GRAVELY JAMES - FROM STEVE'S SHED

Album Review

Album: 
GRAVELY JAMES - FROM STEVE'S SHED
Artist: 
Gravely James
Record Label: 
Snareguy Records
Style: 
Akoestische blues
Date: 
16/10/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
GRAVELY JAMES - FROM STEVE'S SHED
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Chris Madronich, beter bekend onder zijn artiestennaam Gravely James, is een Canadese zanger, songwriter en gitarist. Hij werd geboren in de staalstad Hamilton en groeide op in de baaien van Port Colborne, Ontario. Hij begon zijn muzikale carrière als trompettist in verscheidene jazzbands. Buiten jazz had Gravely James ook een liefde voor blues, soul en rock'n roll muziek. Hij leerde zichzelf gitaar spelen en na een decennnium had Kris zich ontwikkeld tot een songwriter en een onverschrokken performer die in Niagara bekend staat om zijn energieke persoonlijkheid. De optredens van Gravely James zijn berucht om het breken van snaren, hard stampende voeten en agressieve riffs en licks gespeeld op een versleten akoestische gitaar. Gravely James won onlangs de Award als 'Blues Artist Of The Year' op de Niagara Music Awards, hij was finalist in de 'Talent Search' van de Toronto Blues Society en was finalist in de nationale 'Canadian Songwriting Competition' voor de categorie jazz en soul. In oktober 2020 verscheen zijn debuutalbum 'From Steve's Shed', met daarop tien originele songs die door Chris Madronich werden geschreven. Alleen voor de opener '103' kreeg Chris hulp van James Schaming. Het album werd opgenomen in de Shed Studio van producer Steve  Goldberger in Niagara On The Lake. Op enkele nummers is Goldberger ook te horen op de rechtstaande bas en backing vocals. Voor de rest hoor je alleen Gravely James zijn stem en akoestische gitaar. Het album werd live opgenomen gedurende een vier uur durende live sessie op Valentijnsdag 2020.
 
 
 
 
 
 
De opener '103' is een liefdeslied dat Gravely James samen met James Schaming schreef. Het is een vloeiend lied met een uitstekend en aanstekelijk refrein. Het werk met de lepels geeft deze song een extra touch. Het is ook één van de songs waarin Steve Goldberger de backing vocals verzorgt. Voor de oudere muziekliefhebbers onder ons zal '103' ongetwijfeld herinneringen oproepen aan de muziek van het Kingston Trio. In 'Ativan' klinkt Gravely James als een moderne Bob Dylan. Het is song waarvan de sound bepaald wordt door de snedige en pittige slide riffs van Gravely James op de akoestische gitaar. Hij beschikt over een aardige stem en weet al zijn songs met passie en overtuiging te zingen. We horen wel in 'Atlantis On My Lips' dat zijn stem minder geschikt is om romantische ballades te zingen. Het is één van de nummers op het album waarin de rechtopstaande bas van Steve Goldberger aanwezig is.
 
 
 
 
 
 
Dit prachtige instrument levert schitterend werk in 'Trouble In Mind', één van de hoogtepunten op dit akoestisch album. Het is een aantrekkelijk nummer waarin het gitaarwerk, de stem en de passie van Gravely James volledig tot hun recht komen. Hetzelfde kan gezegd worden van het footstompin' 'All My Money', dat Gravely met een grommende stem begint. Het ritme gaat de hoogte in voor het liefdeslied 'Farewell Anita', waarin de jonge en uitbundige Canadees hoopt dat hij Anita vlug terug mag zien. Dat Gravely James een oude muzikale ziel heeft horen we nogmaals in 'Honey', dat net als de opener '103' doet terugdenken aan de muziek van het Kingston Trio uit de late jaren vijftig van vorige eeuw.
 
 
 
 
 
 
 
'Shoot 'Em Down' is een protestlied tegen de Amerikaanse Republikeinse partij en de National Rifle Association. Chris schreef het nummer de dag nadat er minstens negenenvijftig doden en meer dan vijfhonderd gewonden vielen, toen de vierenzestigjarige Stephen Paddock uit Mesquite, Nevada, op één oktober 2017 in Las Vegas vanuit zijn hotelkamer het vuur opende op de festivalgangers van het countrymuziekfestival Route 91 Harvest. Het was het zoveelste drama met vuurwapens in de USA. Er klinkt veel boosheid in de stem van Gravely James. Gitarist Ji Sharp Yehia, van de lokale band Road Waves, sluit met een gitaarsolo 'Shoot 'Em Down' af. Het is de enige keer op het album, dat we een andere muzikant horen dan Gravely James of Steve Goldberger.
 
 
 
 
 
 
In het begin van 'Cold Stone Heart' denk je aan een soundtrack van een spaghetti western. Dat komt door de knappe fluitende intro van Gravely James. Na het gefluit groeit het nummer uit tot een uitstekende country rocker. De sterke, steeds weerkerende gitaar riff is heel bepalend voor de sound van 'Cold Stone Heart'. Het nummer eindigt zoals het begon, namelijk met een fluitende Gravery James. Het album wordt afgesloten met de feestelijke rocker 'Beers With Joe Lapinsky'. De moderne Canadese troubadour Gravely James heeft met 'From Steve's Shed', een meer dan behoorlijk debuutalbum uitgebracht. (7/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. 103
02. Ativan
03. Atlantis On My Lips
04. Trouble In Mind
05. All My Money
06. Farewell Anita
07. Honey
08. Shoot 'Em Down
09. Cold Stone Heart
10. Beers With Joe Lapinsky