Depression' en Billy Cox speelt dezelfde beukende baslijn als zesenvijftig jaar geleden. De fans van Jimi Hendrix en de liefhebbers van scheurend gitaarwerk zullen genieten van het spetterende psychedelisch gitaarwerk van Greg Sover. Top cover van een top song. Na al dat instrumentale geweld krijgen we met de radiovriendelijke rootsrocker 'One Way Train' een welgekomen rustpunt. In 'One Way Train' zingt Greg over het leven on the road en de onvermijdelijke drang van de weg die je wegvoert van je vrienden en familie. Greg levert hier misschien wel zijn beste vocale prestatie op het album. De trieste bluesballade 'Tonight' gaat over liefdesverdriet. Voor mij is 'Living On The Edge' met voorsprong het beste nummer op het album. Met een knappe intro op de resonator geeft Greg Sover ons de indruk dat er een rustig Delta blues nummer volgt. Het tegengestelde is waar. Na de resonator intro volgt er een wild, rond zich heen stampend nummer, met strak en dwingend slagwerk van Jim Salamone, een beukende baslijn van Greg Sover en waanzinnig sterk gitaarwerk van dezelfde Sover. Zowel zijn snedige riffs als zijn twee Wah Wah gestuurde solo's zijn waanzinnig goed. 
 
 
 
 
 
 
Dat het muzikale hart van Greg Sover bij Jimi Hendrix en bij de psychedelische heavy rock uit de jaren zestig en zeventig ligt hoorden we al in een paar eerdere songs, maar het beste voorbeeld is misschien het zelf geschreven 'Song 28'. Het is een bijna zeven minuten durende heavy rock jam waarin gitarist Greg Sover, bassist Kenny Aaronson en drummer Najashi Rasheed alle registers opentrekken. Greg zingt deze midtempo heavy bluesrocker met veel kracht en overtuiging en hij strooit het gehele nummer gretig rond met scheurende en spetterende gitaar riffs en zijn subliem solowerk zal bij de gitaarliefhebbers zeker in de smaak vallen. Geweldig nummer. Een andere parel op dit album is de wondermooie emotionele ballade 'Stuck In The Rain', waarin Greg zowel vocaal als instrumentaal een smeekbede richt tot zijn geliefde die hem in de steek liet.  Ook hier etaleert Greg Sover zijn grote klasse als gitarist. Het album wordt afgesloten met de minder bekende Jimi Hendrix cover 'Remember'. Het nummer komt uit hun debuutalbum 'Are You Experienced', dat in 1967 verscheen. Natuurlijk is bassist Billy Cox weer van de partij in dit Jimi Hendrix nummer. 'His - Story', het vierde album van Greg Sover is een fantastisch album geworden. Het is een meer dan waardige opvolger voor de uitstekende EP 'The Parade' uit 2021. Het zou me in ieder geval niet verwonderen moest de talentrijke Greg Sover met 'His - Story' internationaal helemaal doorbreken. Voor mij één van de beste albums die ik dit jaar al mocht recenseren. Aanrader. (9/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Dark House
02. Freedom Part 2
03. Temptation
04. Manic Depression
05. One Way Train
06. Tonight
07. Living on the Edge
08. Song 28
09. Stuck In the Rain
10. Remember
 
 
 
 
Greg Sover; Zang, elektrische en akoestische gitaren, bas (1,7), mondharmonica (1), background vocals (5) en resonator gitaar (7)
Billy Cox; Bas (4,10)
Kenny Aaronson; Bas (3,5,8)
David Palan; Bas (2,6,9)
David Uosikkinen; Drums (3)
Tom Walling; Drums (4,10)
Najashi Rasheed; Drums (2,5,6,8,9)
Jim Salamone; Drums/Percussie, elektrische gitaar en mondharmonica (1,7), shakers en tamboerijn (2,5,9)
Wally Smith; Keyboard (2,9)
Charlene Holloway; Backing Vocal (2)
Brad Hinton; Lap Steel (1,6)
Kyle Perrill: Lap Steel (1)
Jake Booker; Ritme gitaar (10)
Billy Cannon; Congas (10)